surówka z kapusty - 4149 przepisów (strona:151/277)

Mufinki kapuściane z mozarellą 111

Znalazłam w lodówce pół główki kapusty, a że nie miałam dziś ochoty na surówkę to zrobiłam muffinki bezglutenowe ( z mąki kukurydzianej) z kapustą i mozarellą. Polecam na śniadanie, lekką kolację lub dodatek do obiadu, są naprawdę wyśmienite Składniki na 10 sztuk: – pół główki kapusty, – 2 łyżki śmietany, – 3 łyżki majonezu, – 1 jajko, – 100g twardej mozarelli

Smaki Armine
DOMOWE PIEROGI Z ŁOPATKĄ I KAPUSTĄ 150

kocha? Te z mięsem, z warzywami, owocami, na słodko na słono , z serem . UWIELBIAMY :) Pierogi z mięsem i kapustą to jedne z moich ulubionych ! Podawane z idealną surówką smakują Rewelacyjnie :) Dziś polecam  Sałatkę z Czerwonej Kapusty -Nadwiślicka firmy ORZECH Samo przygotowanie pierogów nie jest trudne , tak jak niektóre potrawy poprostu wymaga lekkiej wprawy ale wiadomo było od zawsze

Gotowanie Patki
PLACKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I SZPINAKU 350

Kapusta pekińska zazwyczaj ląduje w surówce. Dzisiaj postanowiłam zrobić z niej placki. Eksperyment uważam za udany. Podawane z jogurtem, lub innym ulubionym sosem, są całkiem fajnym daniem obiadowym. SKŁADNIKI: 150 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej 1 garść drobno pokrojonego świeżego szpinaku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej bazylii (użyłam greckiej) 1/2 cebuli drobno posiekanej 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez

Kuchnia w opałach
Surówka a'la Colesław 328

Surówka a'la Colesław Składniki: Kapusta pekińska Marchewka Szczypior Majonez lub jogurt naturalny sól, pieprz , cukier Kroimy drobno kapustę, marchew ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy szczypior. Sos: 3-4 łyżki majonezu lub jogurtu, dodajemy sól, pieprz i cukier do smaku. Mieszamy i dodajemy do surówki Smacznego

Smaki Edyty
SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z KUKURYDZĄ 196

Smaczny dodatek do obiadu: kapusta pekińska z dodatkiem słodkiej kukurydzy i pikantnego sosu czosnkowego na bazie jogurtu, z dodatkiem domowego majonezu...Mmmm... Taka surówka świetnie sprawdzi się także jako przekąska. Składniki: - główka kapusty pekińskiej (u mnie 660g po usunięciu wierzchnich liści) - 1 pełna łyżka domowego majonezu np. tego lub tego (można dodać również dobry sklepowy) - 1 puszka kukurydzy (u mnie

Smaczne Zdrowe
Sałatka z czerwonej kapusty, pomarańczy i pestek granatu 167

Pomysłów na surówki nigdy za wiele, dlatego podrzucam kolejny pomysł z czerwoną kapustą w roli głównej. Kapustę sparzyłam wcześniej wrzątkiem dlatego jest mięciutka, a dzięki dodatkowi pomarańczy bardzo soczysta i winna. Pestki granatu dodatkowo zwiększaja jej walory zdrowotne i przyjemnie chrupią między zębami. Czerwona kapusta na bogato! Zapraszam do przepisu! Składniki: 1/4 czerwonej kapusty 1 duża pomarańcza 1/2 szklanki pestek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
W 5 minut...kapuściana surówka z jabłkiem i kalafiorem 199

Smaczna, prosta surówka do obiadu, kolacji czy na podwieczorek. Skład: pół kg kapusty utartej na grubych oczkach, pół kg kalafiora- same różyczki,dwa utarte jabłka,po łyżce:cukru, oleju,  octu jabłkowego 6%... sól i pieprz do smaku. -- -- Wszystko razem łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Schładzamy w lodówce minimum godzinę i serwujemy. Smacznego

chleba naszego
Tradycyjny barszcz ukraiński 293

wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki w małą kostkę, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę szatkujemy dość drobno jak na surówkę. Warzywa dodajemy do zupy i gotujemy, aż zmiękną ale nie powinny być rozgotowane, dodajemy kapustę, czosnek, koncentrat barszczu, doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i ewentualnie jeszcze solą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czerwona kapusta duszona w soku z pomarańczy 179

Bardzo lubimy czerwoną kapustę jako dodatek do obiadu. Robiłam z niej już różne surówki oraz duszoną na ciepło w tradycyjny sprawdzony sposób. Tym razem postawiłam na kapustę duszoną w soku pomarańczowym z dodatkiem świeżego imbiru,goździków i żurawiny. 1/2 średniej główki kapusty czerwonej sok z 2 dużych pomarańczy 3 goździki garść suszonej żurawiny 1 jabłko 3 cm korzenia imbiru

Kolorowa kuchnia Elki
Surówka z czerwonej kapusty 134

wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Dodaje do niego świeżości i podkreśla jego smak. Poza tym jest źródłem błonnika i pozwala lepiej znosić skutek jedzenia tłustych potraw. Za kapustą czerwoną nie przepadam, ale zdarza mi się od czasu do czasu ją kupić i zrobić w domu.   Składniki : ćwierć główki kapusty czerwonej marchewka lub dwie jabłko oliwa Kapustę poszatkować. Marchew

Weekendy w domu i ogrodzie
Czerwona kapusta zapiekana z jabłkami i kiełbaskami. 164

niemal siostra ;) Podoba mi się w tym przepisie to, że przerywając jego produkcję na pewnym etapie uzyskamy dobrą surówkę, z kolei nie dodając kiełbasy - ciepły dodatek warzywny do typowego obiadu z mięsem lub bez. Jeżeli zaś zostanie nam część tej kapusty z jabłkiem na drugi dzień i dodamy do niej np. kawałki pieczeni czy boczku (i może podlejemy trochę winem(...)jabłka na ósemki lub szesnastki. Wymieszać wszystkie składniki od kapusty do pieprzu w dużej misce i odstawić na 15 minut. Na tym etapie powstaje surówka, którą (po dodaniu siekanej natki) można wykorzystać bez dalszego gotowania. Kapustę z dodatkami przełożyć do naczynia do zapiekania, przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 45 minut.  Kiełbaski obsmażyć na rumiano

zadanie-gotowanie
Surówka Colesław - najlepsza 666

Próbowałam już z kilku przepisów i zawsze tej surówce czegoś brakowało. Z doświadczenia już wiem, że na smak duży wpływ ma kapusta. Jeśli przy szatkowaniu okazuje się, że jest gorzkawa to na bank surówka też będzie miała gorzkawy posmak. Drugim produktem, który może dawać gorzki smak jest cebula. Wybierajcie raczej łagodną w smaku i nie dawajcie jej zbyt dużo. Jeśli(...)winnego z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Kapustę, marchew i cebulę zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać, wlać do warzyw i całość dokładnie wymieszać. Surówkę włożyć na minimum 2 godziny do lodówki by się schłodziła a smaki się przegryzły.   Przepis z Kuchnia szeroko

Ala piecze i gotuje
Surówka z czerwonej kapusty 172

Kolejna propozycja na szybką surówkę. Można użyć oliwy z oliwek, ale dodatek oleju rzepakowego "od chłopa" dodaje lekki orzechowy posmak. Dobrze zrobić surówkę trochę wcześniej, dzięki temu kapusta lekko kruszeje. składniki 1 bardzo mała główka czerwonej kapusty  1 mała cebula czerwona  1 jabłko 2 - 3 duże łyżki majonezu olej rzepakowy lub oliwa z oliwek szczypior lub szczypiorek drobno(...)pokrojony ocet balsamiczny sól pieprz do smaku przygotowanie kapustę i cebulę poszatkować bardzo cienko, najlepiej w robocie lub tzw mandoliną. Jabłko zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać w misce, dodać majonez i pozostałe składniki. Oleju lub oliwy dodać tyle aby surówka nie była za sucha . Smacznego

Stare Gary
Surówka z marchwi,jablka i kapusty 691

jednego z moich ebooków z serii kursu gotowania " Krok po kroku" Są takim szczegółem który dopina wszystko  na ostatni guzik Surówka ta jest prosta i szybka w wykonaniu . Idealna do spóźnionego obiadu. Składniki na 4 porcje. 1 kapusta pekińska 4 średnie marchewki 2 jabłka 1 duża cebula 3 łyżki oliwy bazyliowej. 1 łyżeczka octu winnego lub sok z cytryny(...)smaku( po 1/2 łyżeczki) Wykonanie. Krok 1  Do oliwy dodać sól , pieprz, cukier, ocet , dokładnie wymieszać . Odstawić do lodówki na czas przygotowywania surówki Krok 2  Umyć i osuszyć warzywa. Krok 3  Kapustę posiekać ,marchew  i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w piórka. Krok 4  W dużej salaterce wymieszać wszystkie składniki

Eli Gotowanie
Surówka z młodych warzyw z rukolą 199

uwielbiam. Dodaję ją do wszelkich past kanapkowych, makaronowych, do zielonych zup, no i oczywiście całą kopą na kanapki. Surówka, którą chcę Wam zaprezentować powstała z młodych warzyw. Tak się składa, że wszystkie warzywa są młode, delikatne i kruche. Główny składnik stanowi kapusta, ale dodałam również młodą marchew, cukinię, paprykę, wspomnianą rukolę, koperek i natkę. Wszystkie składniki łączy lekki winegret. Składniki

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania