ojcami jej wielkiego sukcesu. Oryginalna nazwa tej surówki to koolsalade (w skrócie koolsla ). Na holenderskich stołach pojawiła się przeszło 300 lat temu. Wówczas surówka składała się białej kapusty, masła, oleju i octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji(...)sposób na szybkie rozdrobnienie kapusty. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Szalotki kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w jednej misce. Dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, miód i biały ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 30-60 minut. Surówkę coleslaw podajemy jako dodatek
My Chcemy JeśćUwielbiam warzywne dodatki do obiadu. Wprowadzają ten wspaniały, świeży i zdrowy akcent do każdej potrawy. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na surówkę z białej
Słodkie okruszkiSmakuje wam surówka "chińska" jadana w restauracjach chińskich? Jeśli tak to polecam zrobić ją samodzielnie, w dodatku zrobić sobie jej zapas na zimę w
Bernika - moj kulinarny pamietnikokoło 2 tygodniach kapusta już może się ukisić, wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem
moj przepis naokoło 2 tygodniach kapusta już może się ukisić, wówczas można ją trzymać w beczce, przykrytą talerzem i obciążona kamieniem, lub przełożyć do słoików i zawekować. Taka kapusta idealnie nadaje się do jedzenia na surówki oraz do bigosu czy kapuśniaku. Smacznego! Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem listonic_type='fooddrink';listonic
moj przepis naPolecam świetną surówkę, którą można podać do grila, ale również na wykwintny obiad. Skład: 1,5 kg kapusty, 6 z. czosnku, cz. cebula, marchew, papryka, szczypiorek, koperek. Łyżeczka soli, łyżeczka pł. pieprzu, łyżka cukru, łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oleju. Kapustę, marchew, cebulę, paprykę ucieramy na tarce. Czosnek wyciskamy lub drobno kroimy. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Potem wszystko
chleba naszegoSałatki, surówki, dodatki obiadowe, czy może być coś lepszego ??? Dla mnie nie, więc polecam pyszną, ekspresową i bogatą w witaminy sałatkę:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 3-4 jajka 150 gram żółtego sera 200 gram szynki 1 duża cebula 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Kukurydzę osączam na sicie
Bea(u)ty kitchenłyżki majonezu (polecam Folwark ; można użyć jogurtu naturalnego) 4 łyżki oliwy z oliwek (można nieco więcej) sól, pieprz, cukier ocet jabłkowy Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę posiekać, a śliwki drobno pokroić. Wszystkie składniki surówki wymieszać i doprawić do smaku. Wstawić do lodówki, aby smaki "przegryzły się". (*) Jeśli chcemy, aby kapusta nie była chrupiąca, a bardziej miękka(...)solą i łyżką cukru, zagotować i gotować przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać 1-2 łyżki octu, aby przywrócić początkowy kolor kapusty. Odcedzić i ostudzić. Dalej postępować jak powyżej, czyli połączyć z resztą składników surówki
Di gotujeJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm
Kolorowa kuchnia ElkiTypowo zimowa surówka. Mnie urzeka jej kolor. Kapusta tak przygotowana jest lekko zmiękczona, więc będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za surową, twardą kapustą. Składniki: pół główki czerwonej kapusty 1/2 czerwonej cebuli 1 jabłko 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka śmietany 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć(...)około 30 minut,aż kapusta zmięknie. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty razem z jabłkami. Majonez wymieszać ze śmietaną i cukrem. Doprawić solą i pieprzem. Polać surówkę i wymieszać
Sto kolorów kuchnitargowiskach mnóstwo świeżych warzyw i owoców. Warto wykorzystać ten czas na wiosenne potrawy. My kupiliśmy młodą kapustę i zrobimy z niej bigosik i w następnym poście surówkę. Zaczynamy od bigosiku. Składniki: -główka kapusty -kawałek wędzonki -2 kiełbaski -2 marchewki -2 duże łyżki koncentratu pomidorowego -przyprawa warzywna -pieprz -zielony koperek -olej do smażenia Do wody z dodatkiem przyprawy warzywnej
Maminek kulinarnySurówka obiadowa, która powstała dość spontanicznie, choć pewnie całość nie stanowi żadnego innowacyjnego przepisu. Przygotowywałam jednocześnie obiad i sałatkę makaronową na kolację, po czym zorientowałam się, że do obiadu, owszem mam pekinkę, ale nic więcej. Tak więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu i smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem(...)Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka koperku Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, po czym każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach i drobno kroimy. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę
Smaki Na TalerzuMłoda kapusta po wiejsku Pyszna, młoda kapusta po wiejsku , po prostu nie można się oprzeć . Doskonała przystawka lub nawet danie główne jeśli dodać np . świeże, pieczywo
Ogrodnik w podróżyKapusta, jabłko i marchewka to główne składniki tej pysznej surówki. Całość łączy sos z dodatkiem chrzanu. Jeśli ktoś nie lubi chrzanu może zamiast dodać zmiażdżone ząbki czosnku lub koperek. składniki: 1/2 główki białej kapusty (ok 1 kg) 5 średnich marchewek 5 średnich jabłek 2-3 łyżki chrzanu ze słoiczka 4 łyzki majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny
Monia miesza i gotujeJako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystośc pomidora i skropinona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach(...)oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyc , osuszyc . Kapustę pekińską drobno poszatkowac , roszponkę delikatnie "porwac", pomidora pokroic w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w półpaski a szczypiorek drobno posiekac.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całośc skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobic surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas
Słodkości i nie tylkospacer i było lepiej. Moje dzisiejsze menu: Śniadanie: woda z cytryną (a jakże) sok (z botwiny, selara naciowego, pietruszki, cytryny i jabłka) kilka rzodkiewek kalarepa ogórki kiszone surówka z marchewki, białej kapusty i pietruszki (wczoraj zrobiłam dużo więc jeszcze i na jutro będzie) herbata z czystka Obiad: kalarepa faszerowana warzywami zielone smoothie Podwieczorek/przekąski w pracy: sok (marchew, pietruszka(...)zjadłam ;) Kolacja: Wieczorem, o dziwo, nie byłam specjalnie głodna. W sumie to nie chciało mi się jeść, a mój żołądek kategorycznie odmawiał surowego - na samą myśl o surówce robiło mi się niedobrze. Zjadłam więc pieczone jabłko z cynamonem. Pyszne było, takie niepozorne, a cieszy :) Dzień drugi zaliczony :) ciekawe co będzie jutro
pyszne zdrowości