idzie jedliśmy przez dwa dni kopytka. Uwielbiamy je wszyscy zarówno na słodko, z masełkiem i cukrem, jak i na wytrawnie, jako komplet z gulaszem czy sosem. Tym razem w sklepie nie było pieczarek więc poszły w ruch grzyby leśne, naszymi rękoma zbierane i suszone. Zapraszam nie tylko kopytko z sosem ale jeszcze na ROZDAWAJKĘ FILIŻANKOWĄ :) Sos z grzybów(...)pierzymy. Zalewamy wodą z moczenia (wlewamy tyle by grzyby były prawie całkiem przykryte). Dusimy ok 5 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy gaz, dodajemy serek, mieszamy i dodajemy śmietanę. Sos ew. jeszcze raz doprawiamy. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy do klusek wszelkich bądź mięs. Możemy posypać natką pietruszki
Dzieje kuchennej WiewióryLasagne z mięsem mielonym... Płaty miękkiego makaronu do lasagne. Nadzienie z mięsa mielonego, pomidorów i pieczarek. Mocno doprawione czosnkiem, słodką papryką i chili. Warstwy kremowego sosu beszamelowego. A na wierzchu (i nie tylko) ciągnąca się mozzarella. Ozdobiona świeżą bazylią. Smaczna podróż kulinarna do Włoch! Składniki: Farsz z mięsa mielonego: 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 300 g pieczarek(...)mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Puszka pomidorów krojonych bez skórki (waga netto 400 g); 100 g koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczk słodkiej papryki w proszku; Szczypta chili; Kilka kropel sosu tabasco; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sos beszamel: 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki pszennej; 500 ml mleka (najlepiej 3,2 %); 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny; 1 żółtko jaja
Gospodyni MiejskaDoskonałe śledziki dla prawdziwych twardzieli :) Sos bardzo mocny, wyrazisty w smaku w połączeniu ze śledziami stanowi świetną przekąskę.. zakąskę na zakrapianą imprezę. Polecam :) Składniki - 4 płaty śledziowe solone typu Matjas Sos - 1 malutka cebulka - 2 małe ogórki kiszone - 1 duży ząbek czosnku - pół pęczka koperku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej smietany Wykonanie Płaty śledziowe moczę w zimnej wodzie(...)najmniej dwie godziny, w trakcie moczenia kilka razy zmieniam wodę. Wymoczone osuszam ręczniczkami papierowymi i kroję w większe paseczki. W miseczce przygotowuję sos: Cebulę i ogórki kroję w drobniutką kosteczkę, czosnek przeciskam przez praskę, koperek siekam. Dodaję majonez i śmietanę, dokładnie mieszam do połączenia składników. Do sosu przekładam pokrojone sledzie, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny ( najlepiej
Kuchnia z widokiem na ogródOwoce i warzywa staram się kretywnie wykorzystywać do różnych celów. Sezonowe pomarańcze Navel , moje ulubione, wykorzystałam do zrobienia aromatycznego i bardzo zdrowego sosu, który można przerobić na zupę. Sos można dodać do mięs, ryb lub tofu. Jeżeli chcecie użyć ten przepis jako zupę, po prostu dodajcie proporcjonalnie większą porcję wody oraz pozostałych składników. Przepis można modyfikować przez dodanie większej ilości(...)mleka migdałowego. Jeśli nie macie mleka migdałowego lub sojowego, zawsze można użyć trochę słodkiej śmietany. Sos marchwiowo-pomarańczowy Składniki (na ok. 4 osoby): 1/2 kg marchwi (najlepiej młodej i organicznej) 2 małe pomarańcze 1/2 szklanki mleka migdałowego (lub sojowego) sól i pieprz do smaku kilka gałązek świeżego estragonu lub kolendry Zebrać razem wszystkie składniki. Marchewki dokładnie umyć, niekoniecznie obierać (witaminy
Jem więc Jestempapryczki chili świeży imbir (wielkości kciuka) 2 trawy cytrynowe 2 szalotki 3 duże ząbki czosnku 20 g orzechów nerkowca 1 łyżka kurkumy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżeczka cukru palmowego (opcjonalnie trzcinowego) olej do smażenia ciemny sos sojowy (do doprawienia zupy) Dodatkowo: świeża kolendra do posypania limonka do skropienia zupy Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko(...)chili i kurkumę. Mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wsypujemy zmiksowane lub rozgniecione w moździerzu orzechy nerkowca. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy zawartość patelni, czerwoną pastę curry, cukier palmowy, sos rybny i wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z odrobiną wody i pomału wlewamy do zupy ciągle mieszając. Następnie dodajemy krewetki
Oryginalny smakDziś będzie mięcho! Bo wiem , że Wy chcecie mięcha – hehehehe :p Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie soczystego kurczaka w sosie serowym. Sos z serka tropionego robi się niezwykle szybko i jest fantastycznym pomysłem nie tylko do kurczaka , ale również do ryb Dorsz albo mintaj zapieczony w sosie serowym również zachwyci niejedno podniebienie – tak samo jak kurczak(...)sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany z makaronem ( u mnie makaron ryżowy i pełnoziarnisty ) albo z ryże zachwyci podniebienia! Polecam! SKŁADNIKI : ( 2 porcje ) * filet z kurczaka – 2 szt * cebula – 1 szt * serek topiony śmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól
Ostra na Słodkosos pieczarkowy na szybko Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek , a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy. Jest bardzo dobry, a zrobienie go trwa naprawdę bardzo szybko. Składniki: 10 szt pieczarek 1 mała cebulka 1 łyżka masła ok 6 łyżek śmietany sol pieprz woda (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki dokładnie czyścimy(...)masło, na które kładziemy nasze pieczarki. Podsmażamy 4. Dorzucamy cebulkę i smażymy aż nam się ona zeszkli. 5. Dodajemy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gdy widzimy, ze nasz sos jest za gesty, możemy do niego dodać troszkę wody, by go rozrzedzić. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. SMACZNEGO
Kulinarnie z Polką na Kresachjędrne i mają delikatny miąższ. Grzyby należy przechowywać w lodówce wraz z trzonami (ogonkami), które odcina się dopiero bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy. Dzięki temu dłużej zachowują one świeżość. Sos śmietanowy z boczniakami ma wyrazisty smak i doskonale pasuje do mięs. W niczym nie ustępuje temu z pieczarek. Trzeba tylko pamiętać, że boczniaków nie należy zbyt długo dusić - powinny zachować(...)swoją jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać
W SMAKpomidorowo-paprykowa SKŁADNIKI: 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 cebuli czerwonej 2 duże ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 duży pomidor malinowy 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 2 łyżki sosu chili słodko-kwaśnego 4 łyżki ketchupu pikantnego 3 łyżeczki papryki słodkiej 1,5 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano sok z 1/3 cytryny oliwa(...)następnie całość należy zmiksować. Paprykę czerwoną oraz zieloną bardzo drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną paprykę. p Całość podsmażamy, a następnie dodajemy zmiksowany sos. Grzanie zmniejszamy i dodajemy - ketchup, sos chili, paprykę słodką oraz ostrą, tymianek, bazylię, oregano i sok z cytryny - dokładnie mieszamy całość i zostawiamy na małym grzaniu przez około 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś sałatka ze śledzi lub jak kto woli śledzie w sosie musztardowym. Tak czy siak są pyszne i nie może ich zabraknąć u Nas w czasie Świąt. Nie są one w Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła(...)układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy i polewamy nim przygotowane śledzie z cebulą. Ewentualnie mieszamy śledzie z sosem. Całość dekorujemy gałązkami koperku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy do zgęstnienia zgniatając borówki łyżką drewnianą - dekorujemy gorącym sosem talerz. DODATKI Z upieczonej cebuli(...)odrywamy dwie warstwy liści tak by powstała miseczka i wlewamy do niej gorący sos który powstał z pieczenia polędwicy. Talerz dekorujemy posiekanymi kiełkami , smażonymi krótko grzybami shimeji , musem z mango , nitkami karmelowymi zrobionymi z reszty cukru oraz surowymi grzybami enoki. Smacznego
na gaziePyszne mięciutkie mięsko w aksamitnym sosie do tego ziemniaczki z koperkiem i ulubiona surówka - pomysł na cudowny i prosty obiad :) Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa z łopatki 1 dużą cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziela angielskie olej 2 duże łyżki śmietany do zup i sosów 3 łyżki mąki pieprz i sól Mięsko myjemy i kroimy na grube(...)rozgrzany olej kładziemy mięso i przysmażamy z obu stron, dodajemy liście laurowe, ziela, cebule pokrojoną w kostkę i czosnek. Cebula musi być zarumieniona, aby potem wyszedł nam ciemny kolor sosu. Całość zalewamy wodą, gotujemy do miękkości mięsa. Na sam koniec dodajemy śmietanę i przyprawy. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody i wlewamy do sosu, czekamy aż się zagotuje i możemy
Kolejny blog o gotowaniuPróbowałam wielu wersji sosu czosnkowego. Używałam przy tym przeróżnych składników: majonez, kefir, maślanka aż w końcu trafiłam na wersję idealną dla nas. :-) Sos jest lekki i bardzo smaczny. Pasuje do pizzy, mięs, frytek i wszystkiego czego dusza zapragnie. W przepisie podaję dokładne ilości składników, ale można je dowolnie modyfikować w zależności od pożądanej konsystencji sosu, poza tym jogurty i serki(...)pieprz 1. Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. 2. Do miski dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. 3. Sos przed podaniem schładzamy w lodówce
Szefowa kuchnimiseczki z resztą produktów i wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Składniki farsz: około 12 łyżeczek sosu pomidorowego 12 plasterków wędliny 2 cebule 300 gram boczku wędzonego opakowanie sera feta 6 plastrów żółtego sera 6 kiszonych ogórków Wykonanie: Boczek i cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć(...)boczek i cebula się podsmażą dodać je do fety i ogórków, wymieszać, do momentu, aż serek zacznie się rozpuszczać (boczek i ogórki zaczną się nim oblepiać). Szybki sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego Wykonanie sosu: Majonez wymieszać z jogurtem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ponadto: mielony kminek do posypania sól
Krakowskie smaki Ani