sosy - 72234 przepisów (strona:766/4816)

Lasagne z mięsem / Lazania 273

podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca. Lasagne jest daniem , które niesamowicie syci na długie godziny. Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia! Gwarantuję! Włącznie ją do swojego menu , a nie pożałujecie!   SKŁADNIKI: SOS: * masło – 2 łyżki * mąka – 2 łyżki * mleko(...)sól , pieprz , chili , papryka * przecier pomidorowy – 4 łyżki * olej – 100 ml DODATKOWO : *makaron lasagne – ok. 300 g * ser żółty – ok. 300 g   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : SOS : Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku. Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek. Zdejmujemy z ognia. Powoli dolewamy mleko cały

Ostra na Słodko
Pieczone warzywa czyli prażonka-pieczonka. 198

Jesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je  zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni. ok 1/2 małej dyni kilka czerwonych ziemniaków ze skórką 2 marchewki 1 cukinia 1/2 świeżego brokuła 1 burak kilka ząbków czosnku olej przyprawy(...)kawałkach). Podczas mieszania należy sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty

Z butelką mleczka w tle
Mini Pizze 284

świeżych drożdży 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru słoiczek marynowanych pieczarek ok. 150 - 200 g sera żółtego sos pomidorowy (passata) przyprawy: oregano, tymianek, bazylia, czosnek w proszku, sól, pieprz Mini Pizze - Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżeczką cukru i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut(...)pozostałe składniki i dobrze zagniatamy ciasto (powinno się je ugniatać minimum 10 minut). Następnie umieszczamy ciasto w miseczce oprószonej mąką i odstawiamy do podwojenia objętości (minimum 1 h). Do sosu pomidorowego dodajemy po szczypcie przypraw i dokładnie mieszamy. Ser trzemy na tarce o małych oczkach, a pieczarki  kroimy w cienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy

Słodka Strona
Mini Hamburgery 305

temperaturze pokojowej) 1,5 łyżki cukru niepełna łyżeczka soli 1 całe jajko łyżka mleka  sezam do posypania ok. 2 pomidory 2 małe cebule ogórek sałata ketchup, dowolne sosy (np. meksykański , czosnkowy ) Mini Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Mleko w proszku mieszamy z wodą, masłem i cukrem. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy szklankę(...)ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone mięso i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej np. sosem czosnkowym. Całość przebijamy patyczkiem do szaszłyków.  Tak samo postępujemy z resztą bułeczek tworząc mini hamburgery.   Moje posty

Słodka Strona
Domowe Hot-Dogi 277

Dogi to jedna z popularniejszych i najprostszych dań typu fast food uwielbianych przez dzieci i dorosłych. Tradycyjna, amerykańska przekąska składa się jedynie z bułki, gorącej parówki lub kiełbaski oraz sosów (majonez, ketchup). Domowe Hot-Dogi możemy wzbogacić o dodatki w postaci dowolnych, ulubionych warzyw - wtedy fast food nabierze wartości odżywczych i stanie się zdrowszym daniem niż ten klasyczny. Domowe(...)bułeczki do hot-dogów ) ok. 4 parówki dobrej jakości (sprężyste, jędrne, z dużą zawartością  mięsa) lub cienkie kiełbaski do hot-dogów dowolne warzywa: sałata pomidory, ogórki, cebula dowolne sosy: ketchup, majonez, musztarda, sos czosnkowy itp. Domowe Hot-Dogi - Sposób przygotowania: Każdą bułeczkę nacinamy wzdłuż nie docinając do końca. Wykładamy wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.  Parówki (lub kiełbaski

Słodka Strona
Makaron po Grecku 241

Makaron po Grecku (Spaghetti) to włoskie danie z greckim akcentem. Popularne dla kuchni greckiej składniki takie jak oliwki i ser feta idealnie komponują się z włoskim sosem pomidorowym i pastą. Mieszanka tych obu kuchni tworzy pyszne, pożywne, proste i szybkie danie - idealne na codzienny obiad lub nawet romantyczną kolację dla "średnio" zaawansowanych domowych kucharzy ;) Makaron po Grecku - Składniki(...)makronu 200 g sera feta 4 ząbki czosnku 50 g czarnych oliwek 4 pomidory (ok. 400 g) szklanka sosu pomidorowego (passaty) ok. 2 łyżki oliwy przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, chili pieprz, sól pietruszka (do posypania) Makaron po Grecku - Sposób przygotowania : Makaron gotujemy w osolonym wrzątku - al dente.   Czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na małym ogniu

Słodka Strona
Pory zapiekane pod beszamelem 182

Jako dziecko uwielbiałam wyjadać por z rosołu. Żałowałam wtedy, że mama tak mało go ugotowała ;) Kiedy poznałam smak porów zapiekanych w sosie beszamelowym, byłam zachwycona. Skusicie się? :) Potrzebujemy: pory (białe ich części, gdyż zielone są łykowate) - ilość wedle uznania ;) 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około  1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony  pieprz  (najlepiej(...)smaku i nie rozpadają się. Można również ugotować je w tradycyjny sposób w wodzie. Dodajemy wtedy jednak do tej wody sól i odrobinę cukru. Kiedy pory się gotują przygotowujemy sos beszamelowy: Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i zaparzamy ją. Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż sos ma być biały i delikatny. Odstawiamy garnek z kuchenki i wlewamy zimne mleko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cannelloni szpinakowo - pomidorowe z mięsem mielonym 278

muszkatołową. Odstawić do przestudzenia. Połowę cannelloni napełnić mięsem, a połowę szpinakiem (Nie gotować wcześniej cannelloni. Muszą być surowe.) Na dno naczynia do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim układać naprzemiennie cannelloni zielone (szpinakowe) i czerwone (z mięsem). Między rzędami pozostawić niewielkie przerwy, które wypełnić (również naprzemiennie) resztą mięsa i szpinaku(...)Wszystko zalać reszta sosu i posypać po wierzchu utartym żółtym serem. Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 1 czubata łyżka mąki około  1,5 - 2 szklanki mleka , sól , świeżo zmielony  pieprz  (najlepiej biały) gałka muszkatołowa  (też najlepiej starta na świeżo). Masło stopić w garnuszku, dodać mąkę i zaparzyć ją. (Pamiętajmy, aby jej nie przesmażyć, gdyż

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka brokułowa 6089

patelnię. Prażyć stale mieszając, aż do uzyskania złocistego koloru. Pilnować przed przypaleniem. Z majonezu i jogurtu greckiego (wymieszanych w proporcji 1:1), czosnku, soli, pieprzu i szczypty cukru przygotować sos czosnkowy. Sałatkę układać warstwowo, w następującej kolejności: różyczki brokuła, sos czosnkowy, ser feta, sos czosnkowy, kukurydza, sos czosnkowy, uprażony słonecznik. SMACZNEGO ! Uwagi do przepisu: Jogurt grecki można zastąpić gęstą śmietaną

Gospodyni Miejska
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 270

Bułki pita. Domowy kebab w bułce... Chrupiące i puszyste, domowej roboty pity. Wypełnione chrupiącymi warzywami i złocistym kurczakiem. Polane kremowym, czosnkowym sosem. Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam! Składniki: 600 g mąki pszennej; 40 g świeżych drożdży; 15 g soli; 5 g białego cukru; 2 łyżki oleju; 276 g letniej wody. Dodatkowo: 2 filety z kurczaka; 200 ml mleka(...)mąka do obtaczania; 1 jajo; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1 łyżeczka ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; 1 średni pomidor; 1 mała, czerwona cebula; 1/2 główki sałaty lodowej. Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki cukru; 1 łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 łyżeczka czosnku granulowanego. Sposób przygotowania: Do dużej miski (ja używam od robota kuchennego) wsypać

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 378

sól do smaku  majeranek do smaku  bułka tarta do obsypania    łyżka smalcu (możemy użyć też oleju ) plus olej do posmażenia świeża bazylia kilka listków SOS 1/5  litra wody  1 puszkę pomidorów (lub 1 mały keczup) 1 przecier pomidorowy  3 bulionetki (użyłam domowej do smaku  jak go zrobić klik )  SPOSÓB WYKONANIA - główkę(...)mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy  układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż nie był twardy, pod koniec duszenia dodajemy kilka

Basia w kuchni
Zupa Wonton 355

soli Farsz (do 18 pierożków): odrobina oleju 200 g wieprzowiny mielonej 2 dymki ze szczypiorkiem, posiekane 1 ząbek czosnku, starty na tarce 1/2 łyżki świeżo startego imbiru 1 łyżka sosu sojowego Zupa: 1,5 l  azjatyckiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku odrobina oleju 2 łyżki sosu sojowego Dodatkowo: posiekany szczypiorek czosnek prażony** jajko do smarowania(...)Zaczynamy od farszu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy czosnek, starty imbir i posiekane dymki, smażymy do zeszklenia. Dodajemy mięso i smażymy, aż będzie gotowe (około 10 minut). Wlewamy sos sojowy, dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Teraz przygotowujemy ciasto. W misce łączymy mąkę z solą, w szklance jajko z wodą. Po środku mąki tworzymy dziurę

Tajskie smaki
Jagnięcina podhalańska z sosem balsamicznym, szparagami i pieczonymi ziemniakami z rozmarynem 172

młodych ziemniaków 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łyżki oliwy z oliwek plasterek masła sól Marynata: 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej szałwii sól pieprz Sos balsamiczny: 1/3 szklanki octu balsamicznego 1,5 łyżki miodu Przygotowanie: Marynata: Do miseczki wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez praskę), szałwię, olej, sól i pieprz. Mieszamy. Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy(...)końca. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Nie dłużej, bo mają być lekko chrupiące. Odcedzamy, dodajemy plasterek masła i delikatnie mieszamy. Sos balsamiczny: Do małego rondelka wlewamy ocet balsamiczny i dodajemy miód. Gotujemy na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie miał konsystencję syropu. Na talerzu układamy szparagi, kotlety jagnięce i polewamy sosem

Oryginalny smak
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 167

Pieczone piersi gęsi w winnym sosie z suszonych śliwek, podane z pieczonymi ziemniaczkami z czosnkiem… Kolejny pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się nie tylko od święta. Składniki: Gęś: 2 piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich (bez pestek(...)obieramy, kroimy w plasterki i wpychamy w co któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się

Oryginalny smak
Ch... chińszczyzna 2 z kapustą pekińską 289

zastosowanie kapusty pekińskiej ;) Składniki: 1/2 makaronu wonton 1 pierś kurczaka 1 zielona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 kapusty pekińskiej kilka orzechów nerkowca oliwa sól, pieprz, papryka ostra, sos sojowy jasny, czosnek, imbir Przygotowanie: Marynata: kurczaka kroimy w paski/kostkę, dodajemy szczyptę soli, pieprzu, łyżkę sosu sojowego, pół ząbku czosnku i paprykę. Zostawiamy (najlepiej na noc, minimum 15 minut(...)następnie podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną paprykę, resztę czosnku i cebulę, podsmażamy na średnim ogniu. Gdy warzywa są chrupiące, dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską, przyprawy i sos sojowy. Mieszamy. Gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pilnujcie wonton, bo gotuje się go tylko 3-4 minuty :) Gotowy makaron odsączamy z wody, dodajemy do warzyw i kurczaka, mieszamy i zwiększamy trochę ogień. Lubię

Kitchens Alphabet

Proponowane wyszukiwania