klopsiki? Mogą być koszmarem, jak te, które pamiętam ze stołówki w podstawówce, ale mogą być naprawdę pyszne. Wystarczy szczypta fantazji i trochę dobrych chęci. Dziś proponuję... Tymiankowe klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego (u mnie, jak zwykle, z kurczaka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczeni przyprawy: sól, pieprz, 1,5 łyżeczki tymianku(...)łyżeczka do sosu ok. 0,5 l bulionu lub rosołu 500g pieczarek 200 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki mąki 2 łyżki masła olej do smażenia 2 woreczki kaszy gryczanej Z mięsa mielonego, jajka, bułki tartej i przypraw formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w bułce taryej i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy
Ratunku obiadbędziemy mogli zabrać do pracy. Tydzień temu były cebularze, które od razu podbiły nasze serca. Wczoraj postanowiłam upiec kolejne wytrawne bułeczki, ale tym razem wzorowane na pizzerinkach. Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser, cebula i dowolna kiełbaska. To nie może być nie dobre ;) Minipizze z chorizo z przepisu wychodzi 12 bułeczek Do bułeczek potrzebujemy: 500 g mąki + dodatkowo 3 łyżki(...)płaską łyżeczkę soli 1 szklankę ciepłego mleka ok. 150 g masła (może trochę mniej, u mnie 6 pełnych łyżek) 2 jajka 60 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru Do sosu: 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Dodatkowo: 1 dużą cebulę ok. 150-200 g sera 18 plasterków chorizo (po 1,5 na każdą minipizzę) przyprawy: sól
Ratunku obiadpostanowiłam przypomnieć przepis, który jest już na blogu, a mianowicie: Boeuf bourguignon. Polecam Wam go z całego serca. Troszkę trzeba się napracować, ale efekt jest wart poświęcenia. Wołowina w sosie z czerwonego wina. Składniki na 4 osoby: 10 dkg słoniny; 2 łyżki oleju; ok. 1 kg wołowiny (rozbratel/ łopatka/ karkówka); 1 szkl. cebuli pokrojonej w plastry; 1/2 szkl. marchewki(...)świeżo mielony pieprz; 1 średni bukiet ziół: * pietruszka, * liść laurowy, * łyżeczka suszonego tymianku, * 3 goździki, * 2 ziarnka ziela angielskiego, * 2 ząbki czosnku - wszystko to zawinięte w gazę. do zagęszczenia sosu: 1 łyżka masła; 1 1/2 łyżki mąki. Słoninę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Wołowinę kroimy w dużą kostkę i zrumieniamy na patelni na tłuszczu wytopionym ze słoniny. Przyprawiamy solą
MiksturownikMarlena - http://smerfetka79.blogspot.com/ Składniki: 1 szkl. wody 0,5 szkl. kaszy gryczanej prażonej ( np. KUPIEC ) 1 czerwony grejpfrut lub 1 pomarańcza 1/2 mango garść orzechów laskowych 5 daktyli suszonych sos orzechowy: 1,5 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego niesolonego 2 łyżki soku z grejpfruta/ pomarańczy Wykonanie: Wodę zagotować, można dodać odrobinkę, ale naprawdę odrobinkę soli. Kaszę opłukać(...)odsączyć na sitku. Orzechy uprażyć na suchej patelni - na chrupko. Grejpfruta/pomarańczę obrać, wykroić cząstki. Mango obrać, wyjąć pestkę, pokroić w kostkę. Kaszę wymieszać z orzechami i owocami. Przygotować sos: Miód podgrzać, aż stanie się płynny. Do płynnego miodu dodać masło orzechowe i sok - dokładnie połączyć składniki. Sałatkę z kaszy polać sosem i wymieszać. Ewentualnie sos podawać osobno. Do sałatki
kolorowotorcikowoKolejne danie ze szparagami. Tutaj raczej jako dodatek, ale równie ważny. Przepis na "cygara" wzięłam z inspiracji z Biedronki. Bardzo dobry jest także sos na bazie musztardy i miodu. Składniki (dla 4 osób): 250 g mięsa mielonego opakowanie ciasta francuskiego cebula 2 ząbki czosnku bułka tarta bazylia, oregano sól, pieprz 1 jajko żółtko pęczek szparagów Sos: 4 łyżki musztardy(...)dokładnie zlepić brzegi ciasta. Postąpić tak ze wszystkimi czterema wałeczkami. Każde "cygaro" posmarować roztrzepanym żółtkiem. "Cygara" piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 20 minut. Sos: Połączyć musztardę, majonez i miód dokładnie mieszając. "Cygara" podawać na ugotowanych na parze szparagach polanych sosem musztardowym
Pasja Smakuroku było pod dostatkiem, ususzone zużyłam do przygotowania farszu. Już połączone z kaszą jaglaną stanowią idealną potrawę! A gdy zawiniemy je w miękkie liście kapusty i polejemy sosem stworzymy doskonałą mieszankę smaków. Mimo, że nie znajdziecie tu klasycznego nadzienia z ryżu i mięsa, z pewnością poprosicie o dokładkę! Mam nadzieję, że nietypowe nadzienie, jakie tu zaproponowałam, pokusi(...)kuchennych podbojach ;) Gołąbki z kapusty włoskiej nadziane jaglanką i podgrzybkami 1 główka kapusty włoskiej kasza szklanka kaszy jaglanej spora garść suszonych podgrzybków sól, pieprz, pieprz ziołowy Sos pomidorowy: puszka pomidorów krojonych koperek pieprz, sól, pieprz ziołowy ząbek czosnku śmietana 18% tłuszczu Kapustę umyć, po czym wyciąć z niej głąba. Wkładamy ją w całości do dużego garnka
Sajkofanka smakubidi-theme-font:minor-bidi;} Wiosennych makaronów ciąg dalszy. Dziś zapraszam na makaron garganelli z białym ragu i warzywami. Ragu to nic innego jak sos boloński, natomiast białe ragu to sos boloński bez pomidorów. Moje ragu przyrządziłam z mielonej cielęciny, jest “lżejsze” i lepiej komponuje się z warzywami. Przepis znalazłam w książce “Le buone paste italiane(...)Garganelli na powierzchni mają charakterystyczne żłobienie, uzyskane przez zrolowanie na rowkowatym grzebieniu gotowego makaronu. Dzięki tej czynności makaron jest dobrze sklejony i świetnie łączy się z podanym z nim sosem. Makaron garganelli z białym ragu i warzywami Składniki na 4 osoby: 250 g makaronu garganelli Na ragu: 200 g mielonej cielęciny 1 marchewka ¼ cebuli ¼ łodygi selera ¼ szklanki białego wina
Mia Cucina Sofietacebulę, czosnek i chili w kostkę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić warzywa. Następnie dodać oregano, kolendrę, przecier pomidorowy, przyprawy i smażyć przez 2 minuty. Wlać krojone pomidory, doprawić sos solą i gotować przez 15 minut na małym ogniu. Awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ łyżką. Skropić awokado sokiem z limonki i zgnieść widelcem. Dodać czosnek(...)przeciśnięty przez praskę, drobno pokrojone chili i kolendrę. Posolić i wymieszać guacamole. Odlać 250 ml sosu i zmiksować. Do reszty sosu dodać mięso kurczaka i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni. Zanurzyć tortillę w sosie i smażyć na patelni na patelni po obu stronach. Na połowę tortilli nałożyć porcję gulaszu i posypać serem, przykryć drugą połową i smażyć, aż ser się
codojedzeniawędzonej szynki (zamiast karkówki) – 500 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) – 1 cebula – 2 ząbki czosnku – 2 marchewki – 1 por – 4 ziemniaki Sos – 150 g wędzonego boczku (można zastąpić szynką lub pominąć) – 200 ml śmietany 18% – 1 łyżka masła – 1 łyżeczka musztardy – Sól i pieprz do smaku Przyprawy(...)zależności od wielkości szynki). 2. Gotowanie fasolki: W osobnym garnku ugotuj fasolkę w osolonej wodzie, aż będzie miękka (około 10–15 minut). Odcedź i odstaw na bok. 3. Przygotowanie sosu: Na patelni rozpuść masło, dodaj pokrojony w kostkę boczek (lub szynkę) i smaż, aż stanie się lekko chrupiący. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Wlej śmietanę, dopraw musztardą, solą
RafalCookdodać do sałatki kilka kluczowych składników, takich choćby jak seler marynowany w wiórkach, czy starty na tarce żółty ser. Nie możesz też zapomnieć o bardziej wyrazistych akcentach takich jak sos sriracha, tak aby sałatka nie była mdła a przepyszna w smaku. Jestem przekonana, że na jednym zrobieniu tej sałatki się nie skończy. Po pierwszym razie zrobisz kolejny i podzielisz się(...)form").hide()} Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z brokułem – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka tabbouleh – sos do sałatki – sałatka z kurczakiem i oscypkiem – sałatka gyros – sałatka z roślin strączkowych – sałatka cezar z kurczakiem – sałatka z kaszą gryczaną niepaloną – sałatka
nietylkopasta.pldusimy na patelni. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po odparowaniu wody łączymy całość z kaszą i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, jajko, sos sojowy, sól, pieprz, majeranek, tymianek i paprykę ostrą. Wszystko mieszamy i przekładamy do keksówki. Pieczemy około 40-45 minut w 200°C. Śledzie w sosie chrzanowym Śledzie to niekwestionowany król(...)okresie Świąt Bożego Narodzenia , a wersja w sosie chrzanowym to propozycja idealna dla tych, którzy lubią łączyć klasykę z odrobiną pikantnego charakteru. Nie tylko pysznie smakują, ale i świetnie zaprezentują się na wigilijnych stołach. Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w mniejsze kawałki. W misce mieszamy chrzan, majonez, musztardę, cukier, sól, pieprz, ocet jabłkowy
kuron.com.plduże porcje): kurczak shawarma z tego przepisu Dodatkowo: 1 sałata rzymska 8 łyżek kuskusu perłowego 1/2 łyżeczki kurkumy 4 łyżki pestek z granatu łyżka siekanej natki pietruszki Na sos: 1/2 ogórka szklarniowego 4 łyżki gęstego jogurtu mały ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku szczypta cukru Przypominam o uprzednim przygotowaniu kurczaka(...)formy i pieczemy. W tym czasie gotujemy kuskus, zgodnie z przepisem na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy i trzymamy w cieple. Robimy sos – ogórka myjemy i nie obierając ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. W tym czasie kroimy liście sałaty – ja zwijam w rulon
Smaczna Stronauleczą nas z przeziębienia, ale ze złego nastroju na pewno. Nie dość że piękne, to jeszcze przepyszne – chrupiące ciasto ptysiowe, puszysty krem, jabłka z cynamonem i zwieńczenie – sos słony karmel. Jak już się czyta ten opis to sama ślina napływa do ust, nic tylko trzeba sobie takie przygotować. Składniki (na 12 ptysiów): 250ml wody 100g masła szklanka mąki(...)śmietanki kremówki opakowanie serka mascarpone Na prażone jabłka: 2 jabłka 2 łyżki cukru 50ml soku jabłkowego łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki wody 1/2 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczka cynamonu Dodatkowo sos karmelowy z tego przepisu Zaczynamy od przygotowania ciasta – do rondelka, najlepiej z rączką, wlewamy wodę i dodajemy masło – wstawiamy na ogień, zagotowujemy i mieszamy do chwili
Smaczna Strona