sosy - 72734 przepisów (strona:769/4849)

Tortilla z szarpanym indykiem (chimichanga) 73

też świetnie tutaj pasuje. Spróbujcie. Szarpany indyk: około 700-800 g piersi z indyka (fajnie sprawdzą się też polędwiczki z indyka) 1 cebula 3 ząbki czosnku  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1/3 łyżeczki kuminu 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz olej/oliwa do smażenia(...)dzień wcześniej, wieczorem). Cebulę kroimy w kostkę, czosnek na plasterki. W garnku rozgrzewamy olej/oliwę i wrzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy na małym ogniu, do zeszklenia. Następnie dodajemy miód, sos sojowy, koncentrat pomidorowy i przyprawy, mieszamy. Dokładamy pokrojoną na mniejsze kawałki pierś indyka ( chodzi o to by pierś nie piekła się w całości, kawałki nie muszą być cienkie czy małe

Smaki Na Talerzu
Kurczak z warzywami w jogurcie – nieco egzotyki w szybkim wydaniu 81

danie na obiad. Do swojego menu mogą je włączyć również osoby będące na diecie redukcyjnej, gdyż jest niskokaloryczne. Połączenie delikatnego mięsa kurczaka z egzotycznymi przyprawami, chrupiącymi warzywami i kremowym sosem jogurtowym to prawdziwa uczta dla podniebienia. To danie idealne dla tych, którzy cenią sobie zdrowe i smaczne posiłki, ale nie mają zbyt wiele czasu na spędzanie go w kuchni(...)jogurcie? Oto kilka propozycji dodatków: Kasze i ryże: Basmati: Delikatny, lekko słodkawy ryż, który doskonale komponuje się z egzotycznymi przyprawami. Kuskus: Szybki w przygotowaniu, lekki i chłonący smaki sosu. Bulgur: Pożywna kasza, która doda daniu sytości. Chleby i pieczywo: Naan: Indyjskie chlebki płaskie, idealne do nabierania sosu. Pita: Greckie chlebki, które możesz napełnić mięsem i warzywami. Chleb czosnkowy: Chrupiący

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety ziemniaczane z boczkiem 119

mogło, że ziemniaki + boczek to duet stworzony dla siebie i lepszego nie będzie, to gdzieś aż tak bardzo mnie nie zachwyciły. Podałam je z surówką z czerwonej kapusty oraz sosem majonezowym z tartym ogórkiem konserwowy. Sos wg mnie ratował cały obiad Dużo bardziej wolę to połączenie np w przepisie na jajka sadzone na ziemniakach z boczkiem , pieczone ziemniaki z serkiem(...)masła kilka łyżek mąki pszennej 2-3 łyżki tartego parmezanu 1 małe jajko gałka muszkatołowa majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta olej do smażenia Sos do podania: 2-3 łyżki majonezu kieleckiego 1 mały ogórek konserwowy 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki białego octu winnego szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Ziemniaki obieramy

Smaki Na Talerzu
Pasta serowo-paprykowa 73

jajka – pół czerwonej papryki – pół żółtej lub zielonej papryki – pół czerwonej cebuli – 2 czubate łyżki majonezu – 2 łyżki jogurtu greckiego – 1 łyżka sosu sojowego – sól i pieprz – posiekany koperek do podania Przygotowanie : Jajka ugotuj na twardo. W tym czasie zetrzyj ser na tarce z drobnymi oczkami. Pokrój papryki w bardzo drobną kostkę(...)podobnie pokrój cebulkę. Dodaj warzywa do tartego sera. Jajka po ugotowaniu obierz i zatrzyj na tarce z małymi oczkami. Przygotuj sos z majonezu, gęstego jogurtu, sosu sojowego i szczypty soli i pieprzu. Wymieszaj i dodaj sos do składników pasty. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw jeśli jest taka potrzeba. Pasta serowo-paprykowa jest pyszna ze świeżym chlebem, jako składnik rollsów

nietylkopasta.pl
Czerwone curry z kurczakiem 60

przepisów na azjatyckie dania: Azjatyckie krewetki Pad thai z tofu Kurczak szu szu Smażony makaron z wołowiną Makaron stir fry z krewetkami Sałatka z paluszkami krabowymi Kurczak w sosie orzechowym – kurczak satay Kurczak w cieście kokosowym Tofu zmieniające życie Tajska zupa z krewetkami Makaron smażony z warzywami i tofu Kurczak słodko-kwaśny Gyoza z sezamem i kurczakiem Ekspresowy ramen(...)duża pierś z kurczaka – przyprawy do kurczaka: po szczypcie soli, pieprzu, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżka miodu, 1 łyżka sosu sojowego – 2-3 łyżki oliwy z oliwek – 1 szalotka lub 2 mniejsze – 3 ząbki czosnku – 3-4 cm świeżego imbiru – 2 płaskie łyżki czerwonej pasy curry

nietylkopasta.pl
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 116

sycący obiad dla całej rodziny. Jest to danie, które świetnie nadaje się też do odgrzania, a następnego dnia smakuje również dobrze. Większość tego typu dań zapiekana jest pod sosem beszamelowym, ale zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przykryta jest sosem śmietanowo-jajecznym i posypana startym, żółtym serem. Jest to danie, które łączy ze sobą kilka prostych składników, które znajdziemy u siebie(...)muszkatołową. Dodać połowę startego sera. Wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na spód wyłożyć 1/2 ugotowanych ziemniaków. Posypać ziołami prowansalskimi. Na ziemniaki wyłożyć podsmażoną kiełbasę z warzywami. Polać połową przygotowanego sosu śmietanowego. Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków. Polać pozostałym sosem i posypać resztą startego żółtego sera. Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 30 minut

Danka Pichci
Bruschetta z burratą i brzoskwiniami 69

detale. Pieczywo powinno być wcześniej zgrillowane lub podpieczone, aby było chrupiące. Dzięki temu, że grillujemy brzoskwinię, staje się ona jeszcze bardziej aromatyczna i słodka. A do tego dobra oliwa, sos balsamico, listki bazylii. Połączenie smakowe idealne. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px}.g-recaptcha{transform:scale(1);-webkit-transform:scale(...)pieczonym kalafiorem i halloumi – Bagietka czosnkowa – Frittata z bakłażanem i fetą – Sałatka z burratą i cytrusami – Burrata z pomidorami i brzoskwiniami – Smażona burrata z sosem pomidorowym – Burrata z pomidorami i szynką parmeńską – Najlepsza sałatka z pomidorów! BRUSCHETTA Z BURRATĄ I BRZOSKWINIAMI Ilość porcji: 1 Przygotowanie: 10 minut Składniki: – duża bruschetta, dobrej jakości bagietka

nietylkopasta.pl
Co zrobić z czereśni? 5 przepisów 107

około 35-40 minut, aż wierzch ciasta się lekko zarumieni. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia i oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Sprawdź cały przepis na stronie: https://uwielbiam.pl/przepis/clafoutis . Sos barbecue z czereśni Kolejnym pomysłem na wykorzystanie czereśni jest przygotowanie sosu barbecue, który z pewnością zadowoli wszystkich fanów wędzonych smaków. Idealnie sprawdzi się do grillowanego mięsa, burgerów, ryb, kanapek(...)Czereśnie umyj i wypestkuj. W garnku podsmaż posiekaną cebulę i czosnek na średnim ogniu. Dodaj czereśnie i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cukier brązowy, ocet jabłkowy, sos sojowy, miód, musztardę, wędzoną paprykę i pieprz cayenne. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez około 20-30 minut, aż do zgęstnienia. Na koniec zblenduj

Słodkie okruszki
Gęś pieczona 77

gęś pod przykryciem (np. pod luźno nałożoną folią aluminiową) i pozwól jej odpocząć przez około 15–20 minut. Dzięki temu soki równomiernie rozprowadzą się po mięsie. W międzyczasie przygotuj sos . Przelej tłuszcz gęsi (będzie go dość dużo) do innego naczynia. 5–6 łyżek tłuszczu wlej na patelnię, dodaj 1 łyżkę mąki i mieszając, podsmażaj, aż powstanie zasmażka. Następnie dodaj bulion(...)mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostały wytopiony tłuszcz gęsi możesz wykorzystać, żeby zrobić konfitowane soczyste gęsie nóżki albo zdrowy gęsi smalec. Serwowanie gęsiny . Gęś podawaj na dużym półmisku, otoczoną upieczonymi owocami z nadzienia. Soczyste mięso najlepiej smakuje na ciepło. Idealne marynaty do gęsiny Gęsina to mięso, które dobrze komponuje się z różnorodnymi ziołami i przyprawami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tureckie Köfte — Kisiri Historia i Pochodzenie 100

Bulguru przepis TUTAJ – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Kmin rzymski do smaku – Czerwona papryka do smaku – Papryka Pul Biber – Melasa z Granatów Sos Paprykowy Składniki – Pieczona papryka – Czerwona cebula – Czosnek – Pomidory w puszce – Oliwa z oliwek – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Brązowy cukier Przygotowanie(...)Kisiri 1. Przygotuj kuksku według instrukcji na opakowaniu dodając przyprawy. 2. Oczywiście bez mealasy z granatów. Przygotowanie Sosu 1. Wcześniej musisz opalić paprykę nad żywym ogniem i pozbawić, kiedy przestygnie skórki i nasion. 2. Następnie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej 5 – 7 łyżek oliwy z oliwek, wrzuć posiekaną cebulę, następnie paprykę i czosnek. 3. Podsmaż całość, dodaj przyprawy, wymieszaj

RafalCook
Imiona na talerzu - Béchamel... 64

zdjęcie ] Definicja - biały sos, czasami wzbogacony śmietanką. Gęsty, biały sos został wynaleziony przez, i nazwany po, Louis de Béchamel, dworzaninie, który służył na dworze Ludwika XIV. Béchamel zmarł w 1703 roku, ale  nie potrwało długo, zanim jego sos stał się częścią kulinarnego i językowego krajobrazu. Książka z połowy XVIII wieku zawiera serię przykładowych jadłospisów obiadowych i poleca "grzyby(...)Beszamel", jako część drugiego dania, razem z pieczonymi bekasami, pajem z zającem w galarecie, oraz szparagami w kremowym sosie (drugie dania były najwyraźniej niejako większe w tamtych latach).  [ źródło ] [ zdjęcie ] [ zdjęcie

Lejdi of the house
Włoska sałatka z salami 85

sałatka to prawdziwa feria smaków. W jednej misce połączyłam chrupiącą sałatę rzymską, klasyczne i paprykowe salami, twardy dojrzewający ser, cebulę, marynowane papryczki i przepyszny sos majonezowy. Sałatkę oczywiście możesz jeść samą, ale będzie idealna w chrupiącej bagietce, nic już nie musisz do niej dodawać. @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width:20px;height:20px(...)form").hide()} Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z brokułem –  sałatka z kaszą bulgur i łososiem –  sałatka tabbouleh –  sos do sałatki –  sałatka z kurczakiem i oscypkiem –  sałatka gyros –  sałatka z roślin strączkowych –  sałatka cezar z kurczakiem –  sałatka z kaszą gryczaną niepaloną –  sałatka

nietylkopasta.pl
Wyjątkowe jedzenie z grilla – najlepsze przepisy, które podbiją Twoje serce 114

które nadadzą potrawom głębi smaku.  Dobrym pomysłem jest przygotowanie własnej mieszanki ziół i przypraw, takiej jak suche zioła, papryka, czosnek czy kolendra. Mięso można zamarynować w mieszance oliwy, sosu sojowego, miodu i ulubionych przypraw, co zapewni mu soczystość i aromat. Nie bez znaczenia jest także technika grillowania – mięso należy obracać co kilka minut, aby równomiernie się opiekło(...)się przeniknąć. Warzywa można skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi ziołami tuż przed położeniem na ruszcie. Można użyć także gotowych marynat, które podkreślają smak potraw – na przykład  Sos Amerykański BBQ WINIARY . Bogaty w smaku Sos barbecue WINIARY z dodatkiem syropu z palonego cukru nada charakteru codziennym daniom. Polecany do mięs pieczonych i grillowanych, wędlin, burgerów, kanapek. Doskonały również

Słodkie okruszki
Pizza z cukinii 145

cieście z cukinii, to idealny sposób na przygotowanie zdrowszej wersji tej popularnej przekąski. Ciasto składa się z cukinii, jajek, niewielkiej ilości mąki oraz parmezanu i mozzarelli. Smaki uzupełniliśmy klasycznym sosem pomidorowym oraz ulubionymi dodatkami. Kluczem do przygotowania tej pysznej pizzy jest usunięcie jak największej ilości płynu z cukinii, przed wymieszaniem z pozostałymi składnikami na ciasto. Ta sprawdzona metoda zapewnia przyjemną(...)wielkości cukinia starta na dużych oczkach: 2 szt. jajka: 2 szt. mąka pszenna BIO: 2 – 3 płaskie łyżki starta mozzarella: 2 – 3 łyżki sól: 1 łyżeczka Dodatki: sos marinara: 2 łyżki mozzarella kulka: 2 szt. garść startego parmezanu kilka oliwek kilka pieczarek suszone oregano: 1 łyżeczka kilka plasterków chorizo, pepperoni lub salami bazylia do dekoracji Składniki na pizzę

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania