odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty 1 pęczek zielonych szparagów 1 czerwona cebula 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 12% natka pietruszki do posypania olej sól(...)kroimy na kawałki. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kurczaka obsypanego solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy chwilę aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy pokrojone szparagi, mieszamy. 3. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki
Szefowa kuchniKażde danie smakuje lepiej z sosem! Dziś prezentuję wam własny przepis na sos z cukinii. Sos z cukinii idealnie dopełnia dania mięsne, ale tylko dopełnia nie zabijając smaku dania. Jest bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu! Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g cukinii średnia cebula ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki majeranku 2 szklanki mleka(...)Kiedy cebula będzie zeszklona dodajemy posiekaną cukinię, szybko obsmażamy, zalewamy mlekiem, solimy, pieprzymy i dodajemy przyprawy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Kiedy wszystko się udusi, sos miksujemy w malakserze. Potem przesiewamy przez sito, aby pozbyć się wszystkich grudek. Serwujemy z daniami z mięsa , z ryby lub z frytkami. Smacznego
Kuchnia Łukaszaminut. Następnie odcedź je i wrzuć do miski z zimną wodą (szybkie schłodzenie zapobiegnie nadmiernemu rozgotowaniu się brokułów). Brokuły nie powinny być rozgotowane , powinny być lekko twarde. 2.Przygotuj sos czosnkowy. W czasie gdy brokuły się gotują wymieszaj w miseczce 3 duże łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, szczyptę soli, szczyptę(...)pokrój w „piórka” 5. Układanie warstw sałatki: – Odcedzone i schłodzone brokuły wrzuć do miski jako pierwszą warstwę sałatki – Posól, popieprz i dodaj 2-3 łyżki sosu czosnkowego – Dodaj odsączoną fasolę i cebulę oraz 2-3 łyzki sosu czosnkowego – Ostatnią warstwę stanowi pokruszony ser feta. – Pozostałym sosem czosnkowym polać sałatkę z wierzchu, posolić, popieprzyć
Kulinarna PatilogiaPolędwiczki wieprzowe nadziewane morelami a do nich sos śliwkowy na bazie czerwonego wina … danie idealne dla tych co lubia bawić sie smakami i kolorami. Bardzo spektakularne a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (najlepiej grubsze) morele suszone szklanka czerwonego wytrawnego wina 4 łyżeczki przyprawy korzennej (lub do grzanego wina) 4 łyzki powideł śliwkowych skórka otarta(...)solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami prowansalskimi (lub innymi, które lubicie). Ja najbardziej lubię polędwiczki z grilla (elektryczny kontaktowy ) i piekę je od 5-15 min w zależności od grubości. Sos śliwkowy Przepis znalazłam w internecie i sprawdził się idealnie. Do rondelka wlewamy szklankę wina, dodajemy przyprawę korzenną, powidła, otartą skórkę (pamietajcie żeby wczesniej sparzyć owoc) i szczyptę pieprzu. Gotujecie
Kulinarna PatilogiaSos tatarski to bardzo prosty i popularny dodatek do jaj, mięs na zimno czy ryb. Przepis na sos tatarski można znaleźć już w XVIII wiecznych książkach kucharskich. Od tego czasu powstało wiele wariacji na jego temat, wiec każdy znajdzie jakąś wersje dla siebie. Dzis proponuję wersję z musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych(...)mieszamy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i grzybki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Można go przechowywac w lodówce ok 2 dni. Podając sos dla dekoracji można go posypać szczypiorkiem. The post sos tatarski appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna PatilogiaSezon na szparagi rozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy(...)mąka pszenna – 3 łyżki * sól, cukier, pieprz, natka pietruszki * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ze szparagów odkrawamy końce, obieramy, związujemy i gotujemy we wrzątku z odrobiną cukru. SOS: Cebulę drobno siekamy, mango oraz truskawki kroimy w kostkę. Musztardę ucieramy z octem i oliwą, dodajemy cebulę, posiekaną natkę oraz pokrojone owoce – mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. SZPARAGI: Parmezan ucieramy
Ostra na Słodkoblogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia(...)drobno. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią cebulę i czosnek, aby się przez chwilę zeszkliły. Nie mogą się całkowicie usmażyć. Następnie dodajemy resztę składników i energicznie mieszamy. Sos szybko zgęstnieje. Na niewielkim ogniu sos musi postać jeszcze około 15 minut, aby cebulka się jak najbardziej rozpadła, oczywiście w miarę możliwości często mieszamy. Skomentuj
MamaOskarkachrupiąca pizza z szynką i dwoma serami. Jeśli nie mamy kamienia( jak ja), warto nagrzać blaszkę, spód jest chrupiący i o niebo lepszy. Do pizzy polecam sos chrzanowy, pyszotka;) Ciasto: 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli 30 ml oliwy z oliwek (polecam taką(...)czosnkiem i bazylią Dodatki: Pomidory z czosnkiem z puszki (400 g) Szynka drobiowa w plasterkach 2-3 kulki mozzarelli 6 plasterków sera żółtego Sos: Pomidory przekładam do wysokiego pojemnika, solę do smaku i miksuję. Dodatki: Mozzarellę kroję w plastry, szynkę kroję w paski . Plasterki sera żółtego, dzielę na mniejsze. Najpierw przygotowuję
Takie tam pichceniedziałkę moich rodziców aby odpocząć po intensywnym tygodniu. Na kolację zjedliśmy tam przepyszną wiosenną tartę z botwinką, ogórkiem, rzodkiewkami i serem feta. Zapiekaną ze śmietanką i podaną z delikatnym sosem jogurtowym. Niebo w gębie! Poza tym, że jest pysznie to jeszcze zdrowo :) Botwina jest bardzo cennym źródłem błonnika, zawiera dużo kwasu foliowego i jest niskokaloryczna. Mleko i przetwory mleczne(...)źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D dlatego przyrządzając sosy do dań pamiętajcie o tym. Sos na bazie jogurtu będzie o wiele zdrowszy od takiego z majonezem! ciasto: 250 g mąki pszennej 125 g masła 1 jajko 2 łyżki śmietany 12 % 1/4 łyżeczki soli masa: 150 ml kwaśnej śmietany
Mienta blogudziałem. Częścią z nich podzielę się z Wami. ;) Na pierwszy ogień idzie ryżowy makaron ze zielonymi szparagami i pieczonym łososiem, marynowanym w iście azjatyckim stylu. Jak wiemy połączenie: imbiru, sosu sojowego, soku z limonek i papryczki chili działa cuda i stanowi świetną bazę w wielu daniach. Tym razem było nie inaczej. Ryżowy makaron, tak jak łosoś, świetnie chłonie te przyprawy(...)porcje) : 400 g makaronu ryżowego 400 g filetu z łososia pęczek szparagów pęczek młodego szczypiorku z cebulką 1 papryczka chili sok z 1/2 limonki 2-3 łyżki sosu sojowego czarny sezam Marynata do łososia: 2 łyżki sosu sojowego szczypta płatków chili sok z 1/2 limonki kawałek startego imbiru 1 łyżka cukru trzcinowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę do łososia, łącząc podane
Food Squarelaurowy – po 2 szt * cynamon – 1 łyżeczka * świeża chili – 0,5 szt * pasta curry massaman – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 400 ml * pasta z tamaryndowca, sos rybny – po 1 łyżce * cukier palmowy – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni podgrzewamy połowę mleka kokosowego , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz przyprawy: kardamon, liść laurowy oraz cynamon(...)rondelku podgrzewamy pastę curry massaman z 3 łyżkami mleczka kokosowego, a następnie dodamy resztę mleczka i zalewamy kurczaka. Wrzucamy pokrojoną cebulkę zblanszowaną wcześniej we wrzątku oraz cukier palmowy, sos rybny i pastę z tamaryndowca. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i posypujemy posiekaną, świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi. Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego! Ps. Pastę Curry Massaman do dania
Ostra na Słodkoprzeciśnięty przez praskę, bułkę oraz pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy płaskie okrągłe kotlety / burgery i smażymy na mocno rozgrzanej patelni z obu stron do zrumienienia. składniki na sos hamburgerowy: 3 łyżki musztardy 2 łyżki oleju 1 łyża ketchupu 1/2 cebuli 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz wykonanie: Ogórek i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki(...)plastry sera żółtego wykonanie: Bułki rozcinamy i przez chwilkę podpiekamy (rozcięciem do dołu) na suchej patelni aby środek był był chrupiący. Następnie na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy warstwę sosu, kładziemy liścia sałaty, plaster pomidora, plaster cebuli, kotleta, plaster sera żółtego, warstwę sosu, plaster pomidora, ogórka konserwowego, cebuli, sałatę, warstwę sosu i przykrywamy górną częścią bułki. Całość lekko spłaszczamy / dociskamy
Domowy Smak JedzeniaNajprostsza pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą i świeżą bazylią. Składników jest niewiele,… ale taka jest Margherita. Prosta i pyszna Składniki na 2 duże pizze: Ciasto na pizzę: 35 g świeżych drożdży 2 szklanki mąki pszennej (luksusowej typ 550) 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczkę soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergin Sos pomidorowy(...)wysmarować oliwą i oprószyć mąką. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, delikatnie rozpłaszczyć ręką na cienkie placki z lekko wyższym brzegiem. Przełożyć na blachę i odstawić na 10 min. Sos pomidorowy: Do rondelka wlać passatę pomidorową, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, oliwę z oliwek i cukier. Gotować przez około 5 minut i doprawić solą i pieprzem. Podrośnięte placki posmarować
Oryginalny smakjajka i dosypujemy cukier. Wszystko mieszamy i wstawiamy na najmniejszy palnik. Masło kroimy w drobne kawałki (BARDZO WAŻNE ABY BYŁO BARDZO ZIMNE!) i stopniowo, po kawałeczku dodajemy do podgrzewanego sosu. Dopiero jak jeden kawałek się rozpuści dodajemy następny. Cały czas mieszamy. I nie doprowadzamy pod żadnym pozorem do wrzenia! Wkładając ostatni kawałek masła zdejmujemy rondelek z palnika, czekamy aż się(...)rozpuści i bardzo dokładnie mieszamy. Cały proces powinien zająć około 10 min. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Lemon Curd już jest gotowy. :) Sos trzymamy w lodówce (i wszystkie potrawy z jego użyciem również) Częstym błędem popełnianym przy przygotowywaniu Lemon Curd jest zbyt wysoka temperatura. Czemu ona gra kluczową rolę? Musimy pamiętać, że przygotowujemy ten sos z jajek
Jedzeniomaniaodkryj udka . Przepraszam za brak zdjecia, ale padl mi telefon i nie mialam jak zrobic. Mam nadzieje, ze bedzie smakowalo. Salatka z lodowej salaty z lekkim sosem czosnkowym. SKLADNIKI: -Salata lodowa -Papryka czerowna -2 pomidoty -1 mala cebula -kilka rzodkiewek -ogorek szklarniowy -1/2 puszki kukurydzy -kilka oliwek (nie koniecznie) - 4 jajka SOS: -4 lyzki majonezu(...)osolonej wodzie. Do miski wrzucamy wszyskie warzywa. Do miseczki wlewamy wode. Dodajemy majonez, jogurt i okolo 4-5 zabkow czosnku przecisnietych przez praske. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitego sosu . Doprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem . Sos dodajemy do miski z salatka i delikatnie mieszamy , Ugotowane i ostudzone jaja obieramy i kroimy w "kostke" . Jaja dodajemy do salatki . Salatke jeszcze
PychaDania