Przygotować warzywa. Cebule drobno pokroić. Papryki oczyścić i pokroić w kosteczkę. Papryczki chili oczyścić z pestek (w zależności od stopnia ostrości jaką chcemy uzyskać, część pestek możemy zachować do sosu). Pomidorom naciąć delikatnie skórkę na krzyż, sparzyć gorącą wodą, obrać ze skórki i usunąć twarde, zielone części po szypułce. Pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Dodać cebulę(...)chili. Chwilę smażyć. Odstawić. W dużym garnku umieścić pokrojone pomidory i papryki. Dodać usmażoną cebulę, ocet oraz cukier. Gotować bez przykrycia przez około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Sos powinien się zredukować i być gęsty. Jeśli nadal jest za gęsty, gotować kolejne 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić salsę oregano, słodką papryką, kminem, solą i pieprzem. Przygotować słoiki. Bardzo
w mojej kuchniBardzo lubię pieczoną paprykę, dlatego taki sos to coś w sam raz dla mnie. Sos jest uniwersalny, można do niego dodać kawałek jakiegoś mięsa, jeśli ktoś nie wyobraża sobie wegetariańskiego obiadu Składniki (na 3 porcje): 2 duże papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cebula 250 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku bazylia, kmin rzymski, oregano, sól, pieprz garść czarnych oliwek(...)wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu, zdejmujemy skórę i paprykę kroimy w kawałki. Na patelni podsmażamy startą na tarce cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, przecier pomidorowy i przyprawy. Sos dusimy pod przykryciem ok.15 minut. Całość blendujemy lub miksujemy na gładką masę. Sos mieszamy z makaronem i oliwkami pokrojonymi w plastry
e-PrzepisyKulinarnenajmniej godzinę w zimnej wodzie) i grillować na średnim ogniu 4-6 minut z każdej strony (raz obracając). Pozostałą marynatę możemy zagotować w garnku i ją zredukować do konsystencji sosu. Podawać szaszłyki z takim właśnie sosem. Wędzony łosoś z martini i wódką składniki: około 1 ½ kg łososia 6 gałązek świeżego kopru ¼ szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki wódki ¼ szklanki martini(...)bianco 3 łyżki roztopionego masła 1 łyżka startego chrzanu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 cytryny w plasterkach ½ łyżeczki ostrego sosu chili przygotowanie: Przygotuj grill węglowy do grillowania pośredniego z użyciem wiórek do wędzenia Hickory lub wiórek z drzewa olchowego. Łososia umyć i osuszyć. Wypełnić koperkiem i plasterkami cytryny i odstawić na bok. Pozostałe składniki wymieszać w rondelku i doprowadzić
naRuszciemarchewka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka kukurydzy 1 łyżka oleju 2 szklanki bulionu (2 szklanki wody + 1/2 kostki bulionowej) sól, pieprz, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego , 2 łyżki curry, 1 łyżka papryki ostrej, 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie: pędy bambusa Przygotowanie: Gotujemy ryż wg wskazówek na opakowaniu. (jeśli macie ten w woreczku(...)gotujcie go w nim!) Pomidora parzymy i obieramy ze skórki. Zagotowujemy wodę z 1/2 kostki bulionowej warzywnej.`Dodajemy 1/2 obranego i pokrojonego w kostkę pomidora. Gotujemy. Dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, szczyptę soli i pieprzu oraz curry. Ściągamy z ognia. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy oczyszczonego i umytego kurczaka i smażymy
Kitchens AlphabetDziś trochę bardziej się trzeba będzie napracować :) ale też będzie smaczniej :). Zawita sos podobny do tatarskiego ale jak zawsze w wersji lekkiej bez majonezu. Zarumienione połówki pieczarek, spieczone pierścienie z pora, świeży szpinak, wędzony kurczak i świeżo starty ser gouda. To dzisiejszy skład którym zakręci sos na bazie jogurtu greckiego z drobniutko posiekaną cebulką i ogórkiem. Polecam na prywatki(...)bale i przyjęcia :). Zachęcam też do bieżącego zaglądania na blog :) Dla 1 osoby (sos na 2) Czas przygotowania: ok 25 minut Składniki: Garść świeżego szpinaku 80g wędzonej piersi z kurczaka 5 małych pieczarek 6 (1-2 cm) kawałków pora 30g sera gouda 2 łyżki drobno posiekanego ogórka kiszonego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli 7 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki śmietanki
Kuchnia PROzdrowotnaMakaron z Sosem Pomidorowym to jedno z najprostszych i najszybszych dań jakie możemy przygotować w naszych domach. Potrawa ta, pomimo swojej prostoty jest bardzo smaczna i na pewno jest świetnym pomysłem na błyskawiczny, codzienny obiad. Makaron z Sosem Pomidorowym - Składniki: 300 g makaronu puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona sól pieprz(...)oliwa z oliwek świeże liście bazylii (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie - al dente. W tym samym czasie cebulę i czosnek siekamy w drobna kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko
Słodka Stronawiele sposobów, bazując jedna na podstawowych składnikach, czyli mięsie mielonym, papryce, cebuli i pomidorach - reszta to tylko dodatki. Aha ... ja ułatwiłam sobie pracę i zamiast papryki i pomidorów dodałam sos lutenica. Składniki: * 350 g mielonego mięsa - u mnie z łopatki wieprzowej * 2 średniej wielkości cebule * 200 g białej fasoli z puszki * 150 g kukurydzy - mrożonej lub z puszki * 4 łodygi(...)selera naciowego * 3 ząbki czosnku * sos lutenica - słoiczek 300g * chili w proszku lub świeża papryczka * sól, pieprz * oregano * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mięso - zrumienić. Seler naciowy pokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu
kolorowotorcikowopędów bambusa (waga po odsączeniu z zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili) * 8 łyżek sosu sojowego * czosnek granulowany * kminek mielony * imbir mielony * oregano * papryka ostra mielona * mieszanka suszonych warzyw lub vegeta * sól * skrobia kukurydziana lub mąka pszenna * makaron typu chow mein Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć(...)pokroić w cienkie dosyć szerokie paseczki, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, a następnie przełożyć do garnka, dodać osączone pędy bambusa, sos sojowy, ok. 1 szklanki gorącej wody i dusić na delikatnym ogniu do miękkości mięsa. W między czasie pokroić papryczkę jalapeno na mniejsze kawałki, marchewkę obrać i pokroić na plasterki i dodać do mięsa kiedy będzie lekko miękkie
Mix smakukilka orzechów włoskich 2 garście makaronu żytniego fusilli 1 łyżeczka miodu kilka igiełek świeżego rozmarynu Amarantus 5 łyżek Szczypta mielonych goździków, anyżu, cynamonu i imbiru Cukier trzcinowy Sól himalajska Sos worcestershire Sos sojowy Przygotowanie: 1/ Zaczynamy od ugotowania amarantusa w 10 łyżkach wody z dodatkiem odrobiny mielonych goździków. Amarantus będzie gotowy po wsiąknięciu całej wody 2/ W między czasie obieramy(...)wrzucamy groszek cukrowy wraz z marchwią i obraną i pokrojoną w paski połówką mango 5/ Doprawiamy składniki na woku szczyptą anyżu i płaską łyżeczką imbiru, dodajemy odrobinę sosu sojowego i sosu worcestershire. Często i energicznie mieszamy składniki w woku. 6/ Ugotowany amarantus dodajemy do woka a gotowy już makaron przekładamy do odsączenia na durszlaku. 7/ Wykładamy talerz i na środku
Kuchnia PROzdrowotnaporcje) Składniki: 14-15 skrzydełek, podzielonych na połówki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 4 cienkie plasterki imbiru 1 czerwona papryczka chili, posiekana 350 ml coca coli 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki białego wina uprażony na suchej patelni sezam 1 dymka lub szczypiorek, posiekany Przygotowanie: Skrzydełka umyj i osusz papierowymi ręcznikami, po czym natnij mięsiste części dzięki czemu słodki(...)sos wniknie głębiej w mięso. W woku lub na dużej i głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i wrzuć skrzydełka. Obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia i wyjmij je z patelni. Do tej samej patelni wrzuć imbir, czosnek i chili i smaż przez minutę (uważaj aby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje). Dodaj sos sojowy, wino do gotowania
karmelowyJest to włoski sos. Oryginalnie podawana z giczą cielęcą. Dla polskiego podniebienia idealnie komponuję się z rybami i z innymi mięsami. W jej skład wchodzi czosnek, skórka z cytryny i natka pietruszki. W związku z tym, że w mojej doniczce wyrosła już natka - postanowiłam przygotować taką marynatę i cierpliwie z nią czekać aż przyjdzie weekend i będę mogła wrzucić coś(...)ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól morska Natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Smaki pięknie się przegryzają. Najlepiej smakuje z rybami! Ale z kurczakiem też polecam :) Sos stosujemy jako oddzielny sos albo marynatę. Gremolata bez oliwy
Bon Appetit Małgorzatypierś kurczaka smażona w pesto J ak wiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech , którego głównym składnikiem jest bazylia . pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze(...)same listki) 2 ząbki czosnku ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 100 g sera najlepiej parmezanu albo Grana Padano sól do smaku Składniki na biały sos: 100 ml śmietanki kremówki- 2 śmietankowe serki topione (kwadraciki) pieprz Dodatkowo: 2 piersi z kurczaka ulubiony makaron (u mnie świeży z dodatkiem chili zakupiony w lidlu) olej
Bon Appetit MałgorzatyTaka moja wariacja na temat tajskiej zupy Tom Yum :) Bardzo lekka, bardzo zdrowa. Jeżeli nie jesteście weganami, możecie ją przygotować na bulionie drobiowym, a zamiast sosu sojowego dodać sos rybny. Zapraszam do gotowania! Składniki na dwie porcje wegańskiej zupy Tom Yum: 2 łodygi trawy cytrynowej 3 liście limonki 5 plastrów galangalu 1/3 cukinii 5 malutkich słodkich marchewek kawałek brokułu(...)papryczki chilli sok z 1/2 limonki garść liści szpinaku 100 g tofu kilka grzybków słomianych z puszki (opcjonalnie) 2 łyżki sosu sojowego CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, wkładamy do garnka. Dodajemy galangal, liście limonki, zalewamy 700 ml wody i gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie zupę przecedzamy
Tajskie smakipieczarki – 50 g – jajko – 2 szt – bułka tarta – 50 – 80 g – sól – do smaku – pieprz – do smaku SOS: - pieczarki – 250 g – śmietana 18% słodka – 100 ml – woda – 3 łyżki – mąka – 1 łyżka – cebula – 1 szt – lubczyk – 1 szczypta(...)sól , pieprz – do smaku – olej – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SOS: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni. Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły. Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką. Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje. KOTLETY : Uwaga! Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety
Ostra na Słodkotakich prostych składników rodzą się czasami najlepsze dania! Tak było i tym razem! Cebula w delikatnym chrupiącym cieście z aksamitnym sosem śmietankowym totalnie podbiła moje serducho! Robi się ją niezwykle szybko i wbrew pozorom jest to danie niesamowici sycące! Składniki : - duże cebule – 4 szt – mąka – 30 dag – jajka – 2 szt – sól – 1 łyżeczka(...)pieprz – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – olej do smażenia Sos śmietanowy : - śmietana 18% słodka – ok. 200 ml – mąka – 1 łyżka – papryka słodka – 1 szczypta – cukier – 1 łyżeczka – margaryna – 2 łyżki – sól , pieprz – do smaku – koperek – 1 pęczek Sposób przyrządzenia: Cebulę obieramy. Kroimy
Ostra na Słodko