Zapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie(...)międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę i wrzucamy na nią uformowane kluski. Zagotowujemy często mieszając. Gdy woda zacznie wrzeć, wyłączamy grzanie i za pomocą łyżki cedzakowej wyławiamy kluski na talerze, odparowujemy. SOS Z BOTWINKI: 1 pęczek botwinki 300 ml rosołu 100 ml śmietany 30 % 1 płaska łyżka mąki sól pieprz ser feta do podania Botwinkę dokładnie myjemy, kroimy
Rozpustne gotowanieDziś przedstawiam kolejny przepis na sosik, którego wykonanie nie zajmuje dużo czasu a sos jest rewelacyjny. Polecam! Sos tysiąca wysp Składniki: 3 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy, łyżeczka octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru. Wykonanie: Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Polecam również: Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego
paapilotkaajeszcze jedną zaletę - dzięki temu, że są pieczone nie wciagjaą tłuszczu jak te smażone w głębokim oleju. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, gorąco polecam zwłaszcza z domowym sosem tysiąca wysp. SKŁADNIKI ( około 12 stripsów) stripsy 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy shoarma/ złocisty kurczak lub inna ulubiona(...)łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki płatków kukurydzianych sos 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego 2-3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka tabasco 1 łyżeczka sosu worchestershire 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu lub pieprzu cayenne SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Pierś przekroić na dwa pojedyńcze filety. Każdy filet przekroić po długości tak aby uzyskać dwa cienkie
DefinicjaSmakuchlebków) kurczak 1 podwójna pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy curry lub shoarma 3 ząbki czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju ryżowego sól sos czosnkowy 125 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu worchestershire 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól dodatkowo 1 dojrzałe mango 6-8 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej cebuli(...)się zetnie i będzie miękkie i soczyste. Trwa to kilka minut. Chlebki pita podgrzewamy ( jeśli są zimne), przekrajamy do połowy. Do środka nakładamy kolejno : rukolę, pomidory z mango, sos, kurczaka, rukolę, pomidory z mango, sos i kurczaka. Smacznego
DefinicjaSmakuPyszna sałatka z grillowanym tuńczykiem marynowanym w sosie ostrygowym, słodkimi pomidorami malinowymi, idealnie ugotowanym jajkiem, rukolą, pikantną czarnuszką i boskim miodowo- musztarodwym dressingiem. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (1duża lub 2 małe porcje) 100g steka z tuńczyka 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sezamu 1 pomidor malinowy 1/4 czerwonej cebuli 2 jaja 1 łyżeczka czarnuszki 2 garści rukoli sos 1 łyżka musztardy(...)lyżeczka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia lub oliwy 1 łyżka soku z cytryny świeżozmielony pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tuńczyka zalewamy sosem ostrygowym i wstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie wyjmujemy stek, obtaczamy go w sezamie i smażymy na patelni grillowej po 2-2,5 min z każdej strony na małym ogniu. Zdejmujemy z patelni
DefinicjaSmakuMakaron i sos cytrynowy to orzeźwiające i niebanalne połączenie choć niepozornie wygląda to danie smakuje wspaniale, a przy tym nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności kulinarnych, mnie takie proste dania najbardziej smakują, podałam je w miseczce MALTA-PORCELANA BOGUCICE Składniki: 25 dag makaronu wstążki Sos cytrynowy: 1/2 cytryny ze skórką 10 dag serka ricotta 250 g słodkiej śmietanki(...)kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek oraz
Wanilia i KardamonDawno nie robiłam sosu beszamelowego, jednak sezon szparagowy w pełni więc sos jest jak najbardziej na miejscu. Doskonały również do lasagne, zapiekanych lub gotowanych warzyw, mięs i ryb. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka sól biały pieprz ( ja nie dodaję gdyż nie odpowiada mi jego zapach) gałka muszkatołowa opcjonalnie sok z cytryny Rozpuścić masło(...)dodać mąkę. Cały czas mieszać trzepaczką. Trzeba uważać aby sos się nie przypalił. Dolewać mleko ( i sok z cytryny) cały czas mieszając. Sos zaczyna nam ładnie gęstnieć. Zdjąć z ognia i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Jemy PijemyJeżeli lubicie łososia to zapraszam Was na kolejny przystanek w moim projekcie „palcem po mapie” to jest do Norwegii. Pyszny delikatny łosoś polany delikatnym i aromatycznym sosem z zielonego pieprzu a do tego pieczone ziemniaczki Składniki: - 2 kawałki łososia - 4 duże ziemniaki - 1 opakowanie śmietany - 1/2 szklanki białego wina - zielony pieprz - cytryna - oliwa z oliwek - masło - sól, pieprz, czerwona papryka(...)trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę, 2 łyżeczki zielonego pieprzu i trochę soli do smaku i gotujemy jeszcze przez
Kuchenne Wariacjemasła - 100 g śmietanki 18% - 1/2 łyżeczki rozmarynu - 1/2 łyżeczki szałwii - pieprz Składniki są na 2 porcje. Najpierw przygotowujemy sobie wszystkie składniki potrzebne do potrawy i zabieramy się za sos. Na początek rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w kawałki szynkę i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy przyprawy, mieszamy i jeszcze trochę podsmażamy. Ze względu na to że szynka jest słona(...)słone. Jeżeli ktoś nie lubi ziół można dać mniej rozmarynu i szałwii. Na koniec wlewamy śmietankę i dusimy aby śmietanka połączyła się z masłem i się zredukowała do konsystencji sosu. Jeżeli ktoś lubi dużo sosu można użyć więcej śmietanki. W między czasie gotujemy makaron pamiętając żeby posolić wodę. Gotowy makaron odcedzamy i dodajemy go do sosu i dokładnie mieszamy
Kuchenne Wariacjezapiekane w piekarniku Składniki na nadzienie: - 300 g świeżego szpinaku - 250 g sera ricotty - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 5 pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje(...)solą, pieprzem i czosnkiem i chwilę dusimy. Gotowy szpinak odsączamy z nadmiaru wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu mieszamy z ricottą i jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Następnie robimy sos pomidorowy. W garnku rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy pomidory obrane ze skórki i pokrojone
Kuchenne Wariacjejeden z przepisów w niej zawarty czyli borówkowe semifreddo Składniki na semifreddo: - 150 g borówek - 80 g cukru pudru - sok z 1/2 cytryny - 200 ml śmietanki 30% Składniki na sos borówkowy: - 100 g borówek - 100 g cukru trzcinowego - sok z 1/2 cytryny Powyższe składniki starczają na 3 porcje średniej wielkości Najpierw robimy semifreddo. Borówki miksujemy razem z cukrem pudrem(...)łączymy ubitą śmietankę razem z miksowanymi borówkami i przekładamy do większej formy lub mniejszych foremek. Tak przygotowane semifreddo wkładamy do zamrażalnika na 2-3 godzin. Teraz zabieramy się za sos borówkowy. Do małego garnka wrzucamy borówki i gotujemy je. Gdy borówki zaczną się rozpadać wsypujemy do garnka cukier. Na koniec dodajemy sok z cytryny. Jeżeli nie wszystkie borówki nam się
Kuchenne WariacjeDzisiaj zapraszamy na łososia z sosem brokułowym a do tego czarny kontrastowy makaron Składniki: - 130 g czarnego makaronu tagliolini - 4 kawałki fileta z łososia - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki śmietanki 18% - 1 brokuł - sól, pieprz - 1 łyżka soku z cytryny Porcja na 2 osoby. Na gotującą się wodę wrzucamy różyczki brokuła, solimy. Gdy brokuł jest już miękkawy(...)wrzucamy do garnka na roztopione masło (1 łyżka) i chwilkę dusimy, dodajemy śmietankę. Kawałek brokuła pozostawiamy do dekoracji. Na koniec całość blendujemy na gładką masę. Gdy sos jest za gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody. Teraz czas na łososia. Z łososia zdejmujemy skórę i porcjujemy 4 kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i dodajemy sok z cytryny
Kuchenne Wariacjefarsz: - 50 g kaszy gryczanej - 250 g pieczarek - 1 łyżka masła - 10 liści buraków - sól, pieprz - kilka gałązek zielonej pietruszki - 1 jajko - 1 łyżka bułki tartej Składniki na sos: - 150 g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 50 ml śmietanki 18% - sól, pieprz Dodatkowo 2 liście buraków. Składniki na 10 małych gołąbków. Najpierw blanszujemy liście buraków(...)bulionem jak mamy. Gołąbki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut (możemy też to zrobić na głębokiej patelni). Gdy gołąbki nam się pieką robimy sos. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulkę drobno posiekaną i dodajemy pieczarki drobno pokrojone. Gdy pieczarki się podduszą dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i jeszcze chwilę dusimy do momentu uzyskani
Kuchenne WariacjeDługo polowałam na ten rodzaj makaronu! A jak tylko znalazłam go w sklepie, wzięłam 3 opakowania :) Dzisiaj pokazuję przykładowy obiad z jego wykorzystaniem - wegański :) Tofu zamarynowałam w sosie sojowym (którego chyba dałam nieco za dużo i tofu było piekielnie słone, więc nie przesadzajcie z sosem) dzięki czemu nabrało charakteru i smaku. Kolejnym nowym produktem który wykorzystałam w tym daniu była(...)muszę robić wielkich zapasów :) Dodałam kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce. Całość posypałam siekanymi orzechami ziemnymi, które wspaniale się tu wkomponowały i fajnie chrupały :) CHOW MEIN Z TOFU W SOSIE SOJOWYM, FASOLKĄ MAMUT, PIECZARKAMI I ORZECHAMI ZIEMNYMI (VEGAN) przepis autorski // 1-2 porcje ~70g makaronu chow mein ~1/2 kostki (90g) tofu naturalnego Polsoja ~do zamarynowania tofu: sos sojowy, czosnek granulowany
chili & sugarDoskonały sos maślano-jajeczny. Doskonały sam w sobie, jak również jest bazą do innych sosów. Idealny na przykład do szparagów, czy jajek. Postanowiliśmy zrobić z tego osobny wpis, bo pewnie będziemy czasami przygotowywać potrawy z tym sosem (już dwie oczekują). I już tylko link do tego przepisu będziemy zamieszczać :) 2 żółtka 50 g masła 1 łyżka soku z cytryny(...)parze/w kąpieli wodnej. Masło rozpuszczamy w rondelku i gorące bardzo powoli wlewamy do żółtek. Cały czas miksujemy. Po dolaniu całego masła miksujemy jeszcze przez chwilę. Na zdjęciu jest sos zrobiony z podwójnej porcji składników. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufacture