sosy - 72234 przepisów (strona:49/4816)

Sałatki w słoiku - 3 pomysły na wartościowy lunch do pracy 164

piękną prezentację składników. Potem miałam okazję fotografować takie sałatki dla klienta, zgłębiłam więc temat i okazało się, że to również bardzo praktyczne rozwiązanie! Składniki w słoiku układamy warstwowo, a sos wlewamy na jego dno. Sałata nie moczy się w dressingu, warzywa pozostają chrupkie, zatem sałatkę w słoiku możemy zrobić wieczorem i zabrać na drugi dzień do pracy.   Pierwszym(...)słoiku możecie umieścić dowolne, ulubione składniki. Praktycznie każda lubiana przez Was sałatka może przemienić się w wersję słoikową. Najważniejsza jest tutaj kolejność układania składników warstwami. Na dno słoika wlewamy sos, następnie umieszczamy w nim składniki twardsze, bardziej trwałe, np. kaszę, makaron, strączki, twarde warzywa. Następnie układamy dodatki bardziej delikatne i miękkie, które nie powinny stykać się z sosem. Na samą

Chilli Czosnek i Oliwa
Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry 144

Witajcie,  Czy zastanawialiście się kiedykolwiek jaki skład mają gotowe sosy słodko ostre, takie ze sklepu... Znalazłam coś takiego: regulatory kwasowości: kwas octowy, kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma guar, barwniki: karoteny, karminy, substancja konserwująca: sorbinian potasu   albo coś takiego: syrop glukozowo-fruktozowy, sok pomidorowy, fruktoza, natka pietruszki, koncentrat soku z cytryny, sos worcestershire [woda, syrop glukozowy, ocet słodowy ( jęczmień(...)oliwa z oliwek, ocet, koncentrat soku z cytryny, kolendra, goździki, ziele angielskie, papryka chili, majeranek, tymianek, suszony czosnek, olej słonecznikowy], barwnik (ekstrakt z papryki) Oczywiście, nie uważam, że każdy sos jest zły... Ale po co kupować skoro można zrobić samemu.  Dzisiaj mam dla Was właśnie przepis na sos słodko-ostry Sweet chili sos - czyli sos słodko - ostry

Kuchnia moimi oczami
Środa: Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym 137

Chińczyk” domowej roboty. Do zrobienia na szybki obiad lub kolację w niecałe pół godziny. Czas : 25 minut Liczba porcji : 2 Kto nie zamawiał u „Chińczyka” kurczaka w sosie słodko-kwaśnym? Każdy. Aromatyczny sos na bazie cukru i octu ryżowego jest fundamentem azjatyckiej kuchni. W tym daniu zamiast cukru jest miód, a dla podkręcenia smaku występie sos sriracha – ostry(...)brzytwa, ale nie tak piekący jak sosy meksykańskie, ponieważ ostrość chili równoważy w nim dodatek cukru i octu. Sos dla lepszej konsystencji zawiera odrobinę mąki ziemniaczanej. Całość jest niezwykle prosta do zrobienia i wymaga nie więcej niż kilkanaście minut pracy. Przepis pochodzi z bloga FitmenCook.com Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1/2 szklanki kaszy jaglanej Pęczek rzodkiewki Garść szpinaku lub dowolnej

Niedzielny kucharz
Schab duszony w sosie pomidorowym 411

Schab duszony w sosie pomidorowym – czyli pyszne duszone mięsko w aromatycznym sosie z pomidorów i ziół. Mój poprzedni przepis na schab duszony cieszy się dużą popularnością, więc myślę, że i ten przepis na schab w sosie przypadnie Wam również do gustu. Polecam spojrzeć na przepis: Schab w sosie. Schab duszony w sosie własnym. @media (min-width:800px){ .ads-right(...)width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony w sosie pomidorowym – Składniki: 4 grube plastry schabu (ok. 550g) 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku sól i pieprz, papryka słodka do doprawienia mięsa mąka do oprószenia mięsa 1 puszka

Kulinarne Przeboje
Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym 215

Bardzo prosta ale zarazem smaczne sałatka brokułowa z sosem czosnkowym. Sałata ta idealnie sprawdzi się na każdą okazję – jest bardzo szybka w przygotowaniu i nie wymaga od Was zbyt dużej liczby składników. Jeśli nie przepadacie za sosem czosnkowym to możecie go zastąpić po prostu odrobiną jogurtu naturalnego albo co bardziej kaloryczne, rzecz jasna majonezem :) Składniki 1 podwójna pierś(...)kurczaka 1 brokuł 1/2 kostki sera feta płatki migdałów sos czosnkowy <- sprawdź przepis pomidorki koktajlowe Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym – przepis Brokuła gotujemy al dente. Wystarczy mu dosłownie 6-7 minut. Po wyjęciu z gotującej się wody hartujemy go w zimnej wodzie, a następnie dzielimy na małe różyczki. Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę, doprawiamy do smaku solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami 379

Tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i pieczarkami szybkie, proste i przepyszne dnie. Idealnie nada się gdy odwiedzą Cię nie spodziewani goście albo szykujesz romantyczna kolację. Nie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
3 pomysły na domowe sosy do sałatek i rady jak zrobić dobry dressing 203

Zbliża się wiosna, więc coraz częściej będziemy przygotowywać kolorowe sałatki. A wiadomo, nie ma dobrej sałatki bez dobrego dressingu. Zrobienie sosu do sałatki to dla niektórych alchemia i posiłkują się gotowcami, które ja omijam szerokim łukiem. Dziś prezentuję Wam moje ulubione przepisy na domowe dressingi, a także garść porad, jak przygotowywać sosy i łączyć je z sałatami.  Powiem(...)przyprawimy je dobrym dressingiem, mogą smakować wyśmienicie, a nudna sałatka przeobraża się w niezwykle smaczny posiłek.  Połowa sukcesu to wysokiej jakości składniki użyte do przygotowania dressingu. Ja moje sosy sałatkowe tworzę oczywiście na bazie oliwy extra vergine. Kiedy mam mało czasu, to polewam warzywa czy sałatkę po prostu samą oliwą, ewentualnie jeszcze glassą balsamiczną (super do sałatki rukola

Chilli Czosnek i Oliwa
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 353

Niesamowicie szybki włoski sos. Okrutnie mocny, ożywczy, bardzo charakterny i tak smaczny, że można go używać nie tylko do makaronu – wypróbujcie go też do pieczonego lub duszonego kurczaka i do fasolki szparagowej. W tym wypadku brzydkie słowa cisnące się na usta, czyli klasyczne staropolskie „o kurwa” będą Wam całkowicie odpuszczone i wybaczone! Pierwsza z plotek głosi, że tak swój makaron(...)przygotowywały kobiety lekkich obyczajów – sos jest ekstremalnie szybki i prosty do naszykowania – na pewno udało się wygospodarować 10-15 minut między wizytami klientów, a jego zapach ściągał prosto z ulicy kolejnych amatorów kobiecego ciała dostępnego za pieniądze (przy okazji żądnych też gorącej, pełnej miski pysznego makaronu). Nazwa tak naprawdę może mieć w tym wypadku więcej wspólnego z aromatami tego sosu

Karo in the Kitchen
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 220

wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już tylko wmasowywanie sosu w kapustę. Proste i łatwe Kimchi ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych: zawiera zdrową bakterię lactobacilli, ułatwia trawienie i jest naturalnym probiotykiem, bogata w witaminy(...)podają najnowsze badania, redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwora. Więcej o korzyściach płynących z jedzenia kimchi możecie znaleźć tutaj . Składniki: Kapusta: 1 główka świeżej kapusty pekińskiej 1/4 szklanki soli Sos chilli: 4 cm korzenia imbiru lub 3 łyżki domowej pasty imbirowej LINK 1 cała główka czosnku 1 mała cebula 4-8 łyżek płatków chilli (albo więcej według uznania, ale zalecam ostrożność

Lamarida.pl
Obiad w japońskim stylu. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. 198

Dziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)naturalny aromat. W polskiej kuchni pieprz jest codziennością, w kuchni japońskiej go nie znajdziecie. Ostry smak uzyskuje się dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują oczywiście również sosy, które osobiście uwielbiam: sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren

Słodkie okruszki
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 308

źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej.  Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze ukręcony sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę.   Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji"  jest bardzo znany na terenach Morza Śródziemnego m.in. w Hiszpanii, Prowansji. Jest jednym(...)ważniejszych składników, a wręcz można by powiedzieć fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli wziął swoją nazwę od dwóch słów, ALH- czyli czosnek i OLI, czyli oliwa. Nazywany „masłem Prowansji”. Bliżej mu do majonezu niż do masła. Sposobów na przygotowanie sosu Aioli jest tak dużo, jak wiele jest tradycji kulinarnych południa Europy, gdzie ten sos jest najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym

Gotuję Testuję
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 130

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest(...)odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis na sos beszamelowy jest od Davida. Jadłam jego lazanię i okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych

To co kocham
Sałata z sosem mango 99

Przepyszny sos do sałaty – całość idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa, można ją też wziąć ze sobą do pracy. Smakuje świeżo, oryginalnie. Ja byłam zachwycona efektem końcowym, mam nadzieję, że Wam też całość zasmakuje! Do przygotowania sałaty potrzebujemy: – zieloną sałatę – 1 świeże mango – łyżkę musztardy Dijon – kawałek papryczki chilli drobno posiekanej (bez ziaren) – odrobina(...)słodkiego soku (gdy sos będzie za gęsty) Mango obrać i pokroić na kawałki. Owoc, musztardę, papryczkę chili i sok zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez noc – sos się przegryzie i zniknie musztardowy posmak. Następnego dnia umytą sałatę polewamy sosem, mieszamy i zjadamy. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 99

potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy(...)parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą

Szybko Tanio Smacznie
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 126

pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku – sok z cytryny (wyciskany) – garść czarnego prażonego(...)sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos – mieszamy tahinę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Posiłek należy jeść, kiedy zachowuje wysoką temperaturę. Jeśli sos zasmakuje Wam ponad miarę, nie wahajcie przed zanurzeniem szparagów w jego zawartości. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania