domowy kisiel z pysznym sosem :) Składniki: 300 g truskawek, 1,5 szklanki wody, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sos: 100 ml mleka, 2 żółtka, 15 g cukru waniliowego, który zrobiłam sama, przepis tutaj PRZYGOTOWANIE: Umyte truskawki wkładamy do rondelka, zalewamy je zimną wodą i gotujemy. Po ok. 20 minutach jak truskawki będą miękkie dodajemy(...)cukier. Odcedzamy truskawki z kompotu i do ciepłego dodajemy mąkę ziemniaczaną (rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody) i gotujemy, dodajemy truskawki. Sos: cukier ucieramy z żółtkami. mleko podgrzewamy i wolnym strumyczkiem wlewamy utarte żółtka z cukrem. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia sosu. Przygotowanym sosem polewamy kisiel
Aga w kuchnitradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu. To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa duszone na oliwie, przyprawione solą i pieprzem, ale makaron jest pyszny i ma mnóstwo smaku. Kluczem(...)najlepiej równą kostkę dla lepszego efektu wizualnego. Ponadto, jak tłumaczył nam szef kuchni Andrea, wszystkie kawałki warzyw uduszą się dzięki temu w jednym czasie. Na kursie zrobiliśmy do tego sosu świeży makaron. Niestety nie miałam dotąd chwili, aby przygotować go w domu, dlatego posiłkowałam się świeżym makaronem ze sklepu. Wy możecie oczywiście użyć dowolnego makaronu, bo królem tego dania jest
Chilli Czosnek i Oliwasezonie śliwkowym nie można ich nie zrobić. My przepadamy za knedlami nie tylko z śliwkami ale również z truskawkami. Te podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik . Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 1 jajko sól szczypta śliwki Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 50 g cukru brązowego Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków i ostudzić. Do zimnych ziemniaków przecisnąć również twaróg. Dodać mąki, jajka, szczyptę soli i zagnieść ciasto. W zależności od wielkości jajka i jak mokry będzie twaróg
Ala piecze i gotujeMłodsze dziecię zażyczyło sobie makaronowe wstążki z sosem śmietanowym. Szybki przegląd lodówki... i oto jest ! Na zrobienie sosu potrzeba dosłownie tyle czasu, ile gotuje się makaron. Tagliatelle z sosem śmietanowym Składniki: 250 g suchego tagliatelle 250 g pieczarek 3 cienkie kotlety schabowe pokrojone w paski 1 duże opakowanie śmietany 18 % 3 łyżki starego żółtego sera olej do smażenia sól, pieprz(...)ognia, dodajemy śmietanę szybko mieszając, aby śmietana nam się nie zważyła Stawiamy z powrotem na kuchenkę i podduszamy wszystko razem na małym ogniu dłuższą chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty można dolać odrobinę wody. Przyprawiamy wedle gustu. W międzyczasie zagotowujemy posoloną wodę w dużym garnku i gotujemy makaron, według zaleceń producenta. Tagliatelle łączymy z sosem i posypujemy tartym
Kulinarne przygody Gatitysos często gości u nas w domu. Moje dziewczyny chętnie go jedzą, a lubimy go, o zgrozo !!! z makaronem spaghetti ! Sos robi się dosłownie sam... Najprostszy sos serowy do makaronu Składniki: 2 prostokątne serki topione Hochland ementaler lub śmietankowy 1 duże opakowanie śmietany 18% 10 dag szynki konserwowej 5 dag twardego żółtego sera świeżo zmielony czarny pieprz(...)posoloną wodę na makaron. makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Po tym czasie go odcedzamy, ale niezbyt dokładnie, tak, żeby makaron pozostał wilgotny. Wrzucamy go do miski, mieszamy z sosem i posypujemy tartym serem. insertCookd("d2e6ee0bbab4c80a32102d37c99308bb
Kulinarne przygody GatityKlasyczny sos grzybowy ! Taki lubię najbardziej, a na dodatek lubię go jeść właśnie tak jak to przedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo to właśnie smak babcinej kuchni i wspomnienie dzieciństwa... Korzystajmy więc ze świeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą(...)znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 duża cebula 150 ml śmietany 18% sól pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Grzyby czyścimy szczoteczką, nie powinno się ich myć, bo nasiąkają wodą jak gąbka ! Następnie kroimy je w plastry
Kulinarne przygody GatityDzisiaj kolejny przepis z cyklu "Dania obiadowe w parę chwil" ! Przygotowanie sosu szpinakowego potrwa tyle, ile będzie się gotował makaron. To ostatni moment, żeby jeszcze wykorzystać świeży szpinak. Potem zostanie nam już tylko mrożony, a to niestety nie to samo... Jeśli lubicie intensywny aromat czosnku, podsmażcie trzy ząbki, a czwarty, przeciśnięty przez praskę, wrzućcie do gotowego(...)gorącego sosu. Spaghetti z sosem szpinakowym Składniki: 300 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 1/2 cebuli 400 g śmietany 18% 200 g serka śmietankowego 100 g sera pleśniowego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia ok. 300 g suchego makaronu Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. Szpinak myjemy, listki
Kulinarne przygody GatityŚledzia jadamy w wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego przygotowanie musimy się wziąć wcześniej, gdyż wymaga ona 3-dniowego marynowania. Jednak(...)warto poczekać, korzenna marynata nadaje mu niesamowity smak. Na blogu znajdziecie też przepis na klasycznego śledzia w oleju z cebulą . Śledź w sosie czosnkowym Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: 20 minut, marynowanie 3 dni Składniki: Marynata 1 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% 1 cebula 10 ziarenek ziela angielskiego 10 goździków 1 łyżeczka ziarenek gorczycy
Kulinarne przygody GatityPlacki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili to propozycja śniadaniowa lub lunchowa. Robi się je bardzo prosto, a w smaku są przepyszne. To danie pełne kontrastów – słodki groszek, słony boczek, orzeźwiający jogurt i ostro-słodki sos chili świetnie ze sobą współgrają. Do tego placuszki fajnie prezentują się na talerzu, dlatego miło będzie z nimi zacząć dzień. Inspiracją były(...)mąki (3/4 szklanki) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cukru masło do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Do podania: 6 plasterków wędzonego boczku lub ewentualnie szynki dojrzewającej słodki sos chili jogurt naturalny lub kwaśna śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Mrożony groszek rozmrażamy, a następnie rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków – tak, aby część groszku
Poezja smakudziś tę oto sałatkę z figami inspirowaną kuchnią włoską. Mięsiste figi zostały w niej zestawione z lekką sałatą, odświeżającą miętą, chrupiącym boczkiem oraz gęstym i pełnym smaku sosem na bazie sera gorgonzola. Mamy tu kontrasty tekstur i temperatur, czyli prosty przepis na pyszne i niebanalne danie. Mój Mąż był bardzo sceptycznie nastawiony do fig w sałatce (nie lubi(...)się taka sałatka? P.s. Jeżeli lubicie owoce w sałatkach polecam Wam również sałatkę z pomidorów i brzoskwiń oraz sałatkę z arbuza, fety i mięty . Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli przepis z książki Mediterranean Fresh Joyce Goldstein z moimi zmianami na 2-4 porcje czas przygotowania: 20 min. Składniki: 1 opakowanie mieszanych sałat lub np. rukoli garść świeżej
Chilli Czosnek i OliwaMój wczorajszy obiadek..Pyszne klopsiki w pysznym sosie..sos na bazie śmietany i musztardy sarepskiej Develey .Sos z dodatkiem musztardy był pyszny..polecam, wypróbujcie..Spodziewajcie się jeszcze innych przepisów z wykorzystaniem produktów tej firmy, bo mam sporo ich w domu , które czekają na wykorzystanie. Develey Polska istnieje na polskim rynku od 1995r. i jest czołowym dostawcą delikatesowych sosów zimnych(...)ramach marki Develey, jak i marek własnych. W ciągu zaledwie dekady firma zdobyła pozycję renomowanej marki skupiającej się na wytwarzaniu wyrobów najwyższej jakości -Produkty tej firmy są różnorodne -musztardy, sosy do mięs, dressingi, ketchupy, wrapy, oliwy, octy itd. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka cebula
Moje domowe kucharzenieNasza dzisiejsza propozycja to makaron w sosie pomidorowym z brzoskwiniami i czerwoną fasolą. Danie niezwykle proste i mało pracochłonne. Sos do tego dania doprawiamy dość sporą ilością chili w proszku, dzięki czemu potrawa ma bardzo ciekawy słodko ostry smak. Jeśli ktoś jednak woli zajadać makaron na słodko, wystarczy pominąć dodawanie przypraw i wyjdzie nam całkiem fajny słodki sos z makaronem(...)wszystkie składniki się połączą, wrzucamy brzoskwinie i fasole (fasole warto wcześniej przepłukać pod bieżącą wodą by oczyścić ją z płynu w którym była w puszce) Mieszamy wszystkie składniki. Jeśli sos jest bardzo rzadki można zagęścić ketchupem lub odparować nieco, ale uwaga bo się szybko przypala. Doprawiamy chili i pieprzem. Po chwili dorzucamy żółty ser, zostawiając trochę do dekoracji. Całość mieszamy
Kolizje Smakówprzepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej, jak i kuchni szybkiej i smacznej(...)Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto
Kolizje Smakówciasto francuskie, które z powodzeniem może w bardzo szybki sposób zastąpić ciasto pierogowe (i nie tylko ;)) Dzisiaj propozycje na takie właśnie pierogi z farszem szpinakowym. Zazwyczaj zajadamy je z sosem koperkowym lub czosnkowym. Szybkie, niedrogie i mega pyszne! Ilość porcji: 16 pierogów Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 250g szpinaku mrożonego 150g fety 120g suszonych pomidorów w oleju(...)Jajko Cebula Czosnek Sól, pieprz Sos koperkowy lub Sos czosnkowy Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Na zarumienioną cebulę wrzucamy szpinak. Suszone pomidory kroimy w kostkę, a fetę rozdrabniamy palcami. Dorzucamy do szpinaku i mieszamy. Możemy doprawić według gustu solą i pieprzem, choć z solą trzeba uważać ze względu
Kolizje SmakówPapryki faszerowane kuskusem z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem jogurtowego sosu czosnkowego Składniki: 3 średniej wielkości papryki opakowanie kaszy kuskus puszka krojonych pomidorów 200 g pieczarek natka pietruszki 4 ząbki czosnku mała cebula oregano suszone 1 łyżeczka suszonego tymianku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 5 łyżek oliwa z oliwek extra vergine sól(...)pieprz do smaku sos: kubek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżki czerwonej, słodkiej papryki w proszku Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy wg. opisu na opakowaniu. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek extra vergine podsmażamy 1/2 posiekanej cebuli oraz umyte i osuszone pieczarki pokrojone w kostkę i posypane tymiankiem, gdy woda odparuje są gotowe. Na koniec doprawiamy
Moja smaczna kuchnia