Dzisiaj kolejny sos do kolekcji, tym razem na bazie sera feta. Przepis pochodzi ze strony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny(...)łyżka posiekanej bazylii Wykonanie: W blenderze miksujemy wszystkie składniki, oprócz bazylii, na gładką masę. Następnie dodajemy do sosu bazylię i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityzupę i pierogi wigilijne już posuszone, pora więc teraz na przygotowanie dań z grzybami w roli głównej na bieżąco. Na początek będzie to, na osobiste życzenie męża, sos grzybowy, ale trochę inny od tego sosu grzybowego , który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą(...)też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków. W planach jest też dynia faszerowana grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów
Kulinarne przygody GatityMożna zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier(...)gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale nie tylko, krokiety
Proste Potrawyrazem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzanowo -śmietanowym - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny(...)naczynia do zapiekania, kładziemy na nich plasterki masła i podlewamy odrobiną wody. Wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45 minut . W tym czasie polewamy je kilkakrotnie powstałym sosem - ewentualnie, gdy jest potrzeba - uzupełniamy wodę. Zlewamy i cedzimy powstały tłuszcz do rondla. Dodajemy śmietanę i chrzan. Gotujemy kilka minut. Jeśli sos jest za rzadki zaprawiamy łyżeczką mąki
Moje Kuchenne RewelacjePatrzę każdego dnia na opakowanie makaronu w kształcie kokardek. Jednak wpadłam na pomysł, aby spróbować przygotować je własnoręcznie. Dzisiaj zrobiłam od podstaw kokardki z ciasta pierogowego z sosem czereśniowym. Nie jest to trudne. Polecam, satysfakcja murowana. Kokardki z sosem czereśniowym: Ciasto na kokardki przygotowałam wg tego przepisu , zmniejszyłam składniki o 1/4. 250 g mąki, 55 ml oleju, szczypty soli(...)ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy cienko i radełkiem kroimy w małe prostokąty. Prostokąty na środku ściskamy, tworząc kokardkę, od góry dodatkowo spłaszczamy na środku. Sos czereśniowy : 250 gram umytych czereśni 1 łyżeczka cukru 50 ml wody 50 ml śmietany 36% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Czereśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka z wodą i cukrem, zagotowujemy, dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrochę przypraw! Przygotowanie tego dania zabiera nie więcej niż 30 minut. Wyglądem to danie przypomina trochę Chilli con carne i jest równie smaczne. Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica było bardzo smaczne jak powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu(...)oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik z sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone do miseczek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmażone tylko gotowane na parze :) Przepis zaczerpnęłam z przepisów dołączonych do mojej magicznej maszyny (którą opiszę niebawem). Klopsiki te są naprawdę przepyszne. Z ziemniaczkami, ryżem czy kaszą i polane sosem paprykowo-pomidorowym tworzą wyśmienity obiad. Ja wszystko robię w jednej machinie, ale oczywiście da się to zrobić bez niej :) Na pulpeciki potrzebujemy 200 g piersi z kurczaka 200 g schabu(...)formujemy nie za duże kuleczki i układamy w naczyniu do gotowania na parze. Parujemy je min.30-40 min. W mojej maszynie, podczas gdy klopsiki się parują, na dole robi się sos i zazwyczaj jeszcze gotują się ziemniaki ( taka spryciula z tej maszyny:) ) :) Do sosu będziemy potrzebować: 100 g papryki czerwonej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 0,5l bulionu
Olikowa kuchniamyśl szarlotkę i zdecydowanie jest to propozycja dla takich łasuchów jak ja i P. :) Przepis na ciasto naleśnikowe znajdziecie tutaj -> naleśniki Naleśniki z jabłkami i sosem cynamonowym Do nadzienia będziemy potrzebować: 2 duże, twarde i soczyste jabłka 2 łyżki masła 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki cynamony 4 łyżki płynnej śmietanki 18% garść posiekanych orzechów włoskich + kilka połówek(...)sosu: 1 łyżka masła 1 łyżka miodu 0,5 łyżeczki cynamony 1 łyżka płynnej śmietanki 18% Prawie wszystkie składniki nadzienia Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy je w ósemki, a następnie w ok. 0,5 cm plasterki. W garnku topimy masło i wrzucamy do niego jabłka. W tym czasie na suchej patelni prażymy pokrojone orzechy. Do jabłek dodajemy miód, cynamon
Ratunku obiadosób Na kopytka będziemy potrzebować: 0,5 kg ziemniaków ok. 100 g mąki pszennej + 2 garście do podsypania sól do smaku pół pęczka natki pietruszki Na sos: 1 cebulę pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka, cukier woda porcja klopsików, na które przepis znajdziecie tutaj :) Ziemniaki obieramy, kroimy(...)kostkę i gotujemy do miękkości w dobrze osolonej wodzie. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy w kostkę, natkę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulkę i rumienimy dość mocno, ale trzeba uważać, by jej nie przypalić. Kiedy nabierze już ładnego koloru dodajemy mąkę rozrobioną w ok. szklance wody. Sos zagotowujemy i gdyby był zbyt gęsty, dodajemy jeszcze trochę
Ratunku obiadSos owocowo-korzenny, to wyśmienity dodatek do wielu deserów i dań nie tylko na słodko. Sprawdzi się jako dodatek do gofrów, słodkich drożdżowych bułek, do naleśników. Doskonały także do pieczonych mięs. Wedle upodobań, można go dowolnie modyfikować, dodając ulubione owoce/bakalie oraz przyprawy. Dziś sam przepis na sos, a co do sosu - to już niebawem. Składniki: 250 g mrożonych wiśni(...)owoców dodajemy gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu ( w całości ) oraz laskę cynamonu, a także cukier. Całość gotujemy na wolnym ogniu, do odparowania 1/3 płynu. Za pomocą łyżki wyławiamy z sosu wszystkie przyprawy. Jeszcze ciepły, aczkolwiek nie gorący sos miksujemy na gładko. Dodajemy masło - dokładnie je rozprowadzamy. Smacznego
kolorowotorcikowoBardzo lubię pulpeciki, zwłaszcza z mięsa drobiowego, ale i te z wieprzowego są bardzo dobre. Do tego smakowity sos, ziemniaki lub ryż i obiad gotowy. Tym razem postawiłam na sos pomidorowo-paprykowy. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pomidorowo-paprykowy(...)zalewą. Dodać liścia laurowego i ziele angielskie oaz wszystkie przyprawy. Gotować przez kilka minut na wolnym ogniu. Następnie usunąć ziele i liścia laurowego i całość zblendować na gładki sos. Podsmażone pulpeciki dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. insertCookd("892c918f6cd7dd890e30963952cf1c1a
Pasja SmakuNiedawno prezentowałam Wam przepis na sałatkę z polędwiczką wieprzową i sosem porzeczkowym . A dziś sam przepis na sos porzeczkowy. Świetnie pasuje do sałatek, mięs i serów. Mi przede wszystkim świetnie łączy się z serem kozim i twarogiem. Pyszny i mocno owocowy. Składniki: 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka miodu szczypta soli i pieprzu(...)łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Sos porzeczkowy: Dżem wymieszać z octem, miodem i przyprawami. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać trzepaczką. Gotową masę przetrzeć przez sito, by uzyskać sos. Jeśli sos jest zbyt gęsty warto dodać gorącą wodę i jeszcze raz wszystko dobrze połączyć za pomocą trzepaczki
Pasja SmakuBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu. Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane(...)Następnie zdejmujemy garnek z ognia i przecieramy całą zawartość przez sito. Dokładnie rozduszamy całość, wyjmujemy resztki czosnku, bazylii - wyrzucamy . Starannie zdrapujemy resztki pomidorów z dna sita i dodajemy do sosu. Sos umieszczamy ponownie w garnku i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy sól i świeżo mielony
Smaczne Zdrowekażdym razem kiedy robiłem gołąbki w sosie pomidorowym to stawałem na głowie aby sos smakował tak jak ten od mojej mamy, tym razem postanowiłem zebrać całą wiedzę i wszystkie wskazówki i zrobić go po swojemu - i wiecie co - UDAŁO SIĘ - smakuje jak ten od mamy ;) Co potrzebujemy na gołąbki : kapustę - najlepsza jest młoda 3 woreczki ryżu 500 gr mięsa(...)mielonego - używam zawsze wołowo-wieprzowego 1 łyżeczka vegety 1 jajko kostka rosołowa Co potrzebujemy na sos pomidorowy: 5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszcze (bez skórki) 2-3 papryczki chilli cebulę 2 ząbki czosnku odrobina oliwy śmietana 18% Przygotowanie gołąbków: Najlepiej jeśli mamy młodą kapustę wtedy wystarczy sparzyć ją wrzątkiem aby liście
Mechanik w kuchniDelikatne szybkie danie .Można przygotować wcześniej ( sos i makaron) - potem tylko podgrzać jednocześnie gotując jajka w koszulce. W wielu domach mrożony szpinak i serki topione są w stałym zestawie zapasów. O makaronie i jajkach już nie wspominam bo to standartowe zapasy. W każdym razie każdy to danie przygotuje, nie trzeba szczególnych umiejętności. Czas: 30 minut Składniki(...)masło ( odłożyć 1 łyżeczkę ).Zagotować. Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak i natkę pietruszki. Gotować chwilę by szpinak sie rozmroził. Dorzucić rozdrobnione serki i dusić mieszając aż się rozpuszczą ,a sos zrobi się kremowy. Doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Nastawić w małym garnku wodę na gotowanie jajek w koszulkach. W 2 woreczki foliowe włożyć po 1/2 łyżeczki masła, wbić
Buniabaje w kuchni