Tosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane(...)smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce- 150 g * woda- 1/3 szklanki * cukier- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczka Tosty: W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii. Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Sos owocowy: Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut
Kraina Miodem Płynącaobojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 1/4 szklanki mąki pszennej pół litra mleka 1 jajko sól, pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie(...)mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy
Bon Appetit Małgorzatywodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy aż odparuje woda. 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Kaszę wymieszać z cebulą. SOS: Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w kostkę oraz w kostkę pokroić cebulę, wszystko smażyć na oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić(...)zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną. Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C. Do pełnej miękkości kapusty. podsmażamy grzyby na sos gołąbki gryczane w sosie grzybowym
Bon Appetit Małgorzatyłyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatk owo suszone zioła (u mnie oregano) pieprz biały i sól 150 g żółtego sera świeża bazylia do dekoracji sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę(...)puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy (w tradycyjnym sosie holenderskim nie ma śmietany, ale ja zamierzam pory w tym sosie zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż
Bon Appetit MałgorzatyDziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :) Składniki na kotlety(...)smażenia Pierz i sól Składniki na s os grzybow o-żurawinowy Suszone grzyby ok 20 1 cebula łyżka masła garść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną
Bon Appetit Małgorzatysytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach(...)bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło) Składniki na 1 porcję: 2 plasterki bekonu albo szynki 1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty) 1 jajko do ugotowania w koszulce 1/4 szklanki octu 1 żółtko do sosu 100 g masła (będziemy go klarować) sok z cytryny (2 łyżeczki) pieprz biały sól dodatkowo 2 plastry
Bon Appetit Małgorzatypożywi. Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek i racjonalne proporcje :) Składnik na mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 4 plasterki boczku wędzonego 4 suszone pomidory Sos na marynatę: 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej(...)rozbijamy tłuczkiem. Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę odparuje dodajemy cukier i mieszamy. Sos blendujemy. Roladki podajemy z sosem z porzeczki na liściach z jarmużu
Bon Appetit Małgorzatytego szybkie w przygotowaniu! Składniki: 4 kotlety schabowe po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście laurowe pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Kotlety lekko rozbić(...)Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso. 2. Składniki sosu wymieszać. 3. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju i maśle z obu stron. 4. Do mięsa wlać sos i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, część wody wyparuje i sos się lekko zagęści. 5. I gotowe. Podałam z ziemniakami i ogórkiem małosolnym. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy
Kuchnia domowa AniPulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonego bułka tarta 1 jajko sól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos: zupa pomidorowa 250ml śmietany(...)łyżka koncentratu pomidorowego woda (ilość według przepisu na opakowaniu lub jeśli sos ma być gęsty 1/2 z przepisu z opakowania) 250g pieczarek 1 cebula 4 plasterki startego, żółtego sera 1. Do miski przekładamy mięso mielone, jajko i bułkę tartą (tak by skleiła całą masę). Doprawiamy przyprawami, formujemy okrągłe kotleciki. Wrzucamy je na wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut
Szefowa kuchniSos z suszonych grzybów na kolacji wigilijnej był w moim domu zawsze. Robiło się z najlepszej gęstej śmietany i dużej ilości grzybów. Nie wyobrażam sobie, aby mogło go zabraknąć :) Takim sosem polewaliśmy smażonego karpia i ziemniaki gotowane w mundurkach. W żadnym innym dniu zwykły ziemniak polany takim grzybowym sosem nie smakował tak, jak w Wigilię :) Składniki: 2 spore(...)grzyby. Pod koniec duszenia przyprawić solą i pieprzem do smaku. Ilość śmietany podałam orientacyjnie. Można dodać jej więcej lub mniej, w zależności jak lubimy. Taki własnie sos grzybowy jest co roku na moim wigilijnym stole :) Najlepsze suszone grzyby i dużo dobrej śmietany
Codzienna kuchnia niecodziennaswiezych zurawin garstka zurawiny suszonej kilka orzechow wloskich 2 marchewki 1/2 pietruszki gruby plasterek selera kawalek pora sol,pieprz,olej rozmaryn (tymianek,majeranek) 1 lyzka miodu 1 lyzeczka ciemnego sosu balsamicznego 250-300 ml bulionu warzywnego 2 jablka 2 lyzki masla 2 lyzki brazowego cukru trzcinowego 3-4 gozdziki sok z 1/2 cytryny. Wykonanie: Dzien wczesniej wieczorem przygotowac marynate(...)razy mieso sosem.Dziesiec minut przed koncem zwiekszam temperature do 200°C,by przyrumienic skorke.Mozna rowniez calosc upiec w rekawie foliowym. Mieso wyjac z naczynia i przykryc folia,by odpoczelo. Sos z pieczenia miesa z warzywami i zurawina zlac do rondelka i zblendowac.Gdy jest za gesty rozrzedzic bulionem.Wsypac odlozona zurawine i gotowac jeszcze okolo 10 minut, az zmieknie. Doprawic miodem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na masę śmietanową: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Składniki na sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis(...)razu wiedziałam, że na długo zapadnie w moją pamięć. Te naleśniki są po prostu przepyszne! Mięciutkie i delikatne z nutą wanilii wzbogacone aromatycznym sosem malinowym. Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu. W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat. Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać
Świat Domowej KuchniPrzystawka na kolację, czy też na niewielkie spotkanie. Dla wszystkich, którzy nie chcą zajadać się majonezem proponuję lekki sos na bazie jogurtu. Przystawka dość szybka i właściwie wszystkie składniki zawsze mamy pod ręką. SKŁADNIKI: kilka plastrów szynki ( wszystko zależy od tego ile chcemy roladek) 4 jajka 1 twardy pomidor Na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego , gęstego 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczka chrzanu 2 ząbki czosnku szczypta soli i pieprzu WYKONANIE Wszystkie składniki sosu łączymy i dobrze mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Jajka gotujemy na twardo- studzimy. Na szynkę kładziemy ćwiartki jajka zawijamy w rulonik, układamy na plastry pomidora. Każą roladę polewamy sosem. posypujemy szczypiorkiem Sos wlewamy również do środka półmiska. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyMakaron z sosem słodko-kwaśnym (sweet & sour sauce) to pożywne danie o charakterystycznym, niezwykłym smaku. Kompozycja owoców z ostrzejszymi składnikami nadaje mu wyjątkowości i dzięki temu potrawa ta zyskała popularność na całym świecie. W wersji "na szybko" możemy użyć gotowego sosu. Jednak gdy mamy ochotę na dłuższe spędzenie czasu w kuchni zachęcam do zrobienia go samemu, bo naprawdę warto(...)Makaron z Sosem Słodko-Kwaśnym - Składniki: ok. 2 piersi z kurczaka ok. 400 g makaronu czosnek w proszku, papryka słodka, przyprawa do kurczaka pieprz pomidory z puszki duża cebula połowa papryki (używam konserwowej) 150 g kukurydzy z puszki 100 g krojonych ananasów z puszki 2 małe marchewki (zwykle dodaje ok. 100 g marchewki
Słodka StronaSmakowite serniczki z orzeźwiającym sosem truskawkowym i delikatnym "piaskiem herbatnikowym". Idealny deser na letnie dni, szybki w przygotowaniu, a przy tym przepyszny w smaku. Serniczki z Sosem Truskawkowym - Składniki: 350 ml śmietanki kremówki 30% 375 g twarogu dwukrotnie zmielonego 6 łyżek cukru pudru ekstrakt waniliowy 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru ok. 100 g herbatników Serniczki z Sosem Truskawkowym(...)sera i dokładnie mieszamy. Truskawki miksujemy razem z cukrem pudrem. Herbatniki siekamy w food procesorze lub blenderze "na piasek". W pucharkach lub kieliszkach układamy warstwami: zmielone herbatniki, masa serowa, sos truskawkowy itd. Na wierzch każdego deseru wykładamy śmietanę, polewamy sosem i oprószamy "herbatnikowym piaskiem". Moje posty
Słodka Strona