Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym... Soczyste i kruche plastry fileta z indyka. Kawałki pieczarek i cebuli. A całość zatopiona w śmietanowym sosie. Delikatne i pyszne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g fileta z indyka; 1 średnia cebula; 5 średnich pieczarek; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)łyżki mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtoczenia koteltów; 1/2 łyżki ulubionej przyprawy do zup np. ziarenek smaku/vegety/kucharka czy 1 kostka rosołowa; Sól; Pieprz; Olej. Sposób przygotowania: Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w plastry. Każdy plaster dodatkowo przeciąć jeszcze na pół, a następnie rozbić cieniutko tłuczkiem. Każdy plaster indyka posolić i popieprzyć z każdej strony
Gospodyni MiejskaMakaron z brokułem i boczkiem w sosie z sera pleśniowego... Sprężysty makaron. Zielone różyczki brokuła. I chrupiący boczek. Zatopione w sosie z sera pleśniowego. Pycha ! Skałdniki: 250 g makaronu (u mnie sprężynki i rurki); 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią (u mnie gorgonzola); 100 g wędzonego boczku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 łyżeczki(...)suchej pateli (bez dodatku tłuszczu). Na patelnię, do podsmażonego boczku, dodać ser pleśniowy. Podsmażać, stale mieszając, aż ser się rozpuści. Do boczku z serem dodać śmietanę. Wymieszać. Sos przyprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać brokuł i rozmaryn. Wymieszać. Do ugotowanego, odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać. Podawać gorące. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam boczku w plasterkach, gdyż
Gospodyni MiejskaKurczak z pieczarkami, papryką i sosem czosnkowym... Kosteczki filetu z piersi kurczaka usmażone w przyprawie gyros. Plasterki pieczarek, kosteczki papryki i cebuli. Ułożone na frytkach. Obsypane wiórkami żółtego sera. Oblane sosem czosnkowym. Pyszny obiad! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 500 g pieczarek; 2 średnie, czerwone papryki; 1 mała, czerowna papryczka chili; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku(...)łyżki przyprawy gyros/kebab; 2 łyżki oleju; 100 g żółtego sera; 1 kg frytek; Sól; Pieprz. Sos czosnkowy: 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 ząbek czosnku; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Frytki usmażyć na głębokim oleju, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie umyć, pokroić w plastry
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym... Dwie warstwy sprężystego makaronu penne. A między nimi podsmażone mięso mielone z cebulą. Całość zatopiona w aromatycznym sosie pomidorowym. I oprószona po wierzchu stratą mozzarellą i parmezanem. Pychota! Składniki: 400 g makaronu rurki (surowego); 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 2 puszki krojonych pomidorów (każda(...)czosnek. Do podsmażonego mięsa z cebulą i czosnkiem dodać 2 puszki pomidorów oraz przyprawy tj. oregano, bazylię, słodką i ostrą paprykę, i jeszcze całość przez chwilę podsmażać. Na koniec sos mięsno-pomidorowy doprawić solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć 1/2 makaronu, na makaron wylać sos z mięsem, sos przykryć pozostałym makaronem i oprószyć po wierzchu startą
Gospodyni MiejskaProsta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a sos z rokitnika nadaje całemu daniu wyjątkowej zadziorności. Jeśli w okolicy nie znajdziecie owoców rokitnika możecie przygotować sos na bazie gotowej konfitury. Podobnie z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu, które(...)lipca. Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 4 Składniki: polędwiczka wieprzowa ok. 500 g, 1 laska wanilii, garść owoców rokitnika , 1 szalotka, Miód, 1 cytryna (sok i skórka), 3 łyżki sosu sojowego, 100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu, 2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu, 1 żółta cukinie, 1 jabłko, ocet jabłkowy zielenina do dekoracji, oliwa, sól i pieprz
SzczyptaSmaQmniejsza zawartość cholesterolu. Walory smakowe również przemawiają za tym, żeby dziczyznę wprowadzić do naszego menu, tym bardziej, że jest coraz łatwiej dostępna w dość przystępnych cenach. Jeleń w sosie czekoladowy cassis to gulasz z udźca w bardzo oryginalnym i aromatycznym wydaniu. Smak gorzkiej czekolady idealnie łączy się z czarną porzeczką z likieru. Do sosu użyłam domowego cassisa oraz porzeczek(...)gorzkiej czekolady, 1/4 pigwy w kawałku (można zastąpić cytryną) 2 łyżki tłuszczu gęsiego, 4 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna czarnego pieprzu, 2 liście laurowe, 3 fileciki anchois lub łyżka sosu rybnego, sól i pieprz do smaku, czerwony pieprz do przybrania. Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w grube kawałki. Ziarna pieprzu i ziele angielskie
SzczyptaSmaQsię wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort ? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest(...)obydwu serach znajdziecie szczepy pleśni z rodzaju Penicillium. Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem, boczkiem i ricottą podaliśmy na warzywach opiekanych na patelni. Warzywa też się fajnie komponują z sosem z sera pleśniowego! SKŁADNIKI: Dla 3 - 4 osób. Faszerowana pierś z kurczaka: 2 pojedyncze, średniej wielkości piersi z kurczaka 1 - 2 łyżki oleju roślinnego 100 g mrożonego szpinaku (w liściach
W kuchni KatieJest to przepis zarówno na danie obiadowe, jak i na zimną przekąskę.Czasem nachodzi mnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody(...)drugą stronę i dusimy kolejne 20 minut. Jeżeli weżmiemy kawałki kurczaka z kością, czas duszenia może się wydłużyć o kolejne 20 min . W razie potrzeby dolewamy troszkę wody, aby sos się nie spalił. Gdy kurczak jest miękki, wyciągamy go na talerz i do naszego sosu dodajemy 2 łyżki koncentratu pomidorowego .Mieszamy i chwilę gotujemy.Próbujemy czy jest przyprawiony
Pasje JolkiSos pomidorowy chyba lubią wszyscy :) A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie! Składniki na sos: 1 k g pomidorów 1 czerwona papryka 1 cebula oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sól pieprz cukier ostra papryka słodka papryka łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo: pełnoziarnisty makaron pokrojone(...)razem z przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Ugotowanym sosem polewamy makaron. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi w korniszonami
Walijskie PichcenieKiedy nie mam czasu na spędzanie długich godzin w kuchni przyrządzam makaron z jakimkolwiek sosem. Bardzo lubię makaron z sosem serowym. Nie dodaję do niego już żadnego mięsa, gdyż sos serowy jest dla mnie wystarczająco syty, jedynie pasek chudego boczku, który fajnie podkreśla smak sosu. Składniki: opakowanie makaronu 1 brokuł serek topiony z ziołami (kostka 100g) 1/2 sera camembert(...)serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
Walijskie Pichcenieniektórych zmora dzieciństwa , jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki : ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny(...)cebula sól pieprz majeranek Na sos : ok 1l wody 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy 2 płaskie łyżki mąki 3 - 4 łyżki siekanego koperku 2 łyżki ukwaszonej śmietany sól do smaku Wykonanie : W garnku zagotowujemy wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, solą, marchewką i pietruszką. Gotujemy bazę na sos ok. 20 minut
Walijskie Pichcenieowocami, ubitą śmietaną kremówką lub jej chudszym zamiennikiem tzw "śnieżką" Ponieważ akurat nie miałam pod ręką żadnych owoców do wzbogacenia deseru, zrobiłam szybki i banalnie prosty angielski sos waniliowy czyli tzw. custard. Znacznie rzadszy od naszego budyniu podawany w Anglii jako dodatek do lodów, ciast i deserów. Bardzo popularny, bardzo smaczny i niestety ... bardzo kaloryczny :-( Składniki: 1 galaretka(...)pomarańczowa 1 galaretka poziomkowa Na sos: 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. śmietany 30% 2 żółtka 1 całe jajko 60g cukru ziarenka z 1 laski wanilii lub odrobina cukru waniliowego Wykonanie: Galaretki przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. jeśli bardzo nam się spieszy i chcemy, aby nasza galaretka szybciej stężała zmniejszamy ilość wody. Mleko i śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy nasionka wanilii
Walijskie PichcenieDomowy sos karmelowy świetnie nadaje się do placuszków, naleśników, lodów czy wreszcie serników i szarlotek. Z odrobiną cierpliwości przygotujemy pyszny kremowy sos, który posmakuje nie tylko najmłodszym. SKŁADNIKI 200g cukru 80g masła 120g śmietany kremówki szczypta soli PRZYGOTOWANIE Cukier wsypujemy do garnka - najlepiej o grubym i szerokim dnie - ewentualnie na ciężką patelnię. Na średniej mocy karmelizujemy cukier na złoty(...)się całkowicie roztopi (po około kilkunastu minutach) - dodajemy masło i mieszamy szybko i dokładnie trzepaczką. Zdejmujemy z ognia i ciągle mieszając wlewamy cienkim strumieniem kremówkę. Gdy powstanie jednolity sos dodajemy szczyptę soli. Sos przelewamy do słoiczka (ok.300ml). Możemy przechowywać go przez kilka tygodni w lodówce. Przed użyciem należy go podgrzać - np. w garnku z gorącą wodą lub w mikrofalówce
Moje Kuchenne Rewelacjeprzygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku(...)łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej, 2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z Modeny, ½ papryczki chili. Przygotowanie: Babeczki W garnku gotujemy ziemniaki do miękkości, rozgniatamy na puree i studzimy. Groszek
Moniki SmakołykiSkładniki: 12 płatów makaronu do lazanii, sos beszamelowy- przepis tutaj , 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 700 g gęstego sosu pomidorowego, 500 g szpinaku, 50 g żółtego sera- gouda, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty(...)Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron
Aga w kuchni