Prosty makaron z sosem pomidorowym to danie, które przygotujemy dosłownie w 10 – 15 minut. Korzystając z tego przepisu zwykły makaron zmieni się w prawdziwe arcydzieło wywodzące się z Włoch. Sprawdźcie jak szybko i prosto przygotować ten makaron… Składniki makaron do spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400g) 2 ząbki czosnku oregano bazylia sól pieprz oliwa z oliwek Makaron(...)sosem pomidorowym – przepis Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente . Czosnek drobno siekamy i ucieramy z solą. Jeśli chcecie możecie skorzystać z przeciskarki do czosnku. Czosnek szklimy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy na wolnym ogniu. Sos pomidorowy powinien trochę odparować. Doprawiamy całość przyprawami i dodajemy ugotowany makaron. Możemy dodać 2-3 łyżki wody
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sałatka z chrupiącym boczkiem to propozycja na lekką i sycącą kolację. Niech Was nie przerazi w niej odrobina boczku… cały tłuszcz wytopimy na patelni podczas
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znudziła Wam się już smażona czy panierowana ryba? No to idealnie się składa, bo właśnie przygotowałam przepis na smacznego i delikatnego dorsza zapiekanego w sosie cytrynowym z warzywami. Dorsz w sosie cytrynowym jest banalny w przygotowaniu – wystarczy na patelni przygotować sos, a następnie zapiec w nim rybę z warzywami. Dorsza pokroiłam na kawałki dzięki czemu bardzo szybko się zapiekł(...)wystarczyło 10 minut w piekarniku). Tak zapiekana ryba świetnie sprawdza się na przyjęcia, bo sos możecie ugotować nawet dzień wcześniej i tylko przed samym podaniem zapiec z rybą. Smacznego! Polecam też inne dania warzywne: Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta Spaghetti z cukinii – wersja mięsna à la bolognese Trudność
A to pestkaPIZZĘ: 1 łyżeczka suchych drożdży instant; 4 szklanki mąki pszennej; 1 i 1/2 szklanki letniej wody; 1/3 szklanki oliwy z oliwek; 1 ząbek czosnku; 1 łyżeczka soli. KURCZAK W SOSIE BBQ: 4 udka z kurczaka ze skórą i kośćmi; 2 łyżki oleju; 2 czerwone cebule; 4 ząbki czosnku; 1 duża butelka sosu barbecue (o pojemności około 500 g); Sól(...)godziny, do wyrośnięcia. Ciasto na pizzę można także wyrobić 1 - 2 dni przed pieczeniem pizzy i do tego czasu przechowywać przykryte folią spożywczą w lodówce. KURCZAK W SOSIE BBQ: Cebule obrać, pokroić w pióra. Ząbki czosnku obrać, pozostawić w całości. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka
Gospodyni Miejskapomidorów w puszce – są idealnie słodkie, dojrzałe, soczyste i dodatkowo – obrane. Dostępne zawsze, wszędzie i w wielu wariantach – niezastąpione. Znacznie skracają czas pracy w kuchni i ułatwiają życie. Ale sos z pieczonych pomidorów wyjdzie tylko z pomidorów świeżych – najlepszych już niebawem, w pełni lata. Nie ma czegoś takiego jak „najlepszy sos pomidorowy” – każdemu smakuje co innego. Sama marinara(...)każda pani domu bez zająknięcia stwierdzi, że to ona robi tą jedyną i najlepszą. Mnóstwo jest sposobów na obejście się z pomidorami żeby uzyskać z nich gęsty i smaczny sos, mnóstwo dodatków i przypraw by podkreślić i wzmocnić ich smak. Zasada jest jedna – szykując taki sos staramy się, żeby jego smak nie zabił smaku świeżych pomidorów, ale go wydobył
Karo in the KitchenJeśli można użyć coli do stworzenia wyjątkowego sosu barbecue to dlaczego nie piwa. Pikantny sos piwny do grilla Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny i dodaje lekko słodki i jednocześnie pikantny smak potrawie. Składniki: 1 szklanka piwa korzennego 1 szklanka ketchupu ½ szklanki soku pomarańczowego 3 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki świeżego soku z cytryny 2 łyżki brązowego cukru(...)sól do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w rondelku i doprowadzić do wrzenia często mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć sos z ognia i pozostawić do ostygnięcia. Sos paprykowo-piwny Ten paprykowo-piwny sos jest fantastyczny do dań z wieprzowiny i drobiu. Daje on nam na etapie przygotowania możliwość regulacji ostrości
naRuszciezawsze zastanawiałam się, jak to się robi, by sos bez żadnych sztucznych ulepszaczy z torebek wyszedł brązowy. Aż trafiłam na ten idealny przepis! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Skł a dniki: 50 dag szynki 1 cebula olej do smażenia (ok. pół szklanki) 1 ząbek czosnku 2 -3 łyżki mąki ziele angielskie(...)Umyte mięso kroimy w grube p lastry, oprószamy solą, pieprzem , papryką i gyrosem . 2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy (im mocniej się przypiecze, tym sos będzie ciemniejszy). 3. W między czasie siekamy cebulę, zeszklić w rondelku , w którym będziemy robić sos. Dodajemy też drobno posiekany czosnek. 4. Mięso przekł adamy do rondelka, a na oleju
Kuchnia domowa AniBardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1 jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)świeżego imbiru 1 łyżeczka garam masala 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry szczypta soli morskiej świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwek Na sos curry 3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej) 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g) 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu
Stare GaryMiałam w planie żeberka wieprzowe. Dodatkiem, ważnym, miał być sos barbecue. Wiadomo,że taki zrobiony w domu będzie smaczniejszy od gotowego - zwłaszcza, że jak kupuję gotowy to nigdy nie wiem na jaki trafię. Sos potrzebny był szybko i miał powstać z tego co było w domu. I tak trafiłam na stronę Kuchenne Szaleństwa i tam znalazłam fajny(...)prosty przepis na sos. Warto go zrobić, jest smaczny i świetnie się sprawdził jako dodatek do żeberek . Polecam! Składniki: 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki łagodnego ketchupu dobrej jakości 4 łyżki musztardy miodowej 6 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki miodu - nie użyłam 2 łyżki oleju 3 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną ) 1/2 łyżeczki pieprzu
Stare GaryDzisiajsza moja propozycja to mięciutka, soczysta i delikatna polędwiczka z grilla, polana aromatycznym sosem na bazie wina, przypraw i... czekolady :) I jeżeli chcecie cieszyć się doskonałym smakiem sosu, to nie rezygnujcie z żadnej przyprawy- wielokrotnie robiłam ten sos, za każdym razem zmieniając przyprawy- ten zestaw okazał się strzałem w 10tkę! Proste danie, ale jakże 'eleganckie'- niczym z najdroższej restauracji- które(...)warto przyrządzić! :) Polędwiczka: * polędwiczka- około 500g * przyprawy- sól, pieprz, rozmaryn * odrobina oliwy Sos czekoladowy: * wino czerwone- 250 ml * listek laurowy- 1 szt. * ziele angielskie- 2 szt. * cynamon- pół łyżeczki * anyż- 1 szt. * gożdziki- 3 szt. * papryczka chili- 5 krążków* * czekolada gorzka- 6 kostek * masło- 40 g Polędwiczka: Pokroić mięso na około 2 cm plastry, a następnie delikatnie (!) rozbić tłuczkiem (owiniętym
Kraina Miodem PłynącaPlacuszki jaglane z sosem cytrynowo-pomarańczowym Co tu dużo mówić ;) ? Pomysł prosto z głowy. Przyznam się że pierwszy raz robiłem takie placuszki z kaszy jaglanej. Byłem ciekawy smaku. Po zrobieniu stwierdziłem, że będę je robić częściej. Czemu tak i sos? Po pierwsze taki mamy okres roku że praktycznie wszędzie widzimy pomarańcze. Pomyślałem sobie "będzie pasować na pewno(...)myliłem się. Sos wyszedł mi naprawdę dobry i razem z plackami stworzyło bardzo smaczną całość. Jestem trochę zły na jakość zdjęć. Obecnie nie posiadam dobrej jakości aparatu i byłem zmuszony zrobić je telefonem. I efekty tego są jakie są. Składniki: (na około 10 placuszków) Placuszki: - 100 g kaszy jaglanej - 1 jajko - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) Sos: - 1 pomarańcza
Gotuj Z MuzykąMakaron z łososiem w sosie śmietanowym to szybkie, a zarazem eleganckie danie. Delikatność łososia w lekkim sosie śmietanowym to idealne połączenie smaków i ciekawy pomysł na obiad. Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Składniki: ok. 300 g makaronu 3 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 2 opakowania łososia w sosie własnym (po ok. 100 g) 3 serki śmietankowe (typu kiri(...)łyżki masła przyprawa: bazylia, tymianek, lubczyk, pieprz, sól oliwa świeża bazylia, rozmaryn (opcjonalnie) Makaron z Łososiem w Sosie Śmietanowym - Sposób przygotowania: Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy śmietankę, serki śmietankowe i podgrzewamy do rozpuszczenia, doprawiamy bazylią, tymiankiem, lubczykiem, pieprzem i solą (po szczypcie). Na maśle lekko podsmażamy odsączonego łososia. Ugotowany al dente makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerze i wykładamy
Słodka Stronaokazałych dodatków. Klasyką jest łosoś smażony, podawany z warzywami - i w takiej postaci jest według mnie najlepszy - możemy się wtedy rozkoszować pełnią jego aromatu i smaku. Łosoś w Sosie Koperkowym - Składniki: o k. 500 g łososia ok. 5 łyżek masła koperek suszony pieprz sól (najlepiej morska) Sos Koperkowy: 3 łyżki drobno posiekanego koperku duży ząbek czosnku 2 łyżki masła łyżka(...)mąki pszennej szklanka bulionu warzywnego* 100 ml śmietany 18% Łosoś w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania: Łososia porcjujemy, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu (skórą do dołu) do momentu, gdy 3/4 mięsa z różowego (surowego) stanie się bledsze (podsmażone
Słodka Stronaświeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie. Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem. Sos z wędzonego boczku: kilka grubszych plastrów wędzonego boczku , 1 średnia cebula , śmietana , ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej , sól , pieprz - do smaku(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Wytopić i podsmażyć na średnim ogniu. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przysmażyć. Odstawić z ognia i dodać śmietanę - tyle, ile potrzebujemy sosu, wymieszać. Jeśli mamy dobra, wiejską śmietanę wtedy nie trzeba jej zagęszczać niczym. Jeśli jednak mam najzwyklejszą sklepową, wtedy dobrze jest najpierw wymieszać ją z odrobiną mąki
Codzienna kuchnia niecodziennaMakaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym... Makaron oblepiony lekko kwaśnym sosem z posiekanym koperkiem. Z dodatkiem kawałków tuńczyka i groszku. Szybkie i pyszne danie. Zapraszam! Składniki: 250 g makaronu (u mnie świderki); 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1/2 puszki groszku konserwowego; Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; Pęczek koperku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania(...)zalewy. Koperek drobno posiekać. Na patelnię wlać śmietanę, dodać odsączonego tuńczyka, groszek i posiekany koperek. Całość wymieszać, podgrzać i doprawić solą i pieprzem. Ugotowany makaron wymieszać z ciepłym sosem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Najlepszą śmietaną
Gospodyni Miejska