Pieczarki w kremowym sosie pod talarkami z ziemniaków... Plasterki pieczarek zanurzone w kremowym, sojowo - pomidorowym sosie. Rumiane talarki z ziemniaków. I świeża zielona pietruszka. Pyszny dodatek do obiadu lub aromatyczne, samodzielne danie! Zapraszam! Składniki: 500 g pieczarek; 4 średnie ziemniaki; 2 białe cebule; 2 ząbki czosnku; 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego; 1 łyżka musztardy; 3 czubate łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka jasnego sosu sojowego; 1 łyżka słodkiej papryki w proszku; 1 łyżka oleju; 1/4 pęczka natki pietruszki; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotować w mundurkach, w lekko posolonej wodzie, aż będą na wpół miękkie. Odcedzić. Lekko wystudzić. Lekko wystudzone ziemniaki pokroić w grube plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebule obrać, posiekać
Gospodyni Miejskaczosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści. Pod koniec gotowania dodać śmietanę(...)mały ogień i mieszanie zapobiegnie zważeniu śmietany), gorgonzolę i łyżkę listków oberwanych z gałązek macierzanki. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Cukinie odsączyć na sicie, napełnić sosem, przybrać plastrem portobello i listkami macierzanki. Od razu serwować lub zapiec w piekarniku pod rusztem
SzczyptaSmaQpodawania. Pyszna potrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :). Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i możemy się delektować światową kuchnią we własnym domu. Trzy najbardziej popularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi(...)wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki ( można zastąpić posiekaną chili) , dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz. Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed gotowaniem jakieś muszle są otwarte i mimo postukania
SzczyptaSmaQświecie po prostu porozmawiać ze sobą. Dziś królem posta będzie naleśnik grahamowy w formie sakiewki w w towarzystwie avokado, łososia wędzonego z mascarpone obsypanymi orzechami z nutą sosu pomarańczowego z rozmarynem. Czas przygotowania 40 min porcja na 3-4 osoby SKŁADNIKI: - avokado 1szt - pomarańcza 1szt - łosoś wędzony (1op łososia norweskiego) - orzechy w włoskie ok 10szt - mąka graham(...)miksera zaczynając mieszać po czym wsypuję mąkę ze szczyptą soli i mieszam do uzyskania gładkiej masy naleśnikowej po czym masie daję odpocząć ok 20 min - w tym czasie przygotowuję sos oraz masę do naleśnika - do miski wkładam serek mascarpone, pokrojonego w kostki łososia oraz avokado pieprzę oraz solę do smaku( dodaję więcej pieprzu) - na suchej patelni prażę orzechy włoskie
Basia w kuchniRyż z białym sosem kojarzy mi się z dzieciństwa z wielkimi przyjęciem obiadowym, gdzie było mnóstwo gości i między innymi był gotowany rosół gdzie na na jego bazie był przyrządzany sos. Pamiętam jako dziecko, że ryż babcia wyciągała spod kołderki :) a garnek cały był owinięty gazetami i ręcznikiem. Gdybym ja dziś tak ugotowała ryż moja córka by pomyślała, że jestem(...)szalona :) Dziś wrzuca się woreczek do wody 20 minut i gotowe. Teraz taki ryż gości na naszym stole bez okazji bo prostu niedzielne danie:) Przepis na ten sos kiedyś dostałam od koleżanki, za każdym razem wychodzi, nie waży się, jest odpowiednio gęsty i kremowy. A smak słodki z nutką kwasowości ...pycha. SKŁADNIKI : 1 litr rosołu (jeżeli nie posiadamy może być
Basia w kuchniByłam dziś na targu i nie mogłam sobie odmówić kupna soczystych truskawek i czereśni. Idealnie wpasował mi do nich sos waniliowy i oczywiście domowy makaron. Kilka chwil i słodkie danie gotowe. Taka pora roku, że grzechem by było nie objadać się słodkimi owocami a zwłaszcza, że ich pora bardzo szybko mija. SKŁADNIKI : na 2 porcje makaron tagliatelle jak go wykonać(...)klik 250 g garść truskawek garść czereśni bazylia 10 listków (dodajmy ile lubimy ) Sos waniliowy 1/2 laski wanili 150 ml mleka 50 ml śmietanki 30% 1,5 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko SPOSÓB WYKONANIA : - gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty, jeżeli używamy gotowego z paczki postępujemy zgodnie
Basia w kuchniSkładniki na sos do makaronu (dla 4 os.): 300 g dyni pokrojonej w kosteczkę 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 średnie pomidory bez skóry pieprz sól płaska łyżeczka startego korzenia imbiru 1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoni łyżeczka cukru łyżeczka oregano oliwa z oliwek Podsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i obrane(...)skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy jakieś 30 min. Blenderujemy całość na gładką masę, dodajemy pieprz i oregano. Jeśli sos nie jest zbyt gęsty musimy go zredukować. Podajemy z dowolnym rodzajem makaronu. Filed under: Makarony , Sosy
kuchcikowniaKlasyczny schabowy? Nieee. ;) Lubię schab, staram się urozmaicać go na różne sposoby. Pomysł na smaczny obiad - schab w sosie musztardowym, podany z sałatką warzywną i puree z batatów. Batatów nie pokochaliśmy, ale całą resztę - bardzo! 5 niezbyt grubych plastrów schabu musztarda (dowolna) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki sosu sojowego kostka rosołowa mąka, olej przyprawy: pieprz, papryka: ostra(...)sumie około 5 łyżek), odstawiamy na 30 minut do lodówki. 2. Schab podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do garnka/na patelnię wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy cebulę, kostkę rosołową , sos sojowy oraz wszelkie przyprawy w preferowanych ilościach. Dusimy na małym ogniu prze 30 minut. 4. W niewielkiej ilości zimnej wody rozrabiamy 3 łyżki mąki, wlewamy do sosu. Gotujemy jeszcze około
Szefowa kuchniDzisiaj jedno z moich ulubionych dań i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam. Składniki: 6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym
pieprzny smaczekZwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. Składniki: 600 g mrożonych truskawek 3 łyżki konfitury z aronii 2 łyżki cukru 2 duże jajka 2 białka(...)śmietany 12 % 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder Sposób przygotowania: Truskawki rozmrozić i następnie w rondlu na bardzo małym ogniu utrzeć z cukrem i konfiturą. Zblenderować na gęsty sos. Mąkę, jaja, białka, mleko, szczyptę soli starannie zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do pooddychania. Nasmarować teflonową patelnie olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki na rumiany kolor
pieprzny smaczekszkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki Graal , znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie(...)Żubrówka made home ;) Zapraszam. A tu link: Blondynka Gotuje . Składniki na 3 porcje: 3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony) 1 puszka łososia w oleju Graal 1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal 1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotex ok.100-150 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka koperku posiekanego sól pieprz Wykonanie: Na początku
Blondynka Gotujeświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym(...)łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnibędzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy na parze 8-9 minut, y nadal zachował swoją piękną, zieloną barwę. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją(...)objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z dyni, obok ugotowane na parze brokuł i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe
Mango PapajaUwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz(...)dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływem ciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już teraz dusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje Jolkijest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską. Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich. Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami. Składniki: filety z soli (ja miałam mrożone) 1 cebula sól pieprz biały mąka 2 jajka bułka tarta Na sos: łyżka masła(...)jogurtowej 10% koperek Wykonanie: Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy
Walijskie Pichcenie