papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny po 60 ml oleju SŁONECZNIKOWEGO (klik) i oliwy z oliwek(...)Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy, jesli trzeba lekko solimy Taka sałatka jest dość pożywna i urozmaicona w składzie Może
Proste Potrawymłoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego zioła(...)obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką
Czerwień i błękitPyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku(...)makaron i gotujemy około 3-4 minut aż będzie lekko twardawy. Podczas gotowania makaronu potrząsamy garnek, aby płatki nie przywarły do siebie. W czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy
Kolizje SmakówMój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony(...)przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie. GOTOWE
Czerwona Porzeczkaproponujemy Wam zdrowe i lekkie danie przygotowane na parze, które każdy smakosz na pewno polubi. Delikatne kotleciki z mięsa mielonego, lekko doprawione i ugotowane w parowniku, do tego aksmaitny sos pomidorowy. Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko(...)Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę z wody. Następnie bułkę mieszamy
Kolizje SmakówDzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka(...)oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy
Kolizje Smakówwcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić. Zwłaszcza(...)czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy śmietanę i dorzucamy połowę przygotowanej natki pietruszki. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie z sosem. Chwilę redukujemy sos i dorzucamy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą pietruszkę i mieszamy. Ponownie redukujemy sos i dodajemy ugotowany makaron (pamiętamy by go nie przelewać zimną wodą). Całość mieszamy i nakładamy
Kolizje Smakówbożonarodzeniowej . Jak pamiętacie, lasagne stanowi popularne pierwsze danie w czasie uroczystego obiadu 25 grudnia. Lasagne bożonarodzeniowa to tak naprawdę lasagne alla bolognese w wersji de lux - mielona wołowina w sosie pomidorowym została tu wzbogacona o rewelacyjny dodatek kiełbasy i pieczarek i dopełniona trzema rodzajami sera (święte włoskie trio - mozzarella, ricotta i parmezan). Na pewno nie jest to la cucina(...)danie na specjalne okazje, takie jak różne uroczystości czy rodzinny niedzielny obiad. Pamiętajcie, że kiedyś w południowych Włoszech mięso nie było codziennością, lecz stanowiło rarytas. Pierwszy raz przygotowałam sos bolognese z dodatkiem kiełbasy i pieczarek i muszę przyznać, że efekt jest genialny! Na pewno wykorzystam ten patent jeszcze nie raz, nie zawsze robiąc lasagne, a czasem po prostu mieszając
Chilli Czosnek i OliwaKlasyka domowych rybnych obiadów. Jedna z najprostszych i najbardziej chyba znanych potraw rybnych. Zresztą, nic dziwnego - biały, śmietanowy sos z dużą ilością świeżego koperku idealnie pasuje do delikatnej ryby. RYBA W SOSIE KOPERKOWYM. /znany i lubiany;/ 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (dorsz, mintaj, itd.) 1 cebula 2 pęczki świeżego koperku 150 ml białego wytrawnego wina(...)śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej przez sitko lub gazę, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki (dodać mleko, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty lub mąki, gdy będzie zbyt rzadki). Mieszam wszystko, podgrzewam, a gdy zawrze, wkładam ostrożnie rybę. Delikatnie mieszając, aby sos nie przywarł do dna, uważając też, by ryba
W kuchni Karmel-itkiczosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli(...)dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą
prawdziwe jedzeniepracy właśnie o curry, b: zna taką kuchnię c: według swojej drugiej połówki jest prawdziwą "królową curry". Poleciła mi dość prosty przepis na curry z sosem z orzeszków ziemnych. Stwierdziłam więc, że zanim podam to rodzicom i teściom, najpierw zrobię rekonesans i sama sprawdzę co to warte (żeby w razie niepowodzenia nie zostać posądzoną(...)chciałam otruć teściową). Werdykt? Curry z kurczaka w sosie saté może na stałe wejść do naszego jadłospisu. Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną
W mojej holenderskiej kuchniJest to moja wersja tego popularnego sosu sałatkowego. Dzięki nucie cytryny sałatki zyskują bogatszy smak. Składniki - 6 łyżek oliwy lub oleju - 6 łyżek wody - 3 łyżeczki suszonego koperku - 2 łyżeczki ziół prowansalskich - ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki - ½ łyżeczki suszonego szczypiorku - ½ łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś(...)dziękuję. Wykonanie Suche składniki wymieszać, dodać oliwę/olej, wodę oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej emulsji. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na ok. godzinę aby sos „przeszedł” aromatem wszystkich ziół. Uwaga – sprawdzona rada 1) jest to tzw. wersja całoroczna tegoż sosu. Latem lub jeśli posiadamy własną doniczkową uprawę, koniecznie korzystajmy
Świat SmakuTagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Składniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu(...)Pecorino Barilla sól Przygotowanie: Na oliwie z oliwek obsmażamy posiekane ząbki czosnku, dodajemy mięso mielone i brokuły, suszoną bazylię, cząber i płatki suszonej ostrej papryczki oraz sos Pecorino; całość smażymy na najmniejszym ogniu, aż brokuły zmiękną. W tym czasie gotujemy makaron. Odcedzony przekładamy do mięsa z czosnkiem i brokułami w sosie Pecorino, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaSoczysty łosoś ugotowany na parze i podany z sosem na bazie śmietanki, masła i cytryny. Zdrowa i bardzo szybka propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki świeżego fileta lub dzwonka z łososia pieprz cytrynowy sól morska pieprz biały śmietana 12% 3 łyżki masła skórka i sok z 1/2 cytryny łyżeczka mąki - ewentualnie Łososia posolić(...)posypać pieprzem cytrynowym. Ugotować na parze przez około 15-20 minut, w zależności od grubości. Masło roztopić w rondelku. Dodać śmietanę i skórkę z cytryny, wymieszać. Gdy sos się podgrzeje, zdjąć go z ognia, doprawić białym pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Można go ewentualnie zagęścić. W tym celu należy mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, dodać do sosu
wyzwania kuchennebicia, że swego czasu spędzałam tam każde spotkanie towarzyskie. Menu wytrawne wypróbowałam niemalże całe, chociaż moje serce najbardziej skradł zestaw -> kebab, kapusta, ogórek, cebula. Tutaj też poznałam smak sosu tysiąca wysp. Zapraszam do mojego Manekina. Nie będzie to co prawda mój ulubiony naleśnik, ale tym również nie pogardzę. Szybki w przygotowaniu. Dorzuciłam jedynie kukurydzę, bo ciut pusto(...)się wydawało. Wytrawny strzał w dziesiątkę... ommomommom! Wytrawna Dziesiątka z Sosem Tysiąca Wysp Zaczęłam od przygotowania sosu, aby składniki się ze sobą przegryzły. 4 łyżki majonezu 4 łyżki pikantnego ketchupu papryka słodka jajko ugotowane na twardo ogórek konserwowy sól do smaku Jajko posiekałam bardzo drobno, to samo robiłam z ogórkiem. W miseczce wymieszałam majonez, ketchup, dodałam ogórka, jajko, przyprawiłam
bastalena