sosy - 72234 przepisów (strona:56/4816)

Szybki sos pomidorowy do makaronu 224

niedawna ten sos przygotowuje moja młodsza córka i muszę przyznać, że jej wychodzi najsmaczniejszy ! Robi się go szybko, trwa to tyle ile ugotowanie makaronu. Szybki sos pomidorowy do makaronu Składniki: 5 parówek 500 ml pasaty pomidorowej z kartonu 1/2 puszki pomidorów pelati w kawałkach 1 cebula 1 mała marchewka    po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sos jogurtowo-ziołowy 185

Zrobiłam przegląd ziół w ogródku i w kilka chwil powstał aromatyczny i delikatny sos do warzyw i  mięs. Dzisiaj  podałam go razem z ugotowanymi na parze warzywami: młodymi ziemniaczkami, kalafiorem i fasolką szparagową. Sos jogurtowo-ziołowy Składniki: 1 opakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty(...)świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej łyżce każdego rodzaju ziół. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki sosu

Kulinarne przygody Gatity
Pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim 211

świata. Danie jest pikantne, więc jeśli nie przepadacie aż tak bardzo za takimi ostrymi smakami, możecie zmniejszyć ilość papryczek. Do pulpecików podałam kaszę bulgur. Pulpeciki wołowo-wieprzowe  w sosie azjatyckim Składniki na 4 porcje Czas przygotowania : 50 minut Składniki: 400 g mielonego mięsa wołowego 400 g mielonego mięsa wieprzowego 1 łyżeczka pieprzu cayenne szczypta cynamonu 4 ząbki(...)cebula 3 łyżeczki świeżego imbiru 1 puszka pomidorów bez skórki 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki  ziemniaczanej + trochę do obtoczenia pulpetów 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz Wykonanie: Mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego pieprz cayenne, 2 rozgniecione ząbki czosnku, szczyptę cynamonu, 1 posiekaną papryczkę chili i mąkę ziemniaczaną. Doprawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie 254

ciepło wtedy człowiek ma ochotę na sałatkę. Na blogu pojawiła się już  sałatka z fetą , a dziś kolejna odsłona fasolki, czyli sałatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie. W przepisie podaję wersję z ostudzoną fasolką, ale równie doskonale będzie smakowała podana na ciepło.  Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy(...)żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka  z fasolki szparagowej z miodowo-musztardowym sosem Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 300 g francuskiej fasolki szparagowej Sos: 2 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej  1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki 1/4 szklanki oliwy

Kulinarne przygody Gatity
Królik w sosie jogurtowym z grzybami 155

Królik w sosie jogurtowym z grzybami Jakiś czas temu opublikowałam ten przepis na królika w śmietanowym sosie na bazie wina . To było w czasach, kiedy jadłam jeszcze śmietanę :) Teraz używam jogurtu naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" jogurtem, a dipy przygotowuję prawie codziennie :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW Z JOGURTOWYM SOSEM 582

większych ziemniaków (ok.0,5kg po obraniu) - 2 jajka - 180g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 60g skrobi (mąki)ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - olej kokosowy (bezzapachowy) do smażenia Składniki sosu jogurtowo-czosnkowego: - 400g jogurtu greckiego - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - 2 ząbki czosnku - 1/2 pęczka koperku - sól i pieprz do smaku Koperek pokroić, dodać zmiażdżone ząbki czosnku, sól, pieprz, oraz(...)pozostałe składniki i dokładnie wymieszać . Odstawić. Jeśli któryś składnik sosu nam nie odpowiada można go pominąć. Ja przygotowuję 3 różne wersje sosu: 1-wsza : tak jak w przepisie;  2-ga: bez czosnku ale z koperkiem; i 3-cia: bez koperku, ale z czosnkiem. Prawie każdy preferuje inny smak. Cukinie umyć, wytrzeć, odkroić końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach

Smaczne Zdrowe
Pieczone bakłażany z sosem tzatziki 175

ładnie zachowuje kształt. Żal mi było wrzucać takie cudne maleństwa do gulaszu, dlatego sięgnęłam po prosty i niezwykle pyszny patent. Upiekłam je na blasze wysmarowanej oliwą i podałam z sosem tzatziki posypanym nasionami czarnuszki dla podkręcenia smaku. Upieczone bakłażany były tak miękkie i kremowe, że bez problemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam(...)lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami .  Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 2-3 małe bakłażany oliwa na sos tzatziki: 1 średni

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos słodko-kwaśny z cukinią 244

Nigdy nie robiłam takiego sosu ale dostałam przepis od znajomej i postanowiłam wypróbować. Cukinii w warzywniaczku sporo więc warto zrobić zapasy na zimę. Potem wystarczy do sosiku dodać tylko mięsko i już mamy obiadek na szybko. składniki:  3 kg obranej cukinii 1 kg cebuli 1 kg papryki 0,6 kg cukru ok 1,5 szklanki octu 10% (ja dałam(...)czasie warzywa odsączyć z soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam

Monia miesza i gotuje
Sałatka z sosem musztardowym 352

papryka 20 dag ugotowanego groszku mrożonego małe opakowanie oliwek zielonych, ale lepsze byłyby czarne 5 ugotowanych jaj mały por 1 duży pomidor świeża bazylia, jeśli taką mamy Składniki na sos: 1 kopiasta łyżka musztardy typu Dijon 1-2 ząbki czosnku- przeciskamy przez praskę sok z połowy dużej cytryny po 60 ml oleju SŁONECZNIKOWEGO  (klik) i oliwy z oliwek(...)Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy, jesli trzeba lekko solimy Taka sałatka jest dość pożywna i urozmaicona w składzie Może

Proste Potrawy
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami w sosie serowym 240

młoda cukinia 1 brokuł 2 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła do pizzy przyprawa warzywna do zup (używam bez glutaminianu sodu) oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 szklanka wody 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 100 g sera Lazur lub innego z niebieską pleśnią 1 duża łyżka wyrazistego sera topionego zioła(...)obsmażyć z obu stron na oliwie (lub oleju rzepakowym). W naczyniu do zapiekania lub blasze wyłożonej pergaminem ułożyć ziemniaki, całe pomidorki, plastry cukinii, różyczki brokuła i posiekany czosnek. Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy, dodać ser topiony i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką

Czerwień i błękit
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 408

Pyszny delikatny makaron z grzybami i porami w sosie śmietanowym z dodatkiem aromatycznych grzanek.. pychota! Przepis samego mistrza kuchni Grodona Ramsaya i jak to przepis mistrza: perfekcyjny. Gotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, a efektem jest obiad jak z eleganckiej, wyszukanej restauracji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 250g pieczarek 150g śmietany 18% Por 2 ząbki czosnku(...)makaron i gotujemy około 3-4 minut aż będzie lekko twardawy. Podczas gotowania makaronu potrząsamy garnek, aby płatki nie przywarły do siebie. W czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy

Kolizje Smaków
Sos pomidorowo-paprykowy 197

Mój kochany tatuś kupił mi 30 kg pomidorów na przetwory, stąd na blogu pojawi się kilka postów na temat przecierów i sosów na bazie pomidorów. ;) Często w zimie robię sosy do makaronu, więc pomyślałam, że zamiast kupować gotowe przeciery, zrobię swój, bez konserwantów. Wyszedł pyszny, nie mogłam się oprzeć, żeby nie podjadać prosto z garnka ;) Przepis pochodzi ze strony(...)przyprawy. Dusimy, aż zredukuje się nadmiar wody. Czas duszenia zależy od konsystencji jaką chcecie uzyskać. Mi zajęło to około 2,5 godziny na niewielkim ogniu. Po tym czasie sos przekładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy około 15 minut, odstawiamy do góry dnem i czekamy aż sos wystygnie.  GOTOWE

Czerwona Porzeczka
Kotleciki mielone przygotowane na parze w sosie pomidorowym 166

proponujemy Wam zdrowe i lekkie danie przygotowane na parze, które każdy smakosz na pewno polubi. Delikatne kotleciki z mięsa mielonego, lekko doprawione i ugotowane w parowniku, do tego aksmaitny sos pomidorowy. Całość niemalże rozpływa się w ustach, a danie ma swoich fanów zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci! Składniki: Kotleciki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 sucha bułka 1 jajko(...)Nieco bułki tartej Sól, pieprz Sos pomidorowy: Puszka pomidorów w kawałkach 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki suszonej bazylii 100ml śmietany 12% Przygotowanie zaczynamy od kotlecików. Bułkę namaczamy przez 10 minut w wodzie a następnie ją z tej wody odciskamy. Staramy się jak najdokładniej odsączyć bułkę z wody. Następnie bułkę mieszamy

Kolizje Smaków
Spaghetti z warzywnym sosem 174

Dzisiaj proponujemy pyszny, szybki warzywny sos do spaghetti. My lubimy go zajadać na ostro więc zawsze dorzucamy nieco chili lub ostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw   :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka(...)oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy duży garnek z wodą oraz  doprowadzamy do wrzenia, solimy i gotujemy makaron. W między czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy

Kolizje Smaków
Szparagi w sosie śmietanowym z kurczakiem wg Pascala Brodnickiego 255

wcześnie można też dostać szparagi. Bardzo nas to cieszy bo uwielbiamy to warzywo. W ciągu kilku dni zjadałyśmy już kilkanaście porcji zielonych i białych szparagów :) Pomysł na szparagi w sosie śmietanowym z delikatnym kurczakiem, natką pietruszki i makaronem jest zaczerpnięty z jednego z przepisów Pascala Brodnickiego. Tak nam przypadł do gustu, że postanowiłyśmy się nim z Wami podzielić. Zwłaszcza(...)czym przekładamy na talerz. Na patelnie wlewamy śmietanę i dorzucamy połowę przygotowanej natki pietruszki. Dodajemy dwie szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy w kawałki i dorzucamy na patelnie z sosem. Chwilę redukujemy sos i dorzucamy kurczaka. Doprawiamy pieprzem, dodajemy pozostałą pietruszkę i mieszamy. Ponownie redukujemy sos i dodajemy ugotowany makaron (pamiętamy by go nie przelewać zimną wodą). Całość mieszamy i nakładamy

Kolizje Smaków