dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam. Zaczynamy Składniki: ok 1 kg zębacza 1 cytryna pieprz , sól, 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj. Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy oliwę z oliwek, sos z cytryny, rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu(...)polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami. Smacznego
Smaki Edytywrzeć. Obydwa gatunki sera pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce, dodać do kurczaka i gotować cały czas mieszając, do czasu aż ser się rozpuści. Na końcu do sosu wrzucić żurawinę, doprawić do smaku pieprzem i gałką (ewentualnie dosolić, choć raczej nie będzie to konieczne, bo ser jest dość słony). Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, można dodać(...)niego jeszcze trochę wody. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, podawać natychmiast. Smacznego! Wyliczenia: makaron 4,20 zł kurczak 6 zł żurawina 2 zł rokpol 4,35 zł chedar 1,30 zł cebula 0,20 zł przyprawy, olej 0,30 zł Koszt całego dania: 18,35 zł Porcja: 4,59 zł Dodatkowa wskazówka: Do sosu można użyć również innych gatunków
Obiad za dychęEksperymentów ciąg dalszy. Dziś na patelnie wskoczył kurczak w papirusie Winiary z ziołami prowansalskimi. Szybkie danie, i to soczyste mięsko... Bajka!!! Sos pomidorowy z kurczakiem w ziołach prowansalskich. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu np. kolanka; pomidory w puszce; 1 łyżeczka oregano; średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oliwy; pierś z kurczaka; Winiary Pomysł na Papirus Kurczak(...)ziołach prowansalskich; 100 g sera Lazur; sól, pieprz, cukier. Sos pomidorowy: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek a także oregano. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i dosypujemy odrobinę cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kurczaka rozbijamy i wkładamy w pergamin z ziołami. A później na rozgrzaną patelnię
MiksturownikDziś na obiad rybka. Polecam Wam serdecznie. Ryba w sosie koperkowym. Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki(...)sosu) i smażymy na rozgrzanej oliwie, ok. 10 min. W rondelku mieszamy dokładnie - tak aby nie było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku
MiksturownikZwykle sos na bazie jogurtu robię podobnie, czyli do jogurtu dodaję czosnek i zioła. Ale że ostatnio miałam okazję jeść sałatkę z sosem na bazie curry i bardzo mi ten sos smakował, więc postanowiłam tym razem też podobny sos zrobić. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowysmaku solą i pieprzem. 4. Uformować klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu 100 g śmietany mały pęczek koperku/3 łyżki suszonego koperku sól Wykonanie: 1. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i stopniowo(...)rozprowadzać ją rosołem. Dodać śmietanę i sól do smaku – zagotować. 2. Do sosu dodać umyty i posiekany koperek i wymieszać. Klopsiki przełożyć do sosu i jeszcze chwilę pogotować sos na małym ogniu
Pasja Smakuspróbować wszystkiego i uczciwie napisać o swoich wrażeniach. Panna Cottę oceniam zdecydowanie lepiej, a i wszystkim w domu smakowała. Mi panna cotta przypominała trochę w smaku budyń, a sos kisiel truskawkowy (który niewiele z truskawkami miał wspólnego), ale poza tym nie mam do niej większych zastrzeżeń. Może jeszcze to, że wystarcza tylko na 3 porcje w średnich filiżankach(...)się o własnoręczne przygotowanie tego słynnego deseru. Na szczęście nie jest tak źle, lecz czego można się spodziewać po deserze z torebki ;) Składniki: opakowanie "Pomysł na...Panna Cotta z sosem truskawkowym" 250 ml kremówki 250 ml mleka 50 ml wody Wykonanie: Zawartość większej torebki wymieszać z kremówką. W garnku zagotować mleko, zestawić z ognia, połączyć ze śmietanką i zagotować. Rozlać
Pasja Smakumnie tym razem w pierwszej wersji. Składniki: Pulpeciki: 500 g mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów Sos pieczarkowy: 10-15 szt. pieczarek pół dużej cebuli 0,5 l bulionu ziele angielskie liść laurowy 3 łyżki mąki śmietana do zagęszczenia pieprz sól - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2011/01/nalesniki-ze-szpinakiem-i-sosem.html#sthash.TpgeVKi5.dpuf(...)mięsa wieprzowego 1 jajko pieprz ziołowy 1/2 cebuli sól sucha bułka suszony koperek mąka do obtoczenia olej do obsmażenia pulpetów - See more at: http://www.pasjasmaku.com/2014/01/pulpeciki-w-sosie-pomidorowo-paprykowym.html#sthash.zOy4Y2mJ.dpuf Wykonanie: Sos: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu, dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i razem dusić jeszcze przez kilka minut. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, dodać pieczarki
Pasja SmakuIdealna propozycja na kolację lub lekki obiad. My uwielbiamy sałaty na różne sposoby, wręcz- wszystkie możliwe sposoby... Różne zestawy, różne sosy. Dzisiejszy jest na bazie jogurtu greckiego z serem Grana Padano. W połączeniu z grillowanym kurczakiem oraz dodatkiem płatków tartego sera - pychota. Składniki na 4 porcje: - 1 główka sałaty lodowej - 2 piersi od kurczaka - zioła prowansalskie - mielony czosnek - pieprz, odrobina(...)soli Składniki sosu: - ok.200g jogurtu (u mnie grecki) - 1 łyżeczka majonezu (nie trzeba) - 5 łyżeczek startego sera Grana Padano lub Parmezanu - świeżo mielony pieprz + wiórki sera Grano Padano lub Parmezanu (nie trzeba) - pomidorki koktajlowe (u mnie duży, pokrojony na ósemki) Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Usmażyć na grillowej patelni (lub zwykłej), doprawić odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz pieprzem
Smaczne Zdrowesałatce caprese trochę inaczej dzisiaj wersja tradycyjna. Tzn.pomidory i mozzarella pokrojone w plastry. Polane pysznym sosem pesto własnej roboty. U nas to danie bywa dość często, idealny pomysł na lekką, zdrową kolację. Polecam! Jeszcze smaczniejsza będzie z oryginalną mozzarellą buffalo- z mleka bawolego (bywa taka niekiedy w przystępnej cenie w Lidlu). Składniki: - mozzarella (po 1 na osobę, lub dowolnie) - pomidory(...)tyle plastrów ile plastrów mozzarelli) - sos: liście świeżej bazylii (u mnie 14 bardzo dużych, lub dowolnie) ząbek czosnku oliwa z oliwek (kilka łyżek) sól, pieprz do smaku kilka orzeszków piniowych (ale nie trzeba) W moździerzu zmiażdżyć rozgnieciony ząbek czosnku z liśćmi bazylii, odrobiną soli, orzeszkami (gdy je dajemy), dodać oliwę z oliwek (wg uznania), doprawić świeżo mielonym pieprzem. Dokładnie zamieszać
Smaczne Zdroweśniadanie, bądź deser wcale nie musi być nudny ;) Dziś serwuję Wam wersję na słodko, z intensywnie pachnącą lawendą, dodatkiem wanilii, a to wszystko oblane orzechowo-miodowo-morelowym sosem - delektujcie się smakiem! Lawendowy twarożek z miodowo-morelowym sosem Na dwie porcje: - 250g twarożku - łyżeczka suszonej lawendy - łyżka miodu - odrobina wanilii bądź esencji waniliowej(...)Sos: - 2 suszone morele - 2 duże łyżki miodu płynnego - 1 łyżka syropu barmańskiego o smaku orzechowym dodatkowo: owoc miechunki W miseczce łączymy twarożek z lawendą, miodem, wanilią. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy sos: morele kroimy w bardzo drobną kosteczkę, zatapiamy w miodzie i syropie. Polewamy po twarożku i podajemy :) Pychotka
Sajkofanka smakuŻeby urozmaicić trochę pulpety w sosie pomidorowym dodałam do sosu białą fasolę oraz pomidory z puszki. Powiem skromnie, wyszło bardzo smacznie. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera(...)łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju
Ala piecze i gotujeDoskonały sos winegret jest tak prosty do przyrządzenia, ze nie widzę najmniejszego powodu, aby korzystać z gotowych dressingów" - Julia Child. Święte słowa i tego się trzymajmy. Przedstawiam wam poniżej jej przepis na podstawowy sos winegret, prosty i ekspresowy, ze świeżych składników, do wykonania w każdej sytuacji. Taki sos będzie idealnym zwieńczeniem każdej, pysznej sałatki. Zapraszam do śledzenia całej akcji(...)przepisów tutaj . Drugi element wpisu to moja wersja jej sałatki z mięsem na zimno. Wg Julii wystarczy jakikolwiek kawałek mięsa duszonej wołowiny, cielęciny, wieprzowiny lub drobiu zamarynować w sosie winegret, dodać kilka warzyw, korniszonów, oliwek, kaparów i pyszna przekąska gotowa. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniksię zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole(...)Zapraszam wiec na moja wersje z użyciem domowego sosu na zimę. Przepis na sos znajdziecie tutaj. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikJedna z propozycji obiadowych to pulpety w sosie slodko - kwasnym. Polaczenie kuchni tradycyjnej polskiej ze smakami azjatyckimi. Robimy tradycyjne pulpety- moje to mieso mielone, pokrojona drobno cebula, papryka, pieprz, sol, jajko, bulka tarta, czosnek- swiezy lub w proszku. Mieszamy I formujemy kulki. Smazymy na wolnym ogniu, W miedzyczasie przyszykowalam sos slodko kwasny- ok 8 lyzek octu ryzowego gotujemy(...)lyzek cukru, dodajemy 8 lyzek ketchupu lub koncentratu pomidorowego( wtedy trzeba doprawic) I 4 lyzki sosu sojowego light. Zagotowujemy. Sos gotowy. Gotujemy ryz. Obieramy 2 marchewki I kroimy ja na slupki. Smazymy do miekkosci. Na duza patelnie wrzucamy marchew I ryz- laczymy. Skrajamy do tego kapuste pekinska(6-8 listkow). Dodajemy I mieszamy razem- odkladamy z gazu. Smacznego
Smaki Edyty