mięsa mielonego, wołowego (u mnie z łopatki wołowej); 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych; 1 szklanka mleka; 3 łyżki bardzo drobno posiekanej cebuli; 1 i 1/2 łyżeczki soli; Pieprz. SOS BBQ: 1 szklanka dobrej jakości ketchupu; 2 łyżki białego cukru; 3 łyżki octu spirytusowego; 2 łyżki sosu Worcestershire; 4 łyżki drobno posiekanej cebuli; Kilka kropel ostrego sosu np. Tabasco, u mnie(...)zamrażalnika/lodówki klopsiki obtoczyć w mące pszennej i smażyć partiami, na rozgrzanym na patelni oleju (4 łyżki), aż ładnie się zarumienią. Usmażone klopsiki wykładać do naczynia żaroodpornego. SOS BBQ: Do miseczki wlać ketchup (1 szklankę), ocet spirytusowy (3 łyżki) oraz sos Worcestershire (2 łyżki). Dodać bardzo drobno posiekaną cebulę (4 łyżki). Wsypać biały cukier (2 łyżki) oraz wlać kilka
Gospodyni MiejskaDrób to moim zdaniem najlepsze mięso do potraw na słodko. Pokażę wam jak przygotować pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue. Zacznę od tego, że sos barbecue możecie sobie przygotować sami w domu. Całkiem niedawno pojawił się przepis na wspomniany sos tutaj na blogu. Zaznaczę tutaj, że najpierw przyrządziłem go z myślą o nadchodzącym grillu. Było go tak dużo(...)cały nie został zjedzony przez gości. Stąd postanowiłem go jeszcze jakoś wykorzystać. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue to świetny sposób na poradzenie sobie z nadmiarem sosu barbecue. Mój przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga on od was wielkich umiejętności w kuchni. Nie mniej trzeba się wyposażyć w dobrą, najlepiej dużą i głęboką patelnie – o taką
Kuchennyviral.plSkładniki: 1 kg drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki(...)sosu worcestershire; 1/4 łyżeczki soli lub więcej, do smaku; 1/8 łyżeczki pieprzu; Kilka kropel soku z cytryny lub octu spirytusowego - opcjonalnie. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet
Gospodyni MiejskaKurczak w sosie jabłkowym to wykwintne danie, którym można się pochwalić nie tylko przed rodziną ale i znajomym. Jest proste i nie wymaga od nas dużego zaangażowania. Nawet ten, który nie garnie się specjalnie do kuchni może je wykonać sam i z całą pewnością będzie niezwykle smaczne. Kurczak w sosie jabłkowym – składniki 2 podwójne piersi kurczaka, 1,5 szklanki soku(...)jabłkowego, 5 ząbków czosnku, zioła prowansalskie, 1-2 papryczki chili, maggi, natka pietruszki, oliwa, mąka, olej szczypiorek do dekoracji Kurczak w sosie jabłkowym – przepis Rozpoczynamy od przygotowania fileta. Należy pokroić go w małe kawałki zalać oliwą i maggi. Prócz tego należy je oprószyć dużą ilością ziół prowansalskich. Tak przygotowany kurczak wędruje do lodówki na dwie godziny. Po tych dwóch godzinach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ponoć Meksykanie jedzą quesadillas na śniadanie, my jednak wolimy je na kolację. Quesadillas z sosem meksykańskim i mozzarella to kolejne ulubione danie moich dzieci. Ja też lubię pieczone tortillas . Robię często wersję bezmięsną quesadillas z soczewicą . Moje mięsożerne dzieci wolą jednak quesadillas z sosem meksykańskim czyli sosem z mielonego mięsa. Sos meksykański to sos z mielonej wieprzowiny. Smak sosu(...)dużej mierze zależy od wędzonej papryki i rzymskiego kminu. Sos jest w miarę pikantny. Zazwyczaj gotuję sos umiarkowanie ostry, bo moje najmłodsze dziecię nie lubi ostrego jedzenia. Dla chętnych podaję świeżą chili. Quesadillas z sosem meksykańskim Składniki: 3-4 porcje 6 tortillas, 1 czerwone chili 200 g mozzarella creme fraiche natka pietruszki Sos ½ kg mielonego z wieprzowiny 1 cebula
codojedzeniaZapraszam na kolejny przepis z kurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię(...)mięso, które potem owijam w aluminiową folię. Następnie przyrządzam sos, a potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować. Kurczak w sosie Składniki: na 4-6 porcji
codojedzeniaDzisiaj przepis na sos pieczarkowy. Ale taki naprawdę pyszny. Nadaje się do wszystkiego placków, klusek, kotletów, mięs… pewnie ma też inne zastosowania, które mi nie przychodzą teraz do głowy Sos z pieczarek jest banalnie prosty do zrobienia i robi się go w 5-10 min, jeśli chcecie bardzo redukować śmietanę. Ja lubię dodać do sosu sporo natki i koperku(...)rzecz gustu. Sos jest tak pyszny, że jak pierwszy raz go zrobiłam, mąż siedział nad pustym już talerzem (były placki ziemniaczane z sosem) i spytał : „a sosu to już nie ma?” Nie żebym się czepiała, bo placków nie było i spodziewałabym się takiego pytania, a tu pytanie o sos Sos ze zdjęcia był zagęszczony skrobią. U mnie skrobią
Mieszam w GarnkuSos paprykowy z mięsem mielonym podobnie jak sos pomidorowy często przygotowujemy na obiad. My lubimy tego typu potrawy. A zimą warto przygotowywać rozgrzewajace dania. Ten paprykowy sos jest na bazie pysznej pasty paprykowej , oraz sosu sweet chili które przygotowałam latem do słoików na zimę. Warto robić samemu przetwory do słoików, zimą nie tracimy pienię dzy na drogie warzywa. A papryka(...)jest zimą bardzo droga. Gęste sosy paprykowe z mięsem mielonym są idealnym dodatkiem do makaronów, czy wszelakich klusek, kopytek. Sos paprykowy smakuje też z chlebem. Tym razem ten pyszny sos paprykowy z mięsem został przygotowany do klusek serowo-ziemniaczanych . Polecam też zupę paprykową z wołowiną . Jak przygotować pyszny domowy sos paprykowy z mięsem mielonym do klusek, makaronów, kopytek, kasz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)ostre. Poszperałam, poczytałam i upichciłam. Wyszło pyszne więc się dzielę. Składniki na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym: jedna podwójna pierś z kurczaka pół puszki ananasów i cały sok mała puszka kukurydzy pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej dwie łyżki łagodnego keczupu dwa ząbki czosnku dwie łyżki sosu sojowego dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka
Mama z miastadodatkiem. To takie lekarstwo gdy tęsknię za domem, źle się czuję, albo po prostu nie mam pomysłu co na obiad. Będąc na koleżeńskim wyjeździe jadłam najlepszy sos na świecie, przygotował go kolega dla 20-paru swoich gości z ogromnej liczby składników. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 3 puszki pomidorów albo pasaty pomidorowej – tubkę koncentratu – 3 czerwone cebule(...)rozgrzanej patelni. Dodać pomidory i chwilę podgotować (ok 10-15 minut). Całość zblendować. Na sitko wysypać kapary i oliwki. Solidnie przepłukać wodą i dobrze odcedzić. Wymieszać razem z sosem. Ewentualnie doprawić do smaku. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniewasze kulinarne dzieła? U mnie tą osobą, wyrocznią, jest mój mąż. Jego kubki smakowe selekcję robią dość dokładnie i na „byle co” się nie skusi. Chociaż ten sos jego kryteriów nie spełnia (bo jest za słodki i owoce oczywiście do mięsa nie pasują) to uważam to za przepis warty uwagi. Połączenie składników jest bardzo nieoczywiste co sprawia(...)podczas degustacji nasze zmysły szaleją. Do przygotowania sosu potrzebujemy: – 2 puszki mandarynek – paczkę migdałów w płatkach (ok 100 g) – majonez lub majonez/jogurt – curry – odrobina pieprzu cytrynowego Mandarynki dobrze odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy jogurt (lub majonez z jogurtem, zależy od Waszych preferencji), pieprz, curry i płatki migdałowe. Całość mieszamy do połączenia składników
Szybko Tanio SmacznieNajlepszy sos grzybowy ze świeżych grzybów. Sos ze świeżych grzybów leśnych to smaczny dodatek do mięs, ale nie tylko, idealnie smakuje też z plackami ziemniaczanymi, kopytkami, kluskami, ziemniakami, kaszami i makaronem. Przepis na ten sos z grzybów jest bardzo prosty, wystarczy tylko cebula, śmietana, natka pietruszki, przyprawy no i oczywiście świeże grzyby przyniesione prosto z lasu. Ten przepis sprawdzi się(...)tylko grzyby suszone, ale musimy wtedy pamiętać aby namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWracamy ponownie do tematu cannelloni. Poprzedni przepis na wersję z mięsem i sosem pomidorowym był dość „bezpieczny” i „zachowawczy”, gdyż nie zawierał budzących większe kontrowersje składników. Dziś zaryzykujemy jednak użycie szpinaku – który gorąco polecamy, ale zdajemy sobie sprawę, że nie każdy go lubi. Podobnież nie każdemu musi przypaść do gustu dość mocno śmietankowy smak wynikający z użycia twarożku ricotta. Jeśli(...)śmietany. Można to oczywiście zrobić jeśli ktoś lubi, ale pamiętajmy, że już sama ricotta ma dość śmietankowy smak. Zawiera również sól, podobnie jak użyty w naszym przepisie bulion i sos pomidorowy, dlatego nie dodajemy jej już ani trochę więcej. Dodajmy za to nieco pieprzu, najlepiej białego, aby lekko wyostrzyć smak farszu. Tylko ostrożnie, bo łatwo z nim przesadzić. Nawiasem mówiąc
Kulinarna Pokusapełnowartościowe danie wegetariańskie, obfitujące w cenne witaminy i minerały. Wszystko to za sprawą pietruszki i selera! Naleśniki gryczane, zapieczone z żółtym serem, serwowałam, polane obficie korzeniowo - pieczarkowym sosem, z dodatkiem świeżej pietruszki i suszonych pomidorów w zalewie olejowej. Jeśli chcesz, aby danie było bardziej dietetyczne, użyj składników o niskiej zawartości tłuszczu, zaś sam sos zagęść skrobią(...)jęczmienną (polecam jęczmienną, gdyż w przeciwieństwie do skrobi ziemniaczanej jest ona znacznie delikatniejsza w smaku i niemalże niewyczuwalna w potrawie). UWAGA: Sos z tego przepisu można bez wysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo
Szybko Szybkowarwytrawnego wina pieprz biały i sól Szparagi myjemy i obieramy obieraczką oraz odcinamy zbutwiałe końcówki. Wrzucamy do wrzątku z bulionu i gotujemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy(...)uzyskania jednolitej, jaśniejszej i puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Ugotowane szparagi odcedzamy z wrzątku i polewamy sosem. Pyszne! Klarowanie masła Szparagi gotowane w bulionie Mieszamy trzepaczką żółtka i masło Szparagi z sosem holenderskim
Bon Appetit Małgorzaty