sosy - 72734 przepisów (strona:68/4849)

Kurczak Kung Pao. Restauracyjny sposób na szybkie zmiękczanie mięsa 187

Kurczak Kung Pao.  Kurczak Kung Pao       Jednogarnkowy Kung Pao Chicken z marynowanym kurczakiem, w charakterystycznym słodko-słonym sosie hoisin, pieprzem syczuańskim, orzeszkami ziemnymi i chrupiącymi warzywami.       Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Lubię używać uda z kurczaka, bez kości(...)piersi kurczaka, zawsze zmiękczam je za pomocą chińskiej techniki restauracyjnej przy użyciu sody oczyszczonej. To bardzo prosty sposób - pod przepisem podaję wskazówki jak aksamitować kurczaka. Kurczaka Kung Pao. Sos Kung Pao        Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także

Moja Książka Kucharska
Lin w śmietanie 123

śmietanie, każdy ma swój ulubiony przepis. Aromatyczny, soczysty polany przepysznym sosem. Takiego lina lubię najbardziej. Sprawdź jak usmażyć lina na maśle, a następnie udusić w sosie śmietankowym. Lin w śmietanie – składniki. Lin przed smażeniem powinien być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 135 kcal w 100g potrawy. 1kg lina 100g masła (najlepiej klarowanego – ja użyłam zwykłego i też ładnie się(...)śmietany 18% (*) mąka do obtoczenia ryby (może być pszenna lub bezglutenowa np kukurydziana) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: Koperek lub natka pietruszki do poprawy smaku sosu oraz dekoracji. Ja akurat nie miałam pod ręką, więc ryba na foto jest w kremowo białym sosie. PS. Możesz użyć także zwykłej śmietany 18%, ale istnieje ryzyko zważenia. Aby śmietana

Ania gotuje
Najlepsza domowa pizza 230

domowa pizza, która smakuje jak z włoskiej pizzerii. Proste i łatwe do zrobienia cienkie oraz elastyczne ciasto. Jest idealnie wypieczona i z ciągnącym się serem. Zrobiłam pizzę z pysznym sosem pomidorowym, salami i dużą ilością sera. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione dodatki, wówczas pizza będzie idealna. Poznaj sekret włoskiej pizzy. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 255 kcal w 100g(...)pizzy. Składniki na sos. 400g pomidorów (2-3 średnie sztuki) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szczypty suszonej bazylii 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku (2 łyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów

Ania gotuje
Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym 161

Pieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości. Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym(...)wydaniu greckim w towarzystwie sosu tzatziki czy moje absolutnie ulubione, przygotowywane już setki razy, z przepisu Nigelli Lawson . Te pieczone klopsiki to wariacja ostatniego wymienianego wariantu. Dzięki oddzielnemu pieczeniu pulpecików w piekarniku, zyskują one nowy, bardziej wyrazisty smak. Znajdujący się w nich ser lekko się roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym

Na-talerzu.pl
Zakręcone pizzerinki z szynką, serem i oliwkami 134

pizzowa którą łatwo spakujesz na wynos, chociażby do woreczka. Świetnie smakuje w porze lunchu lub jako słona przekąska o dowolnej porze dnia. Płat ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Zawinięte pizzerinki z sosem pomidorowym, salami, żółtą mozzarellą i oliwkami. Drożdżowe roladki pizzowe na przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZERINKI 250 g mąki pszennej + do podsypania blatu 5 g drożdży instant 1 szczypta soli

ProstePesto.pl
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 151

postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ  2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też(...)party z przyjaciółmi. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę

Kuchnia MagdaLeny
Dania na grilla - 5 pomysłów (poradnik - czyszczenie i konserwacja grilla) 152

postaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ  2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też(...)party z przyjaciółmi. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak piccata – szybki przepis 126

porcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego mięsa, usmażony, podlany, nie wiadomo czemu, sosem i to kwaśnym. A jednak kurczak piccata to poezja smaku i delikates. Panierka mięknie pod wpływem kontaktu z sosem, ale nie nasiąka nim jak gąbka, lecz chłonie sam smak(...)zawarty. Kotlet jest nadal zwarty z wyczuwalną skórką panierki. Sam sos to w ogóle temat na rozprawę naukową. Kurczak piccata zanurzony w jest w maślanym sosie, z dodatkiem cytryny i kaparów, a więc generalnie powinien być kwaśny. A ma lekko kwaskowy, zrównoważony smak, który świetnie pasuje do kotletów. Jeśli dziwi cię skład sosu – kapary, cytryna – to zwróć uwagę

Niedzielny kucharz
Tacos z kurczakiem mole 106

Próbowaliście kiedykolwiek sosu mole? To przepyszny, bogaty w przyprawy sos, bardzo gęsty, ciemny. Jego tajemnicą jest odrobina gorzkiej czekolady którą dodaje się na sam koniec, dzięki temu ma nutę czekolady, która naprawdę super komponuje się z mięsem. Bo to właśnie z mięsem podaje się zwykle ten sos. Do moich domowych tacos dodałam rwanego kurczaka w sosie mole i pyszne warzywa(...)bulionu z kurczaka lub wody – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka papryki ostrej chilli – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki sos mole: 3 suszone chili ancho (możesz zastąpić innymi papryczkami chilli) 1/2 cebuli 20 g gorzkiej czekolady min 75% 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonego kuminu po ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry

nietylkopasta.pl
Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika 151

Klopsiki z mielonego mięsa pieczone w piekarniku. Naczynie żaroodporne wypełnione pulpecikami obficie zanurzonymi w koperkowym sosie. Jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa z indyka. Niewielkie pulpety z delikatnego mięsa indyka, uatrakcyjnione koperkowym smakiem. Obiad z piekarnika, bez smażenia na tłuszczu i bez pryskającego po kuchni gorącego oleju. Rodzaj prostej, nieskomplikowanej kuchni polskiej, jednogarnkowej i oszczędzającej czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Pulpeciki z mięsa mielonego z indyka, z sosem koperkowym. Zapieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PULPECIKI Z INDYKA 500 g mięsa

ProstePesto.pl
Penne alla vodka – makaron z wódką 218

wydawać że Penne alla Vodka to wymysł kucharza polskiego pochodzenia. Pochodzenie wódki oraz jest popularność kojarzy się głównie z Polską. I tutaj Cię zaskoczę! Gdyż przepis na makaron z sosem pomidorowym z nutą wódki, to typowo włoski specjał. W dodatku makaron z wódką ma długą historię i nie jest jednym z nowoczesnych wymysłów sztuki kulinarnej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)/penne-alla-vodka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/penne-alla-vodka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/penne-alla-vodka-480x270.jpg"],"description":"Penne alla vodka to wbrew pozorom tradycyjne danie kuchni w\u0142oskiej. Makaron z sosem na bazie pomidor\u00f3w, z dodatkiem w\u00f3dki.","keywords":["makaron","pomidory","w\u00f3dka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-29T12:13:29+01:00","prepTime":"PT20M

ProstePesto.pl
Kluseczki gnocchi z sosem śmietanowo – orzechowym 173

Kluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i aromatycznym sosem z nutą orzechową. Tradycyjne włoskie gnocchi z tłuczonych ziemniaków. Rozsmakuj się w tym włoskim specjale. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Szpinakowe gnocchi z sosem \u015bmietanowo - orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/08\/gnocchi-480x270.jpg"],"description":"W\u0142oskie kluseczki Gnocchi z gniecionych ziemniak\u00f3w, z dodatkiem szpinaku. Kluseczki polane \u015bmietanowym sosem z dodatkiem orzech\u00f3w w\u0142oskich.","keywords":["orzechy","\u015bmietana","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:38:06+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield

ProstePesto.pl
Grillowane szparagi z sosem holenderskim 176

Zapraszam na kolejne danie ze szparagami. Tym razem przygotowałam przepyszne  grillowane szparagi z sosem holenderskim . Połączenie szparagów z kwaskowym, jajecznym sosem okazało się po prostu wyśmienite!  Przez dłuższy czas bałam się zrobić sos holenderski, ponieważ naczytałam się, że często on nie wychodzi - zamiast sosu wychodzi jajecznica itp. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tego sosu nie jest trudne, wymaga jednak(...)nieco cierpliwości i silnej ręki ;) Grillowane szparagi z sosem holenderskim to wspaniałe i eleganckie danie, które możecie podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni ;) Gorąco polecam tak podane szparagi ponieważ są po prostu rewelacyjne! Polecam także inne dania ze szparagami w roli głównej . Grillowane szparagi z sosem holenderskim Składniki na 2 porcje*:  Pęczek

Codzienne Gotowanie
Azjatyckie klopsiki z chrupiącymi warzywami 171

dużo mniej mięsa, jednak czasami przychodzi ochota na drapieżne zatopienie zębów w wyrazistym mięsiwie ;) A zatem, pozostając wciąż w smakach Azji, zapraszam dziś wszystkich na nieziemsko aromatyczne klopsiki w sosie z mnóstwem zielonych, chrupiących warzyw! Są zielone części dymki, które wiją się w sosie, jest słodki groszek cukrowy, który idealnie równoważy słony smak sosu, są też maleńkie różyczki brokuła, które(...)mięsa z indyka, które przeważnie jest dość suche, jednak dodatek sporej ilości cebulki, czosnku i przypraw, a następnie zamknięcie soków w klopsikach poprzez podsmażenie i późniejsze podduszenie całości w sosie sprawia, że mimo iż są całkiem mocno zwarte, są też bardzo soczyste i intensywne w smaku. Jeżeli jednak wolicie klopsiki bardziej zbliżone teksturą do tych klasycznych, to mielona wieprzowina pierwszorzędnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana