Kurczak Kung Pao. Kurczak Kung Pao Jednogarnkowy Kung Pao Chicken z marynowanym kurczakiem, w charakterystycznym słodko-słonym sosie hoisin, pieprzem syczuańskim, orzeszkami ziemnymi i chrupiącymi warzywami. Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Lubię używać uda z kurczaka, bez kości(...)piersi kurczaka, zawsze zmiękczam je za pomocą chińskiej techniki restauracyjnej przy użyciu sody oczyszczonej. To bardzo prosty sposób - pod przepisem podaję wskazówki jak aksamitować kurczaka. Kurczaka Kung Pao. Sos Kung Pao Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także
Moja Książka Kucharskaśmietanie, każdy ma swój ulubiony przepis. Aromatyczny, soczysty polany przepysznym sosem. Takiego lina lubię najbardziej. Sprawdź jak usmażyć lina na maśle, a następnie udusić w sosie śmietankowym. Lin w śmietanie – składniki. Lin przed smażeniem powinien być w temperaturze pokojowej. Kaloryczność: 135 kcal w 100g potrawy. 1kg lina 100g masła (najlepiej klarowanego – ja użyłam zwykłego i też ładnie się(...)śmietany 18% (*) mąka do obtoczenia ryby (może być pszenna lub bezglutenowa np kukurydziana) sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Dodatkowo: Koperek lub natka pietruszki do poprawy smaku sosu oraz dekoracji. Ja akurat nie miałam pod ręką, więc ryba na foto jest w kremowo białym sosie. PS. Możesz użyć także zwykłej śmietany 18%, ale istnieje ryzyko zważenia. Aby śmietana
Ania gotujedomowa pizza, która smakuje jak z włoskiej pizzerii. Proste i łatwe do zrobienia cienkie oraz elastyczne ciasto. Jest idealnie wypieczona i z ciągnącym się serem. Zrobiłam pizzę z pysznym sosem pomidorowym, salami i dużą ilością sera. Oczywiście możesz dodać swoje ulubione dodatki, wówczas pizza będzie idealna. Poznaj sekret włoskiej pizzy. Składniki: Szklanka to pojemność 250ml. Kaloryczność: 255 kcal w 100g(...)pizzy. Składniki na sos. 400g pomidorów (2-3 średnie sztuki) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 szczypty suszonej bazylii 1 czubata łyżeczka ostrej papryki w proszku (2 łyżeczki to pizza pikantna, a 3 łyżeczki ostra) pół łyżeczki soli Dodatki do pizzy: 250g sera Mozzarella 100g sera Goudy 4 duże pieczarki 6 plastrów salami 5 plastrów
Ania gotujePieczone klopsiki z indyka w sosie pomidorowym to zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Klopsiki są delikatne, lekkie, pełne smaku, a aromatyczny sos dopełnia całości. Pieczone klopsiki z indyka – pomysł na fit obiad Klopsiki z indyka to jeden z najczęściej powtarzających się obiadów w moim domu. Przygotowuję je w różnych wydaniach, np. z cukinią w sosie pomidorowym(...)wydaniu greckim w towarzystwie sosu tzatziki czy moje absolutnie ulubione, przygotowywane już setki razy, z przepisu Nigelli Lawson . Te pieczone klopsiki to wariacja ostatniego wymienianego wariantu. Dzięki oddzielnemu pieczeniu pulpecików w piekarniku, zyskują one nowy, bardziej wyrazisty smak. Znajdujący się w nich ser lekko się roztapia i tworzy dodatkową, chrupiącą warstwę na wierzchu. A gęsty, mocno aromatyczny sos, w którym
Na-talerzu.plpizzowa którą łatwo spakujesz na wynos, chociażby do woreczka. Świetnie smakuje w porze lunchu lub jako słona przekąska o dowolnej porze dnia. Płat ciasta na pizzę pokryty własnoręcznie przyrządzonym sosem z pomidorów i świeżej bazylii, do tego duża ilość szynki lub salami, rozpływającego się sera i słonych oliwek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijane pizzerinki drożdżowe z szynką i serem(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Przekąska Kuchnia: Włoska Trudność: Łatwe Ilość około 20 sztuk Przygotowanie 20 min. Pieczenie 15 min. Kalorie 250 kcal Zawinięte pizzerinki z sosem pomidorowym, salami, żółtą mozzarellą i oliwkami. Drożdżowe roladki pizzowe na przekąskę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: CIASTO NA PIZZERINKI 250 g mąki pszennej + do podsypania blatu 5 g drożdży instant 1 szczypta soli
ProstePesto.plpostaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też(...)party z przyjaciółmi. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenypostaci kiełbasek czy karkówki. Każde z nas miało ochotę na co innego i tak powstało pięć różnych dań na grilla: 1) Filety z kurczaka na patyku w domowym sosie BBQ 2) Szaszłyki z łososia i cytryny 3) Szaszłyki warzywne z ziemniakami, jako dodatek do dań głównych (czyli łososia oraz kurczaka) 4) Różyczki kalafiora na patyku w sosie sojowym, też(...)party z przyjaciółmi. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka patyki do szaszłyków Marynata: 6 suszonych śliwek 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka sosu sojowego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Śliwki zalewamy gorącą wodą i ostawiamy na minimum 30 min. Następnie wodę
Kuchnia MagdaLenyporcji: 2 Jest coś takiego w kuchni włoskiej, że proste jedzenie zamienia w magię. Kurczak piccata jest tego najlepszym przykładem. Ot, kawałek panierowanego mięsa, usmażony, podlany, nie wiadomo czemu, sosem i to kwaśnym. A jednak kurczak piccata to poezja smaku i delikates. Panierka mięknie pod wpływem kontaktu z sosem, ale nie nasiąka nim jak gąbka, lecz chłonie sam smak(...)zawarty. Kotlet jest nadal zwarty z wyczuwalną skórką panierki. Sam sos to w ogóle temat na rozprawę naukową. Kurczak piccata zanurzony w jest w maślanym sosie, z dodatkiem cytryny i kaparów, a więc generalnie powinien być kwaśny. A ma lekko kwaskowy, zrównoważony smak, który świetnie pasuje do kotletów. Jeśli dziwi cię skład sosu – kapary, cytryna – to zwróć uwagę
Niedzielny kucharzPróbowaliście kiedykolwiek sosu mole? To przepyszny, bogaty w przyprawy sos, bardzo gęsty, ciemny. Jego tajemnicą jest odrobina gorzkiej czekolady którą dodaje się na sam koniec, dzięki temu ma nutę czekolady, która naprawdę super komponuje się z mięsem. Bo to właśnie z mięsem podaje się zwykle ten sos. Do moich domowych tacos dodałam rwanego kurczaka w sosie mole i pyszne warzywa(...)bulionu z kurczaka lub wody – 1 ząbek czosnku – 1 łyżeczka papryki ostrej chilli – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka kminu rzymskiego – 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki sos mole: 3 suszone chili ancho (możesz zastąpić innymi papryczkami chilli) 1/2 cebuli 20 g gorzkiej czekolady min 75% 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonego kuminu po ¼ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
nietylkopasta.plKlopsiki z mielonego mięsa pieczone w piekarniku. Naczynie żaroodporne wypełnione pulpecikami obficie zanurzonymi w koperkowym sosie. Jeden z najlepszych pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa z indyka. Niewielkie pulpety z delikatnego mięsa indyka, uatrakcyjnione koperkowym smakiem. Obiad z piekarnika, bez smażenia na tłuszczu i bez pryskającego po kuchni gorącego oleju. Rodzaj prostej, nieskomplikowanej kuchni polskiej, jednogarnkowej i oszczędzającej czas. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Drukuj Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym z piekarnika 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 30 min. Pieczenie 30 min. Kalorie 230 kcal Pulpeciki z mięsa mielonego z indyka, z sosem koperkowym. Zapieczone w naczyniu żaroodpornym w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: PULPECIKI Z INDYKA 500 g mięsa
ProstePesto.plwydawać że Penne alla Vodka to wymysł kucharza polskiego pochodzenia. Pochodzenie wódki oraz jest popularność kojarzy się głównie z Polską. I tutaj Cię zaskoczę! Gdyż przepis na makaron z sosem pomidorowym z nutą wódki, to typowo włoski specjał. W dodatku makaron z wódką ma długą historię i nie jest jednym z nowoczesnych wymysłów sztuki kulinarnej. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe(...)/penne-alla-vodka-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/penne-alla-vodka-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/penne-alla-vodka-480x270.jpg"],"description":"Penne alla vodka to wbrew pozorom tradycyjne danie kuchni w\u0142oskiej. Makaron z sosem na bazie pomidor\u00f3w, z dodatkiem w\u00f3dki.","keywords":["makaron","pomidory","w\u00f3dka"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-29T12:13:29+01:00","prepTime":"PT20M
ProstePesto.plKluseczki ziemniaczane ze szpinakiem i aromatycznym sosem z nutą orzechową. Tradycyjne włoskie gnocchi z tłuczonych ziemniaków. Rozsmakuj się w tym włoskim specjale. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Szpinakowe gnocchi z sosem \u015bmietanowo - orzechowym","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/gnocchi-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)/2020\/08\/gnocchi-480x270.jpg"],"description":"W\u0142oskie kluseczki Gnocchi z gniecionych ziemniak\u00f3w, z dodatkiem szpinaku. Kluseczki polane \u015bmietanowym sosem z dodatkiem orzech\u00f3w w\u0142oskich.","keywords":["orzechy","\u015bmietana","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:38:06+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT10M","totalTime":"PT40M","recipeCategory":["G\u0142\u00f3wne"],"recipeCuisine":["W\u0142oska"],"recipeYield
ProstePesto.plZapraszam na kolejne danie ze szparagami. Tym razem przygotowałam przepyszne grillowane szparagi z sosem holenderskim . Połączenie szparagów z kwaskowym, jajecznym sosem okazało się po prostu wyśmienite! Przez dłuższy czas bałam się zrobić sos holenderski, ponieważ naczytałam się, że często on nie wychodzi - zamiast sosu wychodzi jajecznica itp. Nic bardziej mylnego - przygotowanie tego sosu nie jest trudne, wymaga jednak(...)nieco cierpliwości i silnej ręki ;) Grillowane szparagi z sosem holenderskim to wspaniałe i eleganckie danie, które możecie podać jako przystawkę na uroczystym obiedzie. Jestem pewna, że Wasi goście będą zachwyceni ;) Gorąco polecam tak podane szparagi ponieważ są po prostu rewelacyjne! Polecam także inne dania ze szparagami w roli głównej . Grillowane szparagi z sosem holenderskim Składniki na 2 porcje*: Pęczek
Codzienne Gotowaniedużo mniej mięsa, jednak czasami przychodzi ochota na drapieżne zatopienie zębów w wyrazistym mięsiwie ;) A zatem, pozostając wciąż w smakach Azji, zapraszam dziś wszystkich na nieziemsko aromatyczne klopsiki w sosie z mnóstwem zielonych, chrupiących warzyw! Są zielone części dymki, które wiją się w sosie, jest słodki groszek cukrowy, który idealnie równoważy słony smak sosu, są też maleńkie różyczki brokuła, które(...)mięsa z indyka, które przeważnie jest dość suche, jednak dodatek sporej ilości cebulki, czosnku i przypraw, a następnie zamknięcie soków w klopsikach poprzez podsmażenie i późniejsze podduszenie całości w sosie sprawia, że mimo iż są całkiem mocno zwarte, są też bardzo soczyste i intensywne w smaku. Jeżeli jednak wolicie klopsiki bardziej zbliżone teksturą do tych klasycznych, to mielona wieprzowina pierwszorzędnie
Kuchnia w Słońcu Skąpana