dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę
Chilli Czosnek i Oliwajednej i drugiej strony. Tortilli nie można zbyt długo trzymać na patelni bo obeschnie i nie będzie jej można zwinąć. Podawać z warzywami, mięsem, jajecznicą lub innymi dodatkami oraz sosami. *Placki powinny mieć średnicę ok 1-2 cm większą nić średnica patelni, ponieważ podczas smażenia lekko się skurczą. Smacznego
Złote przepisyprzeszukaniu internetu wybrałam przepis z tej stronki. Pasta jest pyszna, delikatna, w pięknym, kremowym kolorze. Polecam :) Składniki: szkl. soi 2 małe cebule 3-4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia 6 szkl. wody sól Soję moczymy na noc, rano gotujemy w nowej wodzie ok. 40 minut. Cebulę kroimy w dowolne kształty
chwile dla mniepolubień na FB 138 obserwujących 23 posty 47 ,463 wyświetleń najpopularniejsze posty : Roladki z kurczaka w szynce wędzonej Makaron z sosem warzywno-śmietanowym Lunch box po męsku Po więcej zdjęć zaglądajcie na Instagram blogowy . Dziękuję
Magiczne Życie Martyznanych placków ziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki
Symfonia Smakówłyżka jogurtu naturalnego WYKONANIE Kapustę szatkujemy nożem. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłka obieramy i ścieramy na grubszych oczkach. Wyciskamy sok z cytryny. Z majonezu i jogurtu robimy sos, zalewamy surówkę, mieszamy i gotowa. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykształt sakiewek, zawiązać nitką. Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem. Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml
Kuchnia Danusinowego. W zasadzie z braku czasu tylko podgrzewam gulasz który ugotowałam na zapas wg przepisu na Gulasz z papryką i ,, muszelkami ,, po lekkiej modyfikacji . Tzn. jest to bardziej sos gulaszowy z papryką ( gulasz z karkówki i czerwonej papryki duszony bardzo długo, aż mięso zaczyna się rozpadać ), doprawiony na bardzo pikantnie ( płatki paprykowe) i podany z kluchami na parze
Buniabaje w kuchniśrednim ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować, wtedy jednym ruchem wlewamy śmietankę i mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy karmel, aż utworzy się z niego gęsty sos. Pamiętajmy jednak, że po wystudzeniu karmel jeszcze zgęstnieje. Gdy karmel lekko przestygnie polewamy nim sernik
Kulinarne przygody GatitySajgonki, czyli inaczej spring rolls z nadzieniem z makaronu z fasoli mung, kapusty pekińskiej z dodatkiem kurczaka, papryki i dyni. Najlepsze prosto z patelni, z dodatkiem pikantnego sosu chilli. Składniki: kapusta pekińska mała główka makaron z fasoli mung (przezroczysty) 100g filet z kurczaka 400g papryka 1 szt dynia (kostka) 1 szklanka przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, kolendra
głodny alergikDzisiaj na talerzu pełnia jesieni. Własnoręcznie zebrane podgrzybki, makaron i sos śmietanowy. Czy może być coś lepszego? Do tego odpowiednia ilość przypraw i można zaczynać ucztę. A jakie są Wasze ulubione przepisy na dania z grzybami? Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne kilka podgrzybków 1/2 białej cebuli 1 łyżeczka posiekanego tymianku (albo suszonego) sól, pieprz 2-3 łyżki śmietany 1 łyżka
Pasja Smakumoże niezbyt imponującoa, ale prowizorka zawsze jest ok ;) Podsumowując: żarełko wychodzi z tego dość szybkie i całkiem smaczne, ale polecam użyć mniej makaronu lub więcej cebuli i kurczaka, a sos najlepiej zrobić jednak samodzielnie, jeśli ktoś ma czas, choć ten naprawdę daje radę jak na produkt z torebki. Rodzinie smakowało. Smacznego! Jak widać, efekt finalny nijak się ma do tego
Kulinarne zapędy KokosaAlbo do słoika. Albo zużywamy od razu :D A do czego zużywamy? Tak naprawdę zależy to tylko od naszej wyobraźni. Świetnie pasuje do mięs i serów, może być bazą sosu do sałatki, można smarować nim chleb i tworzyć dzięki temu wspaniałe kanapki... Albo pójść na łatwiznę i połączyć je z makaronem, o tak: A Wy jakie macie pomysły na wykorzystanie
Kulinarne zapędy Kokosa