liści sałaty 1-2 łyżki klasycznego Crema Aceto Balsamico di Modena" Figi ,pomidory i mozzarellę kroimy w plastry .Układamy dachówkowato na liściach sałaty ,posypujemy suto sezamem i polewamy gotowym sosem-Crema Aceto Balsamico di Modena. Sałatka ekspresowa i wystrzałowa smakowo .Polecam
Kulinarny karnet ChristopheraDodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno np. z ogórkiem kiszonym
Kulinarny karnet Christopherawapń ,fosfor ,żelazo ,karoteny witaminy B i C .Wniosek :kabaczek to warzywo zdrowe ,nie tuczy i w dodatku tanie. Jego Wysokość ,jako osobnik łagodny ,lubi zdecydowane ,ostre przyprawy i sosy ,ale najważniejszą przyprawą może być odrobina fantazji. Można przygotować proste dania codzienne ,a także trudniejsze , bardzo oryginalne ,a nawet wyrafinowane .Zachęcam do zabawy i eksperymentowania z tym wdzięcznym warzywem . Kabaczek
Kulinarny karnet ChristopheraOstudzić. Plastry szynki przesmażyć na oleju. Ostudzić. Ser feta utrzeć z tuńczykiem ,dodać pieprzu do smaku. Plaster (miseczkę)kabaczka wyłożyć szynką szwarcwaldzką i wypełnić farszem serowym. Podawać z keczupem ,sosem pomidorowym
Kulinarny karnet Christopheraowocowej słodkości ,serwuję kontrastowy smakowo ryż z kiszonym ogórkiem . Duet naprawdę interesujący . Ryż z ogórkiem kiszonym. 1 szklanka ryżu 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka oleju 1 łyżka sosu sojowego lub maggi 1 łyżeczka curry sól, pieprz Ryż ugotować na sypko .Przepłukać ,osączyć ,wsypać na patelnię z rozgrzanym olejem ,dodać wszystkie przyprawy i drobno posiekane ogórki .Dobrze wymieszać
Kulinarny karnet Christopheramasła klarowanego dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim. Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym
Kulinarny karnet Christopherausunąć pestki i pokroić na małe kawałki. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekane chilli, cebulę i zmiażdżony czosnek, mieszać, aż wszystko zmięknie .Dodać pomidory ,wlać wino i wszystko gotować ,aż sos będzie rozgotowany i gęsty. Następnie dodać opłukaną ciecierzycę, posiekane oregano, pietruszkę i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Łososia pokroić na małe prostokąty ,nabić na gałązki rozmarynu i upiec
Kulinarny karnet ChristopheraMięso, ser i pozostałe składniki wymieszać. Powstałą masą nadziewać makaron. Panierować w bułce, jajku, bułce. Smażyć we frytkownicy ew. na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym
Kulinarny karnet Christopherarozgrzanym tłuszczu ,skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać sparzone rodzynki i śliwki. Miękkie mięso pokroić na porcje ,ukośnie, w poprzek włókien . Sos połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką
Kulinarny karnet Christopheralodówki ( schłodzić), a następnie pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry polędwicę nabić po 2 kawałki na patyki i smażyć z obu stron na oleju. Dobrze smakuje z sosem guacamole
Kulinarny karnet Christopheraszaszłyków i grillować w piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej. Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron
Kulinarny karnet Christopherapołówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę
Kulinarny karnet Christopherazwinąć w ruloniki. Plasterki jabłek skropić cytryną i ułożyć na nich ruloniki śledziowe. Śmietanę kremową ubić, dodać kwaśną śmietanę, cytrynę, sól, pieprz kajeński i cukier do smaku. Sosem przykryć śledzie i położyć truskawki lub konfiturę z żurawin. Śledź opiekany. Składniki: 1 kg śledź świeży 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy 6% 2 szklanki wody 2 liście
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj proponuję jej miniaturki czyli savarinki. Z braku małych foremek z kominkiem pieczemy w innych i układamy śmietanę i owoce na wierzchu. Babkę można podać na ciepło z gorącym sosem owocowym i owocami z syropu. Savarinki - składniki na 7-8 sztuk. 180g mąki pszennej 10g drożdży 1/2 szklanki mleka 30 dag cukru 1 laska wanilii 2 jajka 80g masła stopionego
Kulinarny karnet Christopherawymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego
Kulinarny karnet Christophera