sosy - 72734 przepisów (strona:3766/4849)

Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 205

godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika

Kuchnia Łukasza
Ciasto cytrynowe ,, 50 Minut " 256

ciasta dodajemy cytrynę, pozostały cukier i wszystko dokładnie miksujemy.  Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku, po czym lekko ostudzamy i dekorujemy lukrem. Serwujemy z sosem czekoladowym lub kakaowym. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Zapiekanka ziemniaczana. 216

się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła myśl, aby zrobić takie same cieniutkie plasterki ziemniaka nie ze śmietanką, a z sosem beszamel. Wyszła naprawdę dobre! Składniki: 1 kg ziemniaków 3,5 szklanki mleka 3 łyżki mąki 100 g masła sól, pieprz 100 g sera parmezan Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i zalewamy zimną

Kuchnia Łukasza
Boczek pieczony na węglach. 257

prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 24-48 godzin.  Boczek zawijamy w 8 warstw

Kuchnia Łukasza
Sałatka ziemniaczana. 367

przygotowane w poprawny sposób można powiedzieć, że są królami kuchni i sałatek. Sałatka ziemniaczana, to idealna sałatka z dużą ilością ziemniaków, a w dodatku cebulka i niesamowicie smaczny sos majonezowo-śmietankowy. Bardzo polecam! Składniki: 6 średnich ziemniaków 5 jajek 0,5 cebuli 50 g dymki 6 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy w łupinach przez

Kuchnia Łukasza
Pieczona pierś z indyka w śmietanie. 425

rozmarynie, która może służyć jako pieczeń na kanapki lub jako danie główne. Zapraszam! Składniki: Pierś z indyka (1,5 kg) 400 g śmietany (18%) 4 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu gałązka rozmaryny lub łyżeczka suszonego 1/4 łyżeczki oregano 100 g masła Przygotowanie:  Pierś myjemy i osuszamy, nakłuwamy igłą lub nożem

Kuchnia Łukasza
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 270

bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie:  Chilli i cebulkę kroimy w talarki, a brzoskwinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, po tym łączymy

Kuchnia Łukasza
Marynowane papryczki chilli na zimę. 211

superowe. Idealnie zamarynowane w łagodnej marynacie, która nieco zmniejsza pikantność papryczek. My wszyscy je bardzo lubimy np. jako dodatek do dań mięsnych lub dodatek do dressingów i sosów. Zapraszam do wypróbowania. Składniki: 1 l wody 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu papryczki chilli ok. 20-30 szt. Przygotowanie:    W dużym garnku zagotowujemy wodę

Kuchnia Łukasza
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 513

granicy i dopiero wydrążyć. 5. FASZEROWANIE (2 min) Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika

Nerds Kitchen
TAHINI naturalne...mój pierwszy raz 269

Samo w sobie to raczej nie nadaje się do niczego, bo jak je po prostu jeść? Ono jest idealne do przygotowania potraw „ na słodko” a także „ na słono” ( kremów, sosów, past ). Ja specjalnie , po raz pierwszy, upiekłam wczoraj słodki chlebek z dodatkiem owoców tropikalnych, bo wyczuwałam, że TAHINI będzie się nadawało do tego najbardziej. I nie zawiodłam się ! Chlebek idealny

Z Kuchni Do Kuchni
Kaczka zapiekana z morelą i jabłkami 178

przepis na pierś i udka z kaczki. Jest pyszna aromatyczna, polecam. SKŁADNIKI Pierś z kaczki i dwa udka (można więcej) 2 jabłka  morele suszone Na marynatę 2 łyżki sosu sojowego pół soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku pieprz WYKONANIE  Przyrządzamy  marynatę, w której trzymamy kaczę w lodówce- dobę. Na drugi dzień obsmażmy pierś

W kuchennym oknie Ewy
Roladki schabowe o zdrowym wnętrzu 213

piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki ) Smacznego!   SMACZNEGO

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli ze szpinakiem i kabanosem – mocno czosnkowe 208

potrzeba, gdyż ilość składników zależy od ilości osób przy konsumpcji. Przykrywamy, gotujemy. Dodajemy szpinak, gotujemy. Międzyczasie gotujemy fusilli al dente. Dokładamy szpinak. Gotujemy. Odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy gęstego sosu szpinakowo-czosnkowego z kabanosami Tarczyński, posypujemy ziołami, które lubimy... Szpinak staje się delikatny i wkręca się w świderki, jednym słowem- nie rzuca się w oczy ….a oto nam chodzi

Z Kuchni Do Kuchni
Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim 214

razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy fusilli MALMA al dente, odcedzamy.   Wrzucamy na dużą patelnie z odrobiną masła. Wlewamy bardziej wodnistą część sosu, mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy tartym serem i dodajemy świeże listi bazylii. Gotowe danie w bardzo szybko ! Jeśli chcemy aby było pikantniejsze dodajemy czosnek oraz oliwę z oliwek Goccia

Z Kuchni Do Kuchni
Teść też RAZ ugotować potrafił.... 189

Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią.  Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką.  Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być

Z Kuchni Do Kuchni