zrumienienia. Na 2-3 minuty przed końcem smażenia do kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i posiekane chili. Następnie do usmażonego kurczaka dodajemy fasolę z puszki razem z sosem, pozostałe przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy na niej tortillę, podpiekamy ją z obu stron, po czym układamy na niej
Kulinarne przygody GatityLepszy smak . Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy
Kulinarne przygody Gatityziołami, solimy. Pomidora kroimy w cieniutkie pół-plasterki, cebulę w piórka, a sałatę w paski. Na desce kładziemy tortillię, układamy na niej sałatę, kawałki kurczaka, pomidora, cebulę i polewamy sosem jogurtowym. Ewentualnie solimy i pieprzymy do smaku. Następnie tortillię zwijamy w miarę ciasno w rulonik. Kroimy na 3-4 kawałki
Kulinarne przygody GatityProste i nie wymagające zachodu danie ! Czosnek, oliwa i rozmaryn... idealny tercet dla ziemniaków. Z reguły podaję je z sosem jogurtowo-ziołowym lub z tzatzikami . Przepis zaczerpnięty ze strony www.cincin.cc . Młode ziemniaczki w rozmarynie Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaczków 1 główka czosnku oliwa z oliwek EV sól morska rozmaryn Wykonanie: Ziemniaki myjemy i kroimy na pół
Kulinarne przygody Gatityminut. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityłyżeczki zimnej wody, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy pokrojoną sałatę, kurczaka, grzanki, przekrojone na pół pomidorki i starty na grubej tarce żółty ser. Wszystko polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatityodrobiną soli i płatkami chili, dodajemy oliwę, ocet i 1 łyżkę zimnej wody. Na talerzu układamy listki rucoli, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i bób. Wszystko polewamy sosem... i gotowe ! Smacznego
Kulinarne przygody GatityPrzy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment się udał, będziemy powtarzać :-) Pizza z cukinią i pesto Składniki na 2 placki: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 80 ml mleka 80 ml cieplej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki
Kulinarne przygody Gatityucieramy czosnek z odrobiną soli, dodajemy oliwę, sok z cytryny, pieprz i natkę, dokładnie mieszamy. W misce układamy fasolkę szparagową, pokrojoną w kostkę fetę i pokrojone pomidory. Warzywa polewamy sosem, mieszamy. Jeśli mamy ochotę do sałatki możemy dodać podgrzaną fasolkę, też bardzo fajnie smakuje
Kulinarne przygody Gatityczęści i zdejmujemy z nich skórkę. Uwaga, bo mogą być gorące w środku ! W moździerzu ucieramy czosnek z solą, dodajemy pieprz, sok z cytryny i oliwę. Tak przygotowanym sosem polewamy paprykę
Kulinarne przygody Gatitynajpierw solić i czekać aż zmięknie, tak jak to robimy ze zwykłą kapustą. Surówka z białej kapusty sałatkowej Składniki: 1/2 główki kapusty sałatkowej 1/2 cebuli 1 marchewka olej sos sojowy szczypta cukru sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku Wykonanie: Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Warzywa wrzucamy do miski, dodajemy
Kulinarne przygody GatityTrzeba wziąć mały oddech i zacząć przygotowywać się do Sylwestra, który już lada moment. Był na blogu przepis na mojego ulubionego śledzia w sosie czosnkowym , dzisiaj pojawi się przepis na klasycznego śledzika w oleju. Nie może go zabraknąć na żadnym imprezowym stole. Śledzie powinniśmy przygotować co najmniej jeden dzień przed Sylwestrem, najlepsze będą
Kulinarne przygody Gatitynastępnie przelewamy zimna wodą. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz Pęczak mieszamy z warzywami, zalewamy sosem, dodajemy natkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprz olej Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitymiski. Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i koperek. Sosem zalewamy sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatity