sosy - 72734 przepisów (strona:3763/4849)

Lasange ziemniaczana z pieprzem bałkańskim 190

spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i majerankiem. Następnie ułożyć połowę boczku, cebulę i lekko ją posypać solą i  słodką papryką, przykryć warstwą pomidorów i zalać resztą sosu pomidorowego z puszki. Wysypać połowę startego sera, drugą część boczku i posypać raz jeszcze pieprzem, papryką i majerankiem. Można dodać natkę pietruszki. Na samą górę równo nałożyć starty ser. Zapiekać

Apetyczna babeczka
Pasztet z zielonej soczewicy z harrisą 197

przyprawy, ścieramy gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku. Pasztet przekładamy do przygotowanej formy keksowej lub do muffinek. Pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 C. Gotowy pasztet jest pyszny z sosami lub z czerwonym barszczem

Apetyczna babeczka
Amerykańskie placuszki śniadaniowe ze złotym syropem 262

pulchne placuszki śniadaniowe często podaje się z sosem owocowy lub syropem klonowym. Ja w domu podaje je z wyśmienitym Złotym Syropem , który jest świetnym dodatkiem do deserów, naleśników, lodów, niezastąpiony przy pieczeniu ciast i pierniczków :), jeśli chcecie się w niego zaopatrzyć polecam mojego sprawdzonego dostawcę  KLIK .      Składniki na ciasto, na ok.15 placuszków: 2 szklanki mąki

Apetyczna babeczka
Pikantna ognista oliwa domowa z chili 143

Dostałam piękne wysuszone papryczki chili od Owocowego Raju i nie była bym sobą, gdybym czegoś z nimi nie przygotowała:). Robiąc sos do mięsa wpadłam na pomysł, aby zamiast dodawać suszoną papryczkę chili przygotować z niej pikantną oliwę, którą będę mogła wykorzystać do smażenia czy sałatek. Banalnie prosty sposób na domową ognistą oliwę z chili! Składniki: 1 dag  suszonej papryczki

Apetyczna babeczka
Pieczeń rzymska z boczku 243

połączyć z resztą składników. Dobrze wymieszać, najlepiej dłonią. 2. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę mięsną. Piec w tem. 180 C przez 90 minut. Po upieczeniu odlać ,,sos,, , który zbierze się w foremce, wyciągnąć pieczeń i pozostawić do wystudzenia. Jeśli kroimy ciepłą pieczeń to może się kruszyć. Dla ozdoby możemy w środek masy przed pieczeniem włożyć

Apetyczna babeczka
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 210

mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej. 3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Pampuchy z truskawkami 189

luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez ok. 10-12 minut, podczas gotowania będą jeszcze rosły. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek i podajemy z owocami i dużą ilością sosu

Apetyczna babeczka
Makaron gryczany z brokułami, chili i łososiem 177

czosnek, papryczkę chili i orzeszki piniowe. Po kilku minutach podlać jogurtem naturalnym, dodać wszystkie przyprawy, dusić razem kilka minut, dodać kawałki wędzonego łososia.  3. Do przygotowanych brokułów w sosie jogurtowym dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać, ew. doprawić, posypać świeżo zmielonym pieprzem i podawać gorące. Wierzch można posypać startym żółtym serem

Apetyczna babeczka
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 193

oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie polewać sosem, który się wytworzył i obracać, aby równo się piekła. 3. Gotową szynkę wykładamy na półmisek do ostudzenia

Apetyczna babeczka
Bigos po cygańsku 256

Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia z pokrywką, przykryjcie danie folią aluminiową

My Culinary Art
Jajka w koszulce na spaghetti z ogórka! 192

garnku zagotuj wodę, na wrzątek wybij jajka, gotujemy około 45-50 sekund. Żółtko powinno pozostać płynne, a białko całkowicie ścięte. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na spaghetti ogórkowe. Podajemy z sosem i świeżą figą. Można skropić olejem sezamowym lub oliwą z oliwek! Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 219

rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp. 200 st. C ok. pół godzinki. Można pod koniec pieczenia rozciąć rękaw, żeby warzywa nabrały większej chrupkości. Podawać z sosem pomidorowym . Smacznego

chwile dla mnie
Pizzerinki z kabaczka 369

salami i posypujemy przetartym na drobnej tarce serem. Gotowe pizzerinki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 20 minut. podane z ketchupem, sosem cygańskim i paprykowym Smacznego

chwile dla mnie
Roladki truskawkowe 216

Obtoczyć dobrze roladki w samej mące.  Na patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć roladki,smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor.  Kilka truskawek zmiksować, podawać z sosem truskawkowym

Kuchnia Danusi
Naleśniki po meksykańsku 332

rozgrzanym tłuszczu smażymy grubsze naleśniki.  FARSZ  Mięso mielone smażymy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, przyprawę curry, papryczkę chili, sos tao tao. Jak dodamy przyprawy, mieszając dusimy jeszcze trochę na wolnym ogniu. Gdy farsz jest bardzo gęsty, dolewamy odrobinę wrzącej wody, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na gorące pół

Kuchnia Danusi