sosy - 72734 przepisów (strona:3760/4849)

Kwitnące jajeczka. 164

nałożyć recepturki. Zostawić na 1h lub więcej ,aby uformowały się płatki kwiatka-wgłębienia w białku. Jajko przekroić na połówki lub na plasterki. Ułożyć w kieliszkach lub dekoracyjnie na sałacie, sosach majonezowych

Kulinarny karnet Christophera
Tarta z czarną soczewicą i marchewką. 194

pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec  15 minut w piekarniku. Wyjdzie nam delikatny omlet

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan marynowany w chermouli 174

Eggplant marinated  in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska  przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych i gotowanych. Składniki.  1 bakłażan sól oliwa z oliwek Chermoula. 1 łyżka kminku 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ziela ang. mielonego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku rozgniecione 3 łyżki soku

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi uczta smakosza. 281

przyprawić. Usmażyć z obu stron na patelni grillowej. Na każdym plastrze rozłożyć szparagi, zwinąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Z masła, mąki, mleka i wywaru ze szparagów, zrobić sos podobny do beszamelowego, polać nim szparagi, posypać startą mozzarellą i zapiec w piekarniku pod grillem około 10 minut. Dodałem do naczynia do zapiekania ugotowane młode ziemniaki, posypane koperkiem i kilka

Kulinarny karnet Christophera
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 231

rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC  1 godzinę. Wyjąć  z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać np. z sosem z kurek. Jeżeli podajemy na zimno. Po wyjęciu z pieca pozostawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej na całą

Kulinarny karnet Christophera
Tort naleśnikowy. 456

czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia 10 dag ser żółty Farsz ze szpinaku. 25 dag szpinak  w liściach 2 ząbki obranego i posiekanego czosnku

Kulinarny karnet Christophera
Bądźmy modni, jedzmy jarmuż! 342

skorzystałem z tego .Poniżej kilka  pomysłów na smażony jarmuż, który robi się błyskawicznie. Olej sprawia, że witaminy na pewno dotrą do naszego organizmu i nie potrzebny już żaden sos. Bardzo lubię chipsy. Robi się je błyskawicznie i zjada równie szybko. Chipsy z jarmużu. Oberwać liście z łodyg ,wyciąć grubsze nerwy i smażyć kilkanaście sekund w gorącym oleju . Osuszyć

Kulinarny karnet Christophera
Sernik z tuńczykiem i pomidorami. 232

masę serowo-tuńczykową Wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch przybrać oliwkami i listkami bazylii. Smaczny wytrawny sernik to idealna przekąska, przystawka czy nawet danie główne. Dorze smakuje z gęstym sosem balsamicznym

Kulinarny karnet Christophera
"Vol-au-vent" z ziemniaków i pieczarek 295

maśle z dodatkiem oleju, dodać pokrojone w cząstki pieczarki, posolić, oprószyć  pieprzem, chwilę smażyć, podlać białym wytrawnym winem, zredukować i dodać śmietanę. Pieczarki dusić do czasu zgęstnienia sosu. Do gniazdek rozłożyć pieczarki na taką wysokość, żeby zmieściło się małe jajko. Zapiec pod grillem około 10 minut, następnie  wybić jajka ze skorupek i położyć na pieczarkach i zapiekać jeszcze

Kulinarny karnet Christophera
Carpaccio czy sałatka ? 238

Carpaccio or salad? Podaję tą prostą sałatkę bez polania sosem winegret. Dobór składników do polania, pozostawiam do wyboru. Poniżej cztery możliwości, ale zapewniam, kombinacji jest dużo więcej. Składniki 1 mały ogórek 1 pomidor 1 świeża figa 1 płatek  karamboli Winegret 1. miód, czerwony ocet winny, sok z cytryny, oliwa z oliwek, sól, pieprz 2. cytryna, musztarda, oliwa z oliwek

Kulinarny karnet Christophera
Rolada z ziemniaków z kaszą gryczaną 353

Wierzch i boki posmarować jajkiem i posypać bułką tartą. Włożyć do podłużnej foremki i zapiekać w temp.200 stop.30 minut, aż się ładnie zarumieni. Podawać po 5-ciu minutach z sosem pieczarkowym. Robiąc to danie nawet nie myślałem, że będzie tak wyśmienite i nie pragnąłem mięska

Kulinarny karnet Christophera
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 273

posyp sezamem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min, aż staną się rumiane, a ciasto chrupiące. Upieczone ślimaki chwilę przestudź i podawaj. Dobrze komponują się z sosem pomidorowym lub dipem z pieczonych pomidorów . Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google

Chilli Czosnek i Oliwa
Tuńczyk z cytryną i szałwią! 284

patelni i ułóż na posiekanych ziołach z datkiem soku z limetki i soli.  Ryż ugotuj zgodnie z instrukcja na opakowaniu i podaj do ryby np. z sałatą z sosem miodowo-cytrynowym

SMYKWKUCHNI
Hot wings. Pikantne skrzydełka a'la KFC 8724

wypala wnętrzności. Jest też odpowiednio chrupiąca a mięso delikatne. Jeśli lubicie tego typu jedzenie to na pewno będą Wam smakowały. Do skrzydełek można zrobić jeszcze domowe frytki i sos czosnkowy i będzie zupełnie jak w restauracji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sałatka ziemniaczano-brokułowa 497

osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem z ogórkiem. Szczypiorek siekamy i wszystko przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z musztardy, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy całość

Zainspirowana w kuchni