wyrabiam dobrze rękoma Jeśli trzeba dodaję ciepłej wody , ale ostrożnie Dalej postepuję jak przy wyrabianiu makaronu domowego Tym razem makaron będzie szerszy- wstążki. Takie kluski świetnie pasują do sosów pomidorowych czy warzyw :) Zawsze można zrobić więcej i nadmiar ususzyć
Proste Potrawyprzykryłam folią aluminiową, a po tym czasie jeszcze 20 min. w temp. 170 -180 stopni C.- folię zdjęłam. W trakcie pieczenia polałam mięso po wierzchu dwukrotnie wytworzonym sosem. Pierwszy raz przyrządziłam boczek z goździkami i muszę powiedzieć, że zapach goździków w tym mięsie bardzo nam pasował :) Żeby pieczeń była soczysta i smaczna mięso należy wyjąć z lodówki przynajmniej na godzinę
Proste Potrawyśrodek masy mały kawałek żółtego sera, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu Jeśli mamy więcej niż 30 dag pieczarek to możemy sobie zrobić dodatkowo do kotletów, sos pieczarkowy. Myślę, że można byłoby dodać do kotletów pieczarki surowe, drobno pokrojone i wymieszać z mięsem. Na pewno usmażyłyby się razem z mięsem. Czas przygotowania kotletów byłby zatem krótszy
Proste Potrawyżeberek około 5 łyżek miodu 1 łyżka cynamonu, 2 gwiazdki potłuczonego anyżu, imbir mielony około płaskiej łyżki i świeży starty 1-2 cm sól, pieprz prawdziwy mielony sos sojowy 1 główka czosnku - obrać i zmiażdżyć Przygotowanie : Umyte żeberka osuszamy i przekładamy do miski Przyprawy oprócz soli mieszamy z miodem i czosnkiem, trzeba uzyskać tyle marynaty, by polać nią obficie mięso
Proste Potrawyszynkę w przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś na www.wielodzietni.org
Proste Potrawyszybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami sałatka z sosem musztardowym sałatka z tuńczykiem 2 krucha sałatka w jogurcie sałatka kolorowa sałatka brokułowa ekspresowa tarty buraczek czerwony błyskawiczna sałatka z tuńczyka Inne zupa chrzanowa chrzan tarty w ytrawna ćwikła gotujemy
Proste Potrawyfolią aluminiową, piekłam wpierw w piekarniku nagrzanym do 220 *C. przez 30 min. a potem prawie 1 i 1/2 godz.w temp. 200 *C W trakcie pieczenia mięsa, polewałam je sosem który się wytworzył, dolewałam też świeżego piwa, ponieważ płyn szybko parował. Moja golonka była dość ostra w smaku :) Świetnie smakowała z chrzanem tartym własnej roboty. Golonka z ogóreczkiem kiszonym
Proste Potrawygrzybobraniu. Las nie był zbyt duży, to i nasze plony niezbyt obfite :( Ale to co zebrane nie zmarnowaliśmy, tylko przerobiliśmy :) Zakonserwowane w ten sposób służyć będą przygotowaniu szybkiego sosu lub zupy. W tamtym roku mroziłam ugotowane i odsączone grzyby. Teraz przygotowałam kilka słoiczków, które pasteryzowałam z tłuszczem, a te tradycyjne z octem zrobiłam również... Składniki : grzyby masło cebula
Proste Potrawywyrobić ciasto. Z ciasta formować większe placki, kłaść na każdym łyżkę wybranego farszu, utoczyć kulę, następnie rozpłaszczyć w formie kotleta. Smażyć w rozgrzanym tłuszczu. Podawać z surówkami i sosem grzybowym lub śmietanowym
Praktyczna plpszennej i ziemniaczanej ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodawać porcjami masło. Mieszać do połączenia składników. Na każdy naleśnik dać dużą łyżkę kremu, złożyć, oblać polewą lub gotowym sosem czekoladowym. Przykładowy przepis na polewę czekoladową: 1/2 kostki margaryny 7 łyżek cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody kilka łyżek mleka Wszystkie składniki (oprócz mleka) ogrzewać na małym ogniu, cały
Praktyczna plkostkę, pokrojone drobno pieczarki, przyprawić solą, pieprzem, obficie słodką papryką i wg upodobań ostrą. Dusić nadal, często mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dolać wody – nie za dużo bo sos ma być gęsty. Przyprawić solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy
Praktyczna plwymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być zbyt duże), obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Najlepiej smakują polane sosem mięsno-pieczarkowym
Praktyczna plgranulowany, Kucharek Makaron ugotować al dente, odcedzić. Mieszankę warzywną przesmażyć zgodnie z opisem na opakowaniu. Mąkę przesmażyć na oleju z cebulą, rozprowadzić mlekiem. Przyprawić Kucharkiem, pieprzem i czosnkiem. Powstały sos wymieszać z makaronem, warzywami i połową sera. Całość umieścić w naczyniu żaroodpornym. Roztrzepać jajka ze śmietaną i pozostałym serem, przyprawić solą i pieprzem, wylać na makaron. Naczynie włożyć do piekarnika
Praktyczna plkoniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać i zagotować. Odstawić z ognia, wrzucić posiekany koperek, zamieszać. Pozostawić pod przykrywką na kilka minut. Doprawić do smaku
Praktyczna plgarnka wyścielić wcześniej pozostałymi liśćmi kapusty. Ułożone gołąbki również przykryć liśćmi.Następnie zalać gołąbki bulionem, doprowadzić do wrzenia. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu przez godzinę. Podawać polane sosem pomidorowym
Praktyczna pl