sosy - 72734 przepisów (strona:3781/4849)

Tarta z grzybami leśnymi. 227

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony przeze

Brzuszki Łakomczuszki
Kurczak z pomidorami na ostro - Dieta 3D Chilli 340

pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli 1. Do kurczaka dodajemy łyżkę oliwy, chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, tabasco i szczyptę soli. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie

My Culinary Art
Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem 256

Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :) Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach

My Culinary Art
Grillowany stek wołowy 247

klarowanego i wrzucamy steki. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony. 4. Zdejmujemy steki z patelni i zostawiamy na kilka minut aby "odetchnęły". Przekładamy na talerz i polewamy powstałym sosem z talerza i patelni. Podajemy z masłem czosnkowym lub puree czosnkowym (jak na zdjęciu. do ziemniaków tuż przed ugniataniem dodajemy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku). Gotowe! :) Wskazówka: Nie smażymy

My Culinary Art
Quesadilla z kurczakiem 1240

wkładamy naszą quesadillę. Smażymy ok. 3-4 minut z każdej strony (aż tortille lekko się zarumienią, a ser roztopi). Gotowe! P.S. Ja podałam moją quesadillę z kwaśną śmietaną oraz sosem tabasco

My Culinary Art
Sałatka grecka 328

polewamy oliwą z oliwek i posypujemy oregano. Smacznego! :) Uwagi: Do prawdziwej sałatki greckiej nie dodaje się sałaty, jednak możecie ją podać w stylu anglosaskim - z posiekaną sałatą lodową i sosem vinaigrette

My Culinary Art
Sajgonki z paluszkami krabowymi/ Spring rolls with crab sticks 263

składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub słodkie chilli. Gotowe! :) Wskazówka: Nie przestraszcie się, że na sajgonkach po wrzuceniu do oleju zaczną robić się bąble. Ja za pierwszym razem myślałam, że sajgonki same wyjdą

Tajskie smaki
Kuleczki ziemniaczane 236

się zarumienią i obracamy na drugą stronę. Wyjmujemy je na ręcznik papierowy by obciekły z tłuszczu. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs lub z dodatkiem jakiegoś sosu

Kolizje Smaków
Spaghetti Bolognese według przepisu Gordona Ramsay'a 1026

patelni wykładamy koncentrat pomidorowy, mieszamy go ze składnikami. Po chwili dolewamy szklankę wina i redukujemy jego ilość. Dolewamy pomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy

Kolizje Smaków
Tortilla po meksykańsku 203

Dzisiaj propozycja przypadnie do gustu wielbicielom ostrych, meksykańskich smaków. Placki do tortilli z ostrym farszem z mięsa mielonego, czerwonej fasoli, papryki i pomidorów. Całości dopełnia sałata i sos w postaci jogurtu naturalnego. Jeśli jednak ktoś nie lubi ostrych dań, wystarczy zmniejszyć ilość przyprawy i mamy bardzo smaczny, intensywny w smaku obiad dla całe rodziny. Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji

Kolizje Smaków
Spring rolls'y 447

mamy ochotę. Całość skrapiamy kilkoma kroplami oliwy, możemy doprawić bazylią i oregano. Papier zawijamy w ruloniki. Potrawę możemy zjeść od razu po przygotowaniu maczając końcówki   w sosie koperkowym, czosnkowym, pietruszkowym lub po prostu obficiej skroplić oliwą. Spring rolls'y idealnie nadają się jako przekąska do pracy, czy na biwak, zwłaszcza w tak upalne dni. Do środka możemy włożyć dowolne

Kolizje Smaków
Kotleciki serowe 188

rozgrzanej patelni, chwilkę smażymy. Kiedy spód kotlecika nam się zarumieni przewracamy go na drugą stronę i również chwilę smażymy. Podajemy od razu po zdjęciu z patelni np. z sosem żurawinowym

Kolizje Smaków
Rolada z indyka z nadzieniem z suszonych moreli i żurawiny 243

stopni na około 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy roladę z piekarnika i obkładamy folią aluminiową zostawiając na kwadrans. Mięso podajemy np. z ryżem na ciepło polane sosem

Kolizje Smaków
Pstrąg na parze 264

układamy pstrągi w misce od parownika. Jako dodatek możemy w kolejnej misce dodać oczyszczone młode ziemniaczki. Ustawiamy parownik na 20-25 minut i czekamy. W między czasie możemy przygotować sos czosnkowy lub koperkowy jako dodatek do ryby.   Po tym jak parownik da znam znać, że minął czas wykładamy jedzenie na talerz. Ryby wraz z dodatkami podajemy od razu

Kolizje Smaków