sosy - 72734 przepisów (strona:3332/4849)

PYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI 209

rozpuści. Podawaj w głębokich talerzach lub miseczkach, udekoruj zupę listkami pietruszki. Możesz serwować z grzankami domowymi lub gotowymi, lub ze świeżym chlebem. *polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania **jeśli wolisz, żeby zupa miała nieco rzadszą konsystencję, możesz dodać więcej bulionu Smacznego! Angie Przepisy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 177

około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę i dopraw do smaku solą i pieprzem . * polecam śmietanę Szefa kuchni do zup i sosów marki Danone 22%, ale możesz użyć innej, według własnego upodobania ** Jeśli patelnia jest za mała, możesz przelać całość do garnka

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZUPA Z PORA I IMBIRU 194

drobiowego z kostki (bio) • 40 g masła • Mały kawałek świeżego korzenia imbiru • ¼ czerstwej bagietki (lub kawałek innego chleba)   • ½ pęczka drobnego szczypiorku • 20 cl gęstej śmietany do zup i sosów* • Sól, pieprz   Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę. Z porów usuń wierzchnie liście, umyj je i drobno posiekaj na cienkie talarki lub w drobną kostkę, przecinając je wzdłuż

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
KREMOWA ZUPA Z MARCHEWKI I BATATÓW 203

talerzach lub miseczkach, kładąc na wierzchu łyżkę gęstej śmietany lub ubitej kremówki. Przyozdób kilkoma listkami kolendry lub pietruszki. * Na przykład Śmietany Szefa Kuchni Danone’a 22% do zup i sosów. **Możesz również dodać do tej kremowej zupy sok z pomarańczy, limonki lub mandarynki, po czym doprawić ją szczyptą kuminu. Możesz również zastąpić batata ziemniakiem lub dwiema łyżkami czerwonej soczewicy. Jeśli

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z CZERWONEJ FASOLKI 217

drobno posiekaj. W misce wymieszaj musztardę z octem balsamicznym i czterema łyżkami oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Z papryczki chili usuń pestki i posiekaj ją drobno. Wlej sos winegret do sałatki, dodaj posiekaną natkę pietruszki i papryczkę chili*, dokładnie wymieszaj. Podawaj sałatkę dobrze schłodzoną. *Dopraw sałatkę do smaku według własnego uznania, jeśli nie lubisz zbyt ostrych potraw, dodaj

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
PIERŚ INDYKA Z GRILLA 235

się zamarynuje w przyprawach, układamy na rozgrzany ruszt grilla i opiekamy dokładnie z każdej strony. Pieczona pierś indyka w tych przyprawach doskonale komponuje się z warzywami (sałata, papryka, pomidor), sosem tzatziki i chlebkiem pita. Smacznego ! Artykuł PIERŚ INDYKA Z GRILLA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA 253

przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się tłuszczu. Podajemy z pieczywem lub z ziemniakami i warzywami. Doskonale smakują z sosem koperkowym lub pomidorowym. Smacznego ! Artykuł SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM

Markowy smak
Kurczak duszony z pieczarkami i pomidorkami 432

gotować ok. 3 minuty. Zmniejszyć moc, dorzucić rozmaryn, tymianek, pieczarki, pomidory. Wodą opłukać puszkę po pomidorach i wlać na patelnię. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Dołożyć kurczaka, polać sosem z patelni gotować bez przykrycia jeszcze 12-15 minut (lub nieco dłużej, jeżeli filety są bardzo grube). Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać obficie natką pietruszki. Smacznego! Przepis dodaję

Pełny talerz
Fasola adzuki 229

doskonała do pasztetów, zup i dań jednogarnkowych. Przygotowanie: namoczyć na noc. Gotować w świeżej nieosolonej wodzie, można dodać glon kombu, który ułatwia trawienie. Posolić pod koniec gotowania lub dodać sos sojowy. Adzuki beans Ingredients: adzuki beans 100%. Company: Bio Planet Sp. z o.o. Price: ca. PLN8. Nett weight: 400 g.  The product may contain allergens: gluten, peanuts and other

Qlinarnie i Qlinarnie
Czarna fasola 241

pastę z czarnej fasoli . Przygotowanie: namoczyć na noc. Gotować w świeżej nieosolonej wodzie, można dodać glon kombu, który ułatwia trawienie. Posolić pod koniec gotowania lub dodać sos sojowy.  Black beans Ingredients: black beans 100%. Company: Bio Planet SP. z o. o. Price: PLN8. Nett weight: 400 g. Product may contain allergens: gluten, peanuts and other nuts, sesame seeds

Qlinarnie i Qlinarnie
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 183

ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko . W przesmarowanej olejem formie do pieczenia , układamy plastry boczku

Ogrodnik w podróży
Burgery buraczane z quinoa i jaglanej z krążkami cebulowymi 261

też dodatkami do burgera. Na blogu znajdziecie przepisy na burgera z seitanu i burgera z batatów i żółtej soczewicy. Ostatnio zasmakowałam w burgerze batatowo-jaglanym z hummusem paprykowym i sosem bbq i dodatkiem smażonego

wegetalerze
Baranina w stylu blisko- wschodnim 217

Pyszna i łatwa do zrobienia baranina. Sos jest zdecydowany w smaku i dosyć ostry, więc jeżeli wolicie łagodniejszą wersję lepiej zmniejszyć ilość harissy. Oryginalny przepis nie przewidywał dodania kiszonej cytryny, ale jeżeli macie możliwość  - dodajcie koniecznie. Do dania była użyta jagnięcina, ja zastąpiłam ją baraniną, którą wolę ze względu na wyrazisty smak i, nie ukrywam, przyjemniejszą cenę. Mięso

Stare Gary
Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą 374

digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Naleśniki smakują rewelacyjnie, ale należy pamiętać o odpowiednim doprawieniu farszu. Inaczej mogą wydawać się mdłe i nijakie. Jeśli lubicie - idealnym dodatkiem jest dowolny sos - najlepiej ostry. Pycha!   Placki naleśnikowe:  1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2-3 jajka szczypta soli 2 łyżki oliwy Farsz:   (na około

Di gotuje
Curry z pieczarek i zielonego groszku 161

Głównym składnikiem moich dań w tym tygodniu są pieczarki. Dziś postanowiłam przyrządzić je na sposób indyjski i przygotowałam curry z pieczarek i zielonego groszku . Grzybki w aromatycznym sosie, z dodatkiem czerwonej papryki i zielonego groszku okazały się bardzo smacznym i sycącym daniem, które doskonale sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i przystawka czy dodatek do mięsa. Gorąco polecam

Codzienne Gotowanie