sosy - 72734 przepisów (strona:3333/4849)

Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 179

czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła

Grunt to przepis!
TARTA Z PIECZARKAMI NA GRAHAMOWYM SPODZIE 177

widelcem. Przykrywamy folią aluminiową i posypujemy grochem, pieczemy 10 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, na dnie ciasta układamy salami oraz pieczarki z cebulą, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, na wierzchu układamy suszone pomidory oraz kilka pieczarek. Zapiekamy jeszcze ok. 25 min, aby masa się ścięła

słodki bratek
Bułki z pieczarkami. 218

drobno . Na patelni przesmażamy cebulkę na złoty kolor . Na oddzielnej pieczarki ,kiedy puszczą wodę czekamy,aż trochę odparuje i zalewamy wodą z mąką , mieszamy . Dodajemy cebulkę ,doprawiamy ,mieszamy aż sos zgęstnieje i odstawiamy. Dwie długie bułki lub kanapka przecięta na pół. Wyjmujemy miękki miąższ ze środka bułek i podpiekamy na grillu elektrycznym .Bułki muszą być chrupiące . Delikatnie napełniamy je farszem

Ladylaura.
Kurczak pepper masala. 173

wody, przykrywamy i dusimy aż kurczak będzie miękki ,od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec dodajemy imbir i starty czosnek na tarce. Doprawiamy obficie pieprzem i pozostałymi przyprawami. Sos powinien być gęsty więc pod koniec należy zdjąć pokrywkę aby nadmiar wody wyparował. Podawać z ryżem,  kaszami lub ziemniakami. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Sushi maki z grzybami shitake 290

Odkrywanie nowych składników do sushi Składniki 3 szt prasowanych glonów nori 150 g ryżu sos do ryżu: 3 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1/3 łyżeczki soli dodatki: grzyby shitake … Czytaj dalej Sushi maki z grzybami shitake

czarrna od kuchni
Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym 155

przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Szybkie ciasto na pizzę 208

zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia, rozciągamy/wałkujemy na okrągły placek.   Smarujemy sosem pomidorowym/keczupem i nakładamy ulubione składniki.  Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach. Podajemy gorącą, prosto z piekarnika. Ja, do pizzy ze zdjęcia dodałem: - tuńczyka - cebulę - zielone szparagi - pomidorki koktajlowe

Przepisy na domowy ser i chleb
Kurczak ze szaragami w jogurtowym sosie 243

szparagów zielonych 1/2 pora 1/2 młodej cukinii 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz czubryca czerwona 1 łyżka mąki Sposób przygotowania … Czytaj dalej Kurczak ze szaragami w jogurtowym sosie

czarrna od kuchni
Pierogi ziemniaczane z farszem mięsnym 188

Pyszna potrawa na obiad. Można podać z sosem czosnkowym albo ulubioną surówką. Składniki (na ok 10 sztuk): 6-7 średnich ziemniaków 2 jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju sól Farsz: 250 g mięsa (dałam łopatkę wieprzową) mała cebula sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy parę łyżek wywaru z mięsa Przygotowanie Farsz: Mięso kroimy w sporą kostkę, zalewamy

e-PrzepisyKulinarne
Cebularz lubelski 321

akcji Regionalne Smaki, prowadzonej przez Renatę z bloga  Codziennik Kuchenn y. Akcja popularyzuje tradycyjne potrawy z różnych regionów Polski. Były już: pyry z gzikiem, karp smażony z sosem szarym, piróg biłgorajski, kwaśnica na gęsinie i zalewajka z grzybami.  Teraz przyszła pora na wspólne pieczenie cebularzy.  Cebularz lubelski, to jeden z najsławniejszych przysmaków tego regionu. Wywodzi się

Przepisy na domowy ser i chleb
Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym 212

bardzo odparował dolać gorącej wody na wysokość taką aby dobrze przykryła żołądki. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru z garnka. Wlać do garnka z żołądkami i zagęścić sos. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Gotowe żołądeczki podałam z buraczkami i kluseczkami (kluseczki są z tego samego ciasta co  kluski śląskie tylko po prostu uformowałam je w innym kształcie

Monia miesza i gotuje
Wiosenna sałatka gyros 293

Gyros w wersji light Składniki: 1 filet z kurczaka + przyprawa gyros 1/2 sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek 3-4 pomidory olej sos: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu … Czytaj dalej Wiosenna sałatka gyros

czarrna od kuchni
Mięso mielone 179

Zapiekanka z mięsa mielonego Gołąbki Tort gołąbkowy Kotlety mielone Zupa po meksykańsku Pulpeciki/Makaroniada Klops gotowany Naleśniki po meksykańsku Makaron w sosie pomidorowym

NA MOIM TALERZU
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 204

każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE? 1 SPOSÓB: * Jaja muszą być bardzo

Ostra na Słodko
Pita z nadzieniem pieczarkowym i kawiorem z bakłażana. 209

cebulę i lekko podsma żamy, następnie dodajemy pieczarki, lekko solimy i p ieprzymy.Podsm aż amy na rumiano. Z upieczonej pity odkrawamy bok i nape łniamy sałatą lodową z dowolnym sosem i pieczarkami. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili