sosy - 72734 przepisów (strona:3335/4849)

Pieczone bataty w przyprawach i rozmarynie 169

posiekany rozmaryn, oprószyć bataty przyprawami, skropić oliwą, całość wymieszać.  Piec w temperaturze 200°C przez 40 minut bez przykrycia.  Podawać jako dodatek do dania głównego z ulubionymi sosami i sałatkami

Wino Francja Kuchnia
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 152

końcu udekoruj rzodkiewkami pokrojonymi na cienkie plasterki.  Porady: Na cieście bez drożdży możesz oczywiście przygotować również bardziej tradycyjną pizzę. Po nałożeniu na usmażony na patelni placek sosu, sera i dodatków, wstaw pizzę do piekarnika nagrzanego do 200 C i piecz przez 5-10 minut, aż ser się rozpuści.  Podpłomyki są smaczne także na drugi dzień. Wystarczy

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron w sosie pomidorowo-fasolowym z nutą pomarańczy 218

bazylię, wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Dolej sok pomarańczowy, przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj. Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie” ryżu tylko a’la risotto, tak samo makaron po ugotowaniu, przepłukaniu w ciepłej i zimniej

greenscarf
Grillowana sałata rzymska w sałatce z jajkiem 308

Syte śniadanie Składniki 1 sałata rzymska mini 1 pomidor 1/2 czerwonej cebuli 3 grube plasterki szynki 4 jajka sos: 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki oliwy sól, pieprz … Czytaj dalej Grillowana sałata rzymska w sałatce z jajkiem

czarrna od kuchni
Kremowa zupa z cukinii i kukurydzy. 169

Gotować na małym ogniu około 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, dodać jogurt (lub mleczko) i zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Podawać z grzankami lub podsmażonym tofu (zamarynowanym w sosie sojowym i miodzie). W wersji niewegetariańskiej można podać z podsmażonymi kawałkami piersi z kurczaka

zadanie-gotowanie
Sałatka z selerem naciowym Julienne 206

cienkie paseczki (metoda julienne). Marchew i og órka obieramy i też kroimy w cienkie paski. Pomarańczę obieramy, kroimy na małe cząstki i mieszamy z pokrojonymi warzywami. Całość polewamy sosem z wymieszanej oliwy z sokiem z cytryny oraz miodem i szczyptą soli

Bon appetit mon amie
Łosoś z salsą mango w aromatycznym sosie pomarańczowym 216

kilka minut. Dodać cebulkę szalotkę, cukier, przykryć i dalej dusić przez kolejne 10 minut aż składniki będą miękkie. Wlać sok z pomarańczy, limonki i cytryny. Gotować bez przykrycia aż sos się zredukuje i będzie gęsty. Doprawić solą oraz pieprzem. Filety z łososia umyć, osuszyć, pesetą wyjąć ości. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć łososia skórką do dołu i grillować

Calzonella.com
Tarta z brokułami, szynką i serami 339

zgodnie z przepisem, upieczony spód studzimy. Brokuły gotujemy al dente. Żółty ser ścieramy na tarce, mieszamy z jajkiem, jogurtem greckim, pociętą na paski szynką, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany sos jogurtowy wlewamy na upieczony spód, układamy brokuły, pomidorki koktajlowe i kawałki mozzarelli. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze

Gotowanie i blogowanie
Oliwa z oliwek - co powinniśmy o niej wiedzieć 268

gardle, odczuwalne po przełknięciu oliwy, zupełnie nie przeszkadza, wręcz przeciwnie. Oliwy zebrane w późniejszym terminie, o łagodniejszym, mniej cierpkim smaku, będą dobre dla początkujących jako przyprawa lub baza do sosów czy sałatek.  Na koniec pamiętajmy, że oliwa extra vergine oliwie extra vergine nierówna, a końcowa jakość oliwy z oliwek jest bezpośrednio związana z absolutnym, konsekwentnym przestrzeganiem wszystkich etapów produkcji

Codzienna kuchnia niecodzienna
Współpraca z firmą BAKRA. Karob, melasa i tahini – poznajcie ten smak. 205

czyli pasta sezamowa: Tahini powstaje ze zmielonych ziaren sezamu, znanego i cenionego na całym świecie. To bogate źródło magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Tahini jest idealna do sałatek, deserów, sosów i innych potraw. Znajdziemy ją w składzie hummusu, chałwy. Karob – proszek z Chleba Świętojańskiego : jest produktem naturalnym, nie zawierającym alergenów, kofeiny, teobrominy. Jest cennym źródłem magnezu, fosforu i żelaza

Słodkie okruszki
Warsztaty kulinarne z Galeo 214

był obłędny i na pewno nie raz powtórzę go w domu. 2. Ossobuco – gicz cielęca duszona z warzywami podana gremolatą 3. Crepe Suzette – obłędne naleśniki w słodkim sosie pomarańczowym Po wszystkim zasiedliśmy do stołu i przystąpiliśmy do degustacji przyrządzonych dań. Na koniec na salę wjechał obłędny tort. Okazało się, że szef kuchni obchodził w tym dniu swoje urodziny

karmelowy
ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 161

Szparagi zielone nie wymagają obierania, wystarczy je przełamać- część z główką zostawić jako dodatek do dania głównego, lub na przystawkę, a dolną część można wykorzystać właśnie do zupy lub sosu. SKŁADNIKI: - 1 kg dużych końcówek szparagów - 100 ml śmietanki - 50 ml białego wina - sól, biały pieprz - olej z pestek dyni - ugotowane krewetki (opcjonalnie) SZPARAGI POKRÓJ NA mniejsze części i zalej

Kuchnia bezglutenowa Loli
Oszukane gołąbki 194

dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić do smaku .Wymieszać i formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oleju.Przełożyć do naczynia żaroodpornego , zalać sosem [ z przecieru i wody], dodać susz i przyprawy. Piec lub gotować .Na koniec dodać śmietanę i mąkę, koperek

Moje domowe kucharzenie
Grillowany kurczak z warzywami 211

minut z każdej strony. W momencie, kiedy piersi się grillują, na patelni podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy warzywa doprawiając je wg uznania. Można podawać z sosem, oczywiście na bazie jogurtu naturalnego

Alutka-Gotuje
Zapiekane naleśniki na ostro! 247

sera. Piekarnik nagrzać do temp. 180 st. , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie zapiec ok. 10 min. Podajemy z pomidorem (jak u mnie) lub z sosem czosnkowym

Alutka-Gotuje