Tahini czyli pasta sezamowa. Bardzo popularna w kuchni Dalekiego Wschodu, w kuchni arabskiej i żydowskiej. To jeden ze składników hummusu, może być stosowana też do różnych sosów, dipów, koktajli lub po prostu do smarowania chleba. Można ją oczywiście kupić gotową, ale zrobienie tahini jest bardzo łatwe i według mnie nie warto, bo wiemy co jemy. Wystarczy tylko blender i sezam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieNastępnie zsuń omlet ponownie na patelnię. Smażyć znowu do momentu , aż wyczujecie że jest przesmażony. Zdjąć omlet z patelni, na połowę omleta rozłożyć potartą gruszkę. Złożyć na pół, polaać sosem klonowym i podawać. To było pycha. Thermomix – do naczynia miksującego dodać białka i szcyptę soli, nałożyć motylek, ubijać obroty 3, czas 1,5. – 2 minuty -dodać po żółtku
Kuchnia Pokoleńpewien wewnętrzny smutek spowodowany anonimowością. Właśnie wtedy postanowiłem stworzyć bloga. Tematyka nie była do końca przypadkowa, ponieważ to czym zawsze się chwaliłem, że mi najlepiej wychodzi to pasty i sosy, dlatego też tematyka związana z miksowaniem wydała mi się najlepsza. Po otworzeniu bloga nagle zacząłem mieć duży problem z wolnym czasem, ponieważ myślenie o nowych przepisach, nauka i dziewczyna zabierały
BlendmanOstatnio kupiliśmy mięso mielone i zastanawialiśmy się co zrobić a że okazało się że mamy wszystkie składniki żeby zrobić coś w stylu tajskim
Kuchenne WariacjeKomu makaron? Komu pesto? I do tego zielone, pachnące świeżymi ziołami. Już widzę las rąk. Tak na prawdę przygotowanie tego włoskiego sosu to „pikuś”. Oczywiście oryginalnie powinniśmy ucierać w moździerzu wszystkie składniki
Szybko Tanio Smacznieżeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia Patipatelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i dodajemy pokrojone w plastry cebule i przyprawy, smażymy aż cebula zmięknie i dolewamy obie wymieszane ze sobą śmietany. Na małym ogniu gotujemy aż sos zacznie gęstnieć. Dodajemy usmażone kawałki ryby i podgrzewamy jeszcze przez chwilę
Czary - gary w kuchnismażymy na niej mięso. Sałatę i paprykę kroimy w paski, ogórka (ze skórą) w półplasterki, a roszponkę dzielimy na pojedyncze listki - wszystko wkładamy do salaterki, a następnie doprawiamy sosem: mieszamy pozostałą oliwę z octem jabłkowym, solą i pieprze. Całość dokładnie mieszamy. Na talerze nakładamy wymieszane sałaty, na nich kładziemy kawałki kurczaka, jajka i pokrojone pomidory. Całość posypujemy startym grana padano
Czary - gary w kuchnisuchą i rozgrzaną patelnię wsypujemy ziarna słonecznika i ciągle mieszając prażymy przez chwilę. Do (jeszcze ciepłego) brokuła dodajemy ciepłe skwarki (bez wytopionego tłuszczu,same skwarki) i przygotowany sos. Całość lekko mieszamy i posypujemy uprażonym słonecznikiem. Tak przygotowanego brokuła można podawać na ciepło lub pozostawić do wystudzenia i wykorzystać jako fantastyczną sałatkę (mnie nawet bardziej smakuje ta druga wersja
Czary - gary w kuchniogórki konserwowe 1/4 cebuli 1 łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso odchodzi od dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety i grillujemy
Czary - gary w kuchniPita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić warzywami, mięsem, sosami, itp. Polecam pitę z falafelem. Przepis na falafel znajdziecie na moim drugim blogu Kuchnia Jacka-Placka . Składniki na 10 sztuk: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 650) 1 i 1/4 szklanki
Przepisy na domowy ser i chlebMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Pasta z Ancho Chili to składnik, który jest często wykorzystywany w meksykańskiej kuchni. U mnie w przepisie na pieczone kotlety …
My Blueberry Cornerczym dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - podsmażamy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Podajemy oprószając
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidanie na bogato. Różnorodność smaku, które ucieszy każde wymagające podniebienie. Polecam dodać dużą ilość przypraw, najlepiej czosnku granulowanego! :) Składniki: 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 średni batat 1 pomidor przyprawy: przyprawa kebab-gyros, czosnek granulowany, sól, zioła prowansalskie ketchup olej do smażenia Sposób przygotowania: Szpinak odmrażamy w mikrofali. Między czasie obieramy, myjemy i kroimy
Truskawkowa Fiestasolą, pieprzem, oregano. Smażyć przez chwilę, aż pomidory troszkę odparują. Koperek posiekać, ser zetrzeć na tarce, makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i posypać koperkiem lub żółtym serem (u nas koperek). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie