Można podać je z ulubioną sałatką jako danie obiadowe lub jako przystawkę na przyjęciu. My polewamy je ketchupem i zajadamy ze smakiem, ale można do nich przygotować także sos czosnkowy lub inny na bazie jogurtu. Smacznego
Cooking Monsterkrok w dobrą stronę. Ja osobiście jestem zakochany w mące z amarantusa. Świetnie rozrabia się ją z wodą, a z jej pomocą możemy wyczarować bardzo smaczne paciaje lub zagęścić sosy i zupy. Amarantus ekspandowany (popping) natomiast świetnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie roślinnego mleka lub jako dodatek do deserów. Podsumowanie Amarantus , jak widać po wpisie, jest niesłychanie zdrowy
BlendmanWęgierskie słowo gulyas oznacza zupę. Dosyć gęstą, treściwą i mięsną, ale zawsze zupę, a nie potrawkę, czy sos. Pełna nazwa tej potrawy to gulyasleves lub bogracsgulyas . Sam bogracs jest kociołkiem zawieszanym nad ogniskiem, w którym tradycyjnie przygotowywało się takie potrawy. Określenia bogracsgulyas używa się czasami również wtedy, gdy zupa powstała w zwykłym garnku na kuchence. W Polsce przejęliśmy węgierskie słowa
zadanie-gotowanierozpuścić masło, dodać 200 ml wody z gotowania makaronu, zagotować. Wlać zalewę z trufli, dodać makaron i zagotować delikatnie mieszając. Posypać połową sera, zamieszać. Makaron wyjąć na talerze, polać sosem, który pozostał na patelni. Posypać resztą parmezanu oraz truflami. zastawa
królestwo garówPyszna jabłkowa owsianka z olejem kokosowym Zapiekana owsianka tofu Jagodowa owsianka z chia i ziarenkami 5 minutowa owsianka superfoods. Owsianka z berberysem, migdałami i karobem. Owsianka z gruszką w sosie daktylowym. Smacznego i miłego dnia
Słodkie okruszkiFocaccia to danie z kuchni włoskiej. Trochę inna odmiana pizzy. Można przygotowywać ją z różnymi dodatkami, ziołami. Z sosem lub oliwą. Ja zrobiłam z pomidorami i tymiankiem, a na koniec zjedzona moczona w oliwie z oliwek. Ulubione danie mojego starszego syna i na Jego życzenie dzisiaj robiłam. Może i Wy skusicie się na takie pyszności? Składniki 400 g mąki pszennej
O kuchni z uczuciemoliwą i odłożyć na 20 minut do lodówki. Układać cukinie na tacce do grilla, grillować po 5-7 minut z obu stron tak by nadal były chrupiące. Podawać z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martywszędzie ale ostatnio widziałam w moim rejonie, że jeszcze sporo ich jest na jagodzinach. Maliny też się świetnie sprawdzą ale ja mam z borówkami. I do tego pyszny sos czekoladowy/ Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniminut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze 4 minuty, zabielam słodką śmietanką. Zestawiam z ognia i czekam chwilę aż makaron dojdzie w sosie. Doprawiam ewentualnie jeszcze do smaku ziołami i mielonym chili. Nakładam na talerz posypuję natką pietruszki i podaję. Smacznego
Wanilia i KardamonSkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę
Luźna Kuchniabułce tartej i usmażyć na głębokim tłuszczu ( najlepiej na maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania, rybę możesz ugotować na parze, wcześniej ją doprawiając solą i pieprzem. SOS: Cebulę pokroić drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę podsmażyć na maśle/ oleju, po czym dodać do niej wszystkie warzywa
Calzonella.compieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso Cebulę pokroić i zeszklić na oleju z listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy. Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego
Gaździnka warzyMiałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra
MamaOskarkawody. Doprawiamy solą, czosnkiem i majerankiem. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki kroimy na mniejsze kawałki, pomidory wraz z resztą cebuli i dodatkiem łyżki oleju dusimy do powstania gestego sosu - studzimy. Paprykę kroimy w kostkę. Ostudzone pomidory, ryż, mięso mielone, paprykę, pieczarki i jajka doprawiamy do smaku czosnkiem, pieprzem i solą (jeśli używamy "Vegety"/"kucharka" możemy zastąpić sól). Dodajemy tartą
Garnkowe fanaberiepyszna w smaku :-) Składniki : 2 puszki ciecierzycy konserwowej ( każda po 400g) 3 laski dobrej kiełbasy 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty (zamiennie pomidory w sosie własnym lub koncentrat pomidorowy) majeranek cząber sól pieprz słodka i ostra papryka olej koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i pokrojoną w paseczki kiełbasę. Dodajemy ulubione
Walijskie Pichcenie