sosy - 72734 przepisów (strona:3270/4849)

Domowa warzywna "kostka" rosołowa 165

też ma ogromne znaczenie. W wyniku tego całego procesu codziennego gotowania musicie, po portu musicie przygotować choć raz w życiu te bardzo prostą bazę do zup i sosów. Potrzebujemy: 200 g korzenia selera 250 g marchewki 100 g pora 50 g cebuli 100 g pomidorów 1 ząbek czosnku 100 g pieczarek 1 liść laurowy 6 gałązek ziół, jakie macie

MamaOskarka
Gulasz z dziczyzny 222

ogrodu, ale możecie dodać 1 łyżeczkę maggi w płynie. Gotować mięso na jak najmniejszym ogniu, tak długo aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso rozpadało się w ustach a sos pyszny. Polecam

Kuchnia Pokoleń
Tortille z indykiem 287

Składniki: 40 dkg fileta z indyka sól, pieprz, czubrica czerwona, słodka i ostra papryka 4 tortille 30 cm Fanex 2 pomidory 1 ogórek sałata lodowa ketchup sos 1000 wysp Fanex i … Czytaj dalej Tortille z indykiem

czarrna od kuchni
Zacznij zdrowo nowy dzień- Koktajl z odkwaszającą i leczniczą kaszą jaglaną 162

filtrowanej wody do moczenia, 2 litry filtrowanej wody. Z podanych składników otrzymasz około 1,5 l mleka migdałowego oraz migdałową masę, którą możesz wykorzystać do pieczenia ciast, ciasteczek, zagęszczenia sosu, dodać do kotletów warzywnych lub pasztetu. Migdały ze względu na neutralny smak mogą być dodawane niemal do wszystkiego. Wykonanie 1. Migdały zalej wodą i zostaw na noc. Po namoczeniu odcedź

w mojej kuchni
Domowy sok pomidorowy; domowy koncentrat pomidorowy (przecier pomidorowy) 162

momentu uzyskania odpowiedniej gęstości.  Przelewam do wyparzonych, gorących słoików, szczelnie zakręcam i odwracam do góry dnem. Nie zagotowuję słoików. Takie przetwory idealne są do zupy pomidorowej czy jako sos do spaghetti, gołąbków lub lasagne.  SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
Pasta z tuńczyka 284

chleba. Jej delikatny smak i wilgotna konsystencja sprawia, że nawet dzieci jedzą ją z ochotą. Polecamy! Ilość porcji: 8 – 12 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Puszka tuńczyka w sosie własnym o wadze 180g (po odsączeniu zostaje 130g tuńczyka) 130g serka naturalnego śmietankowego Łyżka jogurtu naturalnego Łyżka majonezu Szczypiorek Kolorowy pieprz W misce umieszczamy odsączony tuńczyk, następnie dodajemy serek, majonez, jogurt

Kolizje Smaków
Prosty przecier pomidorowy ( bez długiego gotowania ). 464

słoika wsyp po jednej płaskiej łyżeczce soli. Słoiki szczelnie zamknij. Pasteryzuj przez 15- 20 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.   Przed dodaniem pomidorów np. do zupy czy sosu wystarczy je dokładnie zmiksować np. za pomocą miksera na jednolitą papkę. Gotowe.  J eśli chcesz, możesz wszystkie obrane ze skórki pomidory zmiksować, osolić, napełnić nimi słoiki i za pasteryzować

Przepisy i porady kulinarne
Grzyby na obiad wg przepisu mojej babci 193

grzyby będą wystarczająco miękkie. Uwagi: Ja jadam grzyby w taki sposób, bo bardzo lubię ich smak, jednak wiele osób woli bardziej płynną formę z dodatkiem śmietanki do zup i sosów. Możecie spróbować obu sposobów i sami zdecydować, jak Wam bardziej smakuje

Passions hobbies life
Pęczak po staropolsku 211

doprawiony pęczak stanowi świetny dodatek do mięsa wszelkiego rodzaju. Ja pałaszowałam go w towarzystwie Gulaszu wyraźnie przyprawionego od Pamapol . Gulasz - mocno mięsny, z dodatkiem cebuli, w gęstym i aromatycznym sosie - idealnie łączył się z niekonwencjonalnie przyrządzonym pęczakiem. Do szczęścia dołożyłam tu jeszcze kilka buraczków w occie domowej roboty i poczułam się jakbym zasiadła do staropolskiego, biesiadnego stołu :) Składniki na porcje

Grunt to przepis!
Śledzie z rodzynkami 167

Przepis na pyszne śledzie w lekko słodkim sosie z rodzynkami i cebulą. Świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach. Składniki: ok 700 g śledzi a la matias 2 duże cebule pół szklanki oleju pół szklanki octu winnego 100 g rodzynek 180 g przecieru pomidorowego po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalewamy wodą i moczymy około

e-PrzepisyKulinarne
Kotleciki z karpia 189

mąki kukurydzianej i bułki tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy z ziemniakami i dowolnym sosem. Zapraszam również na karpia w innej postaci: Karp pieczony - najlepszy Karp w kukurydzianej panierce

Trzeci talerz
Małże w sosie curry 214

zwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki masła limonka sól Cebulę

wyzwania kuchenne
Ketchup z cukinii 195

przygotowania domowego ketchupu. Do jego przyrządzenia będziecie potrzebować tylko kilka składników: cukinii, cebuli, koncentratu pomidorowego, octu, cukru i przypraw. Poniższy ketchup będzie idealny na kanapki, zapiekanki lub jako sos do posmarowania spodu pizzy. Na sam koniec dodam, że ketchup jest pyszny w smaku :) Składniki: 1,5 kg cukinii (waga po obraniu ze skórki i usunięciu miąższu) 0,5 kg obranej

Ugotować
Zapiekanka z cukinią i serem feta 692

Wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Formę do pieczenia posmarować masłem, wylać masę. Piec około 60-70 minut w 180ºC (aż do zarumienienia tarty). Podawać na ciepło, np. z sosem pomidorowym. Ścieranie cukinii Mieszanie wszystkich składników Tarta przed i po upieczeniu Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Schab w papryce 185

szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez około 15 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy wodzie wyparować. Po tym czasie papryka powinna być już miękka. 3. Do powstałego sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę

Szefowa kuchni