sosy - 72734 przepisów (strona:3264/4849)

Gulasz wieprzowy z białym winem i czerwowną fasolką (z szynki) 187

prosta propozycja na smaczny obiad. Mięso jest miękkie, delikatne i niezwykle aromatyczne. Doprawiłam je sporą ilością czosnku, bazylii i majeranku. Czerwona fasolka idealnie komponuje się z lekko pomidorowym sosem... Gulasz podałam z makaronem orkiszowym, ale w zasadzie pasuje on do wszystkiego i jest pyszny nawet ze świeżym pieczywem.   (3-4 porcje) 500-600g szynki wieprzowej (może być dowolne

Di gotuje
Co Lila jadła w środę? 11 193

tego nie zna? - delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku w sezonie truskawkowym skuszę się na taki obiad. Oczywiście eksperymentowałam i zrobiłam je na mleku owsianym. Sos? truskawki z jogurtem naturalnym. Podwieczorek 17:30 W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki. Zrywam sobie listek i wrzucam do wyciskarki. Lila piła sok wyciśnięty

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 490

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna do obtoczenia Młodą

VioletoweKucharzenie
Domowe kostki ziołowe – świeże zioła przez cały rok 254

jedzeniu. Wybrane zioła po osuszeniu bardzo drobno siekamy w blenderze. Ja swoje ziołowe kostki szykuję z dodatkiem oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia – używam ich głównie do dosmaczania zup, sosów czy do smażenia.   Jeśli macie ochotę zrobić ziołowe kostki np. mięty i szałwii z przeznaczeniem do herbaty – zróbcie je z dodatkiem wody zamiast oliwy. Do dużej ilości zblendowanych ziół

Karo in the Kitchen
Kuskus z kurczakiem i fasolką szparagową 290

cebulę kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, ugotowaną fasolkę, dusimy około 10 minut. Na koniec wlewamy śmietankę, podgrzewamy aż wytworzony sos zgęstnieje. 3. Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy z przygotowanym daniem

Szefowa kuchni
Placki ziemniaczane z gulaszem 679

kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie oleju. Następnie zalewamy bulionem, wrzucamy ziele angielskie i liście laurowe i dusimy do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie, zatrzepujemy sos mąką i doprawiamy do smaku. Na gorący placek ziemniaczany nakładamy porcje gulaszu i składamy na pół. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Cukinia faszerowana komosą ryżową , pieczarkami i żółtym serem. 150

pieczemy około 45 min. Kilka minut przed końcem pieczenia na wierzchu układamy paski sera żółtego. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem. Możemy  też polać ketchupem lub innym sosem. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Czy lody odchudzają? 336

znacznie różnią się od siebie kalorycznością. Najmniej kaloryczne są lody wodne i sorbety, zaś najbardziej lody mleczne i śmietankowe, z dodatkami takimi jak bita śmietana, wafelek, posypka, alkohol, sos czy ciasteczka, które znacząco zwiększają wartość energetyczną. Kaloryczność może także zwiększyć niepozorna polewa - różnica między zwykłym Big Milkiem a tym w polewie wynosi aż 87 kcal. To tak, jakbyśmy zjedli drugiego

Powiedz dietom nie
AKSAMITNE RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI 378

wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie:  Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy. Na tym samym oleju

Walijskie Pichcenie
Leczo - dietetyczne, smaczne, proste :) 322

więc czym prędzej zabrałam się do pracy :)  Pokroiłam popularne obecnie warzywa, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i w efekcie końcowym wyszło coś pysznego! Mięciutkie warzywka w lekko gęstym, naturalnym sosie. Coś przepysznego. Robiłam takie już kilka razy i jeszcze mi się nie znudziło :) Składniki (ok. 3 porcje): 2 średnie cukinie 3 pomidory śliwkowe 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki

Zdrowie na języku :P
Recenzja #.22 - pasta słonecznikowa z bazylią Zwergenwiese 160

słonecznikowej z dodatkiem bazylii, którą mozecie kupić w sklepie internetowym alfa-koszyk.pl :) Co mówi producent :  Pasta słonecznikowa z bazylią to delikatna, kremowa pasta świetna baza do dipów lub sosów. Skład : nasiona słonecznika 43%, olej słonecznikowy, woda, sok z cytryny, bazylia  7%, cebula, sól morska Wartości odżywcze w 100g: WĘGLOWODANY - 3,3g TŁUSZCZ - 33,2g BIAŁKO

breakfast of dreams
Tajska zupa curry z warzywami 180

olej i obsmażyć pokrojoną w plasterki cebulkę. Jak będzie lekko złotawa dodać połamany na małe kawałki kalafior, brokuł, grzyby suszone i łodyżki szparag. Górę szparag odstawić na później. Dodać sos sojowy ciemny, pastę curry i smażyć mieszając co jakiś czas.Wlać wywar warzywny lub 1 litr wody plus 1 duża kostka rosołowa. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut

Kuchnia Pokoleń
Rolada pieczeniowa z wołowiny otulona boczkiem wędzonym 265

Przed pokrojeniem pieczeni odczekać 10 min. Podać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) W trakcie pieczenia w foli zbierze się sporo wody z tłuszczem, co można wykorzystać na przygotowanie sosu. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: boczek , kukurydza , pieczarki , wołowina

https:KKuchniaMniam
Placki z kabaczka i Ziaren Inków (ryż, quinoa, amarantus, bulgur) 279

zimno (np. w sałatkach), jak i na ciepło - właśnie w takich placuszkach, czy chociażby jako dodatek do obiadu. Wracając do placków... Idealnie komponują się ze świeżymi warzywami lub lekkim sosem. Kabaczka możecie zastąpić cukinią oraz dodać ulubione zioła, ale zapewniam, że poniższa wersja jest pychaaaa i nie trzeba jej przerabiać! Sami spróbujcie!   (około 18 sztuk) 125g mieszanki "Ziarna Inków

Di gotuje
Karkówka w marynacie musztardowej 236

/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). W skrócie prosto i smacznie. Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna! Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą.  Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy.  Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki.   1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy   2 łyżki

Di gotuje