sosy - 72734 przepisów (strona:3260/4849)

Nutri Boost – wrażenia z użytkowania 210

zielonego masła i blender poradził sobie z nim znakomicie.   W codziennych sprawach nutri pomoże nam przygotować zupę krem, przygotować pożywny koktajl z płatkami owsianymi, czy zmiksować warzywa z sosem i stworzyć gęsty, aromatyczny dip.  Oprócz dołączonych zakrętek, ogromnym plusem jest dołączenie obręczy (ustników) do pojemników. Zakrętki przydają się oczywiście, gdy zabieramy koktajl "na wynos", a ustniki przydają się

Gotowanie i blogowanie
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 271

Kibinai piec 30 minut. Podawać z bulionem (u mnie warzywny). Uwagi: Kibinai są bardzo gorące w środku. Trzeba bardzo uważać podczas pierwszych kęsów.  Z wnętrza kibinów wypływa trochę sosu z pieczenia farszu - uważajcie - gorący! Kibinai zjada się, trzymając je w rękach przez serwetkę i popija bulionem.   A tak wyglądają te oryginalne (mnie brak wprawy w zwijaniu zlepionych brzegów

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami. 235

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na  indyka w sosie śmietanowym z pieczarkami. Danie jest proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne, można je podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do mięsa użyłam przyprawy firmy PLENUS- https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-do-kurczaka-bez-glutaminianu.html. Zapraszam :) Składniki : 500 g piersi z indyka około 10 pieczarek małych 2 cebule średnie sól, pieprz, szczypta chili do smaku 500 ml śmietanki kremówki

Sama słodycz i szczypta chili
Egipskie kushari 194

Kushari czyt. kuszari jest potrawą rodem z Egiptu, pierwszy raz wykonaną w połowie XIX w. Wykonana jest z ryżu, makaronu, soczewicy, polane sosem pomidorowym z cebulą a także czosnkiem. Dodatkowo podawana jest ciecierzyca. Można ją kupić od każdego ulicznego sprzedawcy w Egipcie i tak naprawdę grzechem byłoby nie spróbować. Danie jest bardzo pożywne bo zmieszanie tych podstawowych składników czyli soczewicy

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I JAJKIEM 183

dnia, urozmaicane przeróżnymi dodatkami nigdy mi się nie znudzą. Składniki: kawałki tuńczyka białego z oleju 1 jajko ugotowane na twardo szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pomidor kilka piórek czerwonej cebuli sos: 1 łyżka oliwy łyżeczka soku z cytryny ulub. zioła Wykonanie: Na talerz wykładamy ciecierzycę, ćwiartki jajka, piórka cebuli, kawałki pomidora i tuńczyka. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy ulub

Z Majeczką w kuchni
ryba nototenia z piekarnika na pyszny lekki obiad... 228

łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki nototenia ma białe mięso, jest smaczne i mięsiste, ma mało ości, można piec, smażyć, zalać zalewą octową czy sosem pomidorowym... olej wlać do miseczki, wsypać przyprawę do ryb, kucharka, pieprz, sok z cytryny i dobrze wszystko wymieszać rybkę odmrozić w lodówce, ze skóry rybek usunąć łuski, dobrze opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Grzybowe placuszki z kurkami 205

pachną duszone na maśle grzybki z cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam

Posadzone i zjedzone
Żeberka w marynacie miodowej z curry 134

marynacie są niezwykle wyborne. Nie tylko nadają się do pieczenia, można je "zabrać" ze sobą na grill.    Składniki 1 kg żeberek Marynata: 50 ml oleju 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżeczka chilli 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżeczka mielonego pieprzu     Przygotowanie Normal

R'n'G Kitchen
Toskańska polędwiczka w bagietce z ziołami. 202

aluminiową. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni i piec 1 godzinę. Po wyjęciu pozwolić odpocząć 10 minut. Kroić w grube plastry i podawać z sałatami i ulubionym sosem

zadanie-gotowanie
Zraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem 227

koniec lekko ugniatamy w dłoniach ,żeby docisnąć mięso do farszu i nadać mu ładny kształt . Zrazy obsmażamy na smalcu z obu stron , żeby porządnie się zrumieniły , dzięki temu sos nabierze smaku . Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka ( ja dodaję ze skórką ) , cebule , czosnek , miód , majeranek , sól , pieprz i cydr . Nie mieszamy , przykrywamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ogrodnik w podróży
Makaron soba z wieprzowiną 223

Danie robi się szybko, można je przygotować jako dwudniowy obiad – sprawdzałam     Składniki /4 porcje/: 3-4 plastry schabu 300 g makaronu soba 300 g mieszkanki chińskiej sos Czytaj dalej... Artykuł Makaron soba z wieprzowiną pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa z krabem i mięsem raka 183

pestek i białego miąższu, pokroić w 4 cm paseczki. Wrzucić paprykę i listki limonki do garnka i smażyć chwilkę. Dodać pastę curry i wymieszać. Wlać mleko kokosowe, wywar rybny, sos rybny, sok z cytryny. Dodać mięso z kraba i raka. Gotować na małym ogniu 5 minut. Dodać posiekaną kolendrę i podawać. Serwować z pieczywem lub bułeczkami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Mus brzoskwiniowy z malinami 130

chcecie możecie sypnąć jakiegoś cukru, jednak wg mnie jest to zbędne. Dla kogo: dla dzieci dla tych, którzy mają ochotę zjeść sobie pyszny mus zimą dla lubiących polewać sobie sosami owocowymi wszelkiego rodzaju naleśniki i placuszki Składniki:  850g brzoskwiń (waga bez skórek i pestek) 250g malin cukier czy inne słodzidła (wg uznania - ja nie dodawałam) Wykonanie: Brzoskwinie umyć, obrać

Mania Wypiekania
Pieczona papryka z burakami i kaszą bulgur 208

około pół kg pomidorów 50 g orzechów laskowych (oczywiście mogą być inne) 1-2 ugotowane buraki 3-4 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina (u mnie to był morelowy sos na bazie tego octu-wynalazek z Lidla,swoją drogą polecam) łyżeczka pieprzu, soli, cynamonu i czarnuszki 2 łyżki oliwy do smarowania papryki + ulubiona kasza Przygotowanie: Ugotuj kaszę. Paprykę poprzekrawaj

greenscarf
Kluski z buraków 175

Kluski z buraków, kluski z chia, kluski śląskie, to połączenie wszystkich trzech opcji w jednych pysznych i sprężystych kluseczkach. Zajadałam kluski z sosem chrzanowym bo taki najbardziej mi podpasował do buraków i świeżym bobem. Połączenie było znakomite , dlatego polecam gorąco. Kluski z buraków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie