sosy - 72234 przepisów (strona:267/4816)

Fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem 140

się skończyła a wraz z nią słodkie leniuchowanie i nie myślenie o tym, że trzeba posprzątać czy ugotować. Na szybki obiad po powrocie z takiego wypoczynku polecam fettuccine z sosem pomidorowym i boczkiem. Sam sos pomidorowy można przygotować w większej ilości, następnie zamknąć w słoiku i pasteryzować przez około 20 minut. Tak przygotowany sos możemy przechowywać około 2 tygodni(...)lodówce. Ja do mojego sosu dodałam kawałki boczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru

Życie ze smakiem
Placki ziemniaczane z sosem porowym 146

Placki ziemniaczane z sosem porowym – przyznam się, że placki z ziemniaków mogłabym jeść w każdej postaci.. z każdymi możliwymi dodatkami :) Najbardziej jednak uwielbiam je w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Czasem jednak lubię skusić się na ich wersję wytrawną np. w postaci placków ziemniaczanych po węgiersku, czy tak jak teraz z sosem porowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Placki ziemniaczane z sosem porowym – Składniki: Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków (waga przed obraniem, ale obierałam je dość cieniutko) szczypta soli pół łyżki mąki pszennej 1 jajko olej rzepakowy do smażenia placków Składniki na sos porowy: 1 duży kawałek pora (tylko biała i jasnozielona część) – ok. 110 g 2 czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% pół

Kulinarne Przeboje
Restaurant Week 164

domowy makaron, który bardzo mi smakował. I za wątróbkę, bo lubię – choć już wiem, że kaczą niekoniecznie. Tarta z porem, kozim serem i orzechami włoskimi podana z sosem musztardowym Tradycyjna zupa cebulowa zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem(...)bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym sosem aioli i piklowaną szalotką Terina z porów i koziego sera podana z pastą z czarnych oliwek Mostek cielęcy faszerowany grasicą podany z gnocchi z pieczonej marchwii i sosem Gravy aromatyzowany

Kucharzyca
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 224

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako(...)przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.  Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt

Kuchnia MagdaLeny
BIAŁA KIEŁBASA W CIEŚCIE FRANCUSKIM 224

Biała kiełbasa to nieodłączny element wielkanocnego menu. Najczęściej dodajemy ją do żurku wielkanocnego lub podajemy w formie pieczonej z różnymi dodatkami i sosami. Ja natomiast postanowiłam wykorzystać białą kiełbasę do przygotowania przekąski idealnej na świąteczny stół. Biała kiełbasa zapieczona w cieście francuskim z dodatkiem sosu musztardowego, w formie szaszłyków. Świetnie się prezentuje, ale również pysznie smakuje! Można ją podać jako(...)przekąskę w towarzystwie sosu musztardowego lub jako oryginalny dodatek do żurku. W sumie taka przekąska pasuje na każdą okazję, nie tylko na Wielkanoc.  Składniki: 3 białe kiełbasy parzone 1 op. ciasta francuskiego świeżego Sos musztardowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowo-chrzanowej (polecam  Schronisko Smaków ) Wykonanie: Sos musztardowy: W miseczce mieszamy jogurt

Kuchnia MagdaLeny
Jajka w sosie tatarskim 151

Jajka w sosie tatarskim to pomysł na niebanalną przystawkę na Wielkanoc lub inną okazję. Jajka przygotowuje się bardzo szybko, a wyglądają bardzo efektownie i smakują wyśmienicie. Stanowią świetny dodatek do pieczonego mięsa, wędlin czy kanapek. [embed]https://youtu.be/-XTnea2uk5A[/embed] Składniki na jajka w sosie tatarskim: 6-8 jajek Sos tatarski: 2 średnie ogórki konserwowe około 200 g grzybków leśnych marynowanych(...)musztardę i przyprawy przekładamy do jednej miski i łączymy ze sobą. Dodajemy grzybki, ogórki i połowę szczypiorku. Całość mieszamy dokładnie ze sobą. Na półmisek lub inne dogodne naczynie przekładamy sos, a na nim układamy jajka. Całość posypujemy resztą szczypiorku. [caption id="attachment_8152" align="aligncenter" width="1024"] Jajka w sosie tatarskim[/caption] Zobacz inne przepisy na przystawki z jajkami

e-PrzepisyKulinarne
Poniedziałek: Pijane penne alla vodka 145

jest wręcz genialnym daniem. Alkohol wspaniałe łączy składniki, zamieniając je w gładką aromatyczną emulsję. Potem oczywiście wyparowuje. Czas: 1 godz. 15 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Sos na bazie wódki wymaga długiego pieczenia. Przepisy na szybki makaron alla penne są nic nie warte Makaron z wódką(...)przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się do niej Włosi, ale najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych

Niedzielny kucharz
Wielkanocne last minute: 10 najszybszych przepisów na Wielkanoc 168

szynki. Jest pyszna, efektowna i robi się ją dosłownie chwilkę. Najlepiej wygląda podana w szklanej salaterce. Składniki cały brokuł lub 150 g mrożonych różyczek mała cebula mały słoiczek sosu tatarskiego sól pieprz 200 g szynki gotowanej pokrojonej na plasterki i posiekanej potem w kostkę, 100 g groszku cukrowego zanurzonego na chwilę w gorącej wodzie i odsączonego 6 jajek ugotowanych(...)sałatkę wielkanocną Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy przez 5 minut w osolonej wodzie. Po odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). Sałatkę układamy warstwowo. Na początek: brokuł, potem połowa cebuli

Ugotowane pozamiatane
Karkówka w sosie z pieczarkami, musztardą Dijon i estragonem 175

automatu kojarzy nam się z mięsnym „gorszym sortem” i jest szybką, żelazną bazą każdego grilla –zrobić wykwintny, elegancki obiad? Prosto! Zmieniając sposób obróbki karkówki i dodając do mięsa sos – wyrazisty, nieszablonowy, idealnie podkreślający słodkawy smak wieprzowiny. W tym sosie rządzi estragon, czyli bylica draganek, to roślina z rodziny astrowatych. W naturze porasta tereny śródziemnomorskie, część Azji i Ameryki Północnej. Nazwa(...)Mięso musi być naprawdę mięciutkie, tak miękkie że kotlety zaczną się rozpadać, a tłuszczyk między mięśniami prawie całkowicie się wytopi.   Odkrywamy pokrywkę, zwiększamy płomień i odparowujemy 1/5 sosu. Dodajemy musztardę Dijon, sos Worcestershire i suszony estragon, mieszamy. W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą śmietanę/jogurt albo maślankę i mąkę pszenną . Hartujemy mieszankę kilkoma łyżkami gorącego sosu i wlewamy

Karo in the Kitchen
Ostry sos pomidorowy z cukinią 143

aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem: łyżeczki chrzanu tartego parmezanu kukurydzy lub zielonego groszku chorizo, kiełbasy lub parówek kawałków kurczaka świeżych słodkich pomidorów lub papryki Sos pomidorowy z cukinią SKŁADNIKI: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebula 2 ząbki(...)zależności jaką ostrość chcę uzyskać. Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję cukinię i suszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce. Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek

Zasmakuj Kuchni
Dorsz w stylu Livorno - w sosie pomidorowym z oliwkami i kaparami 198

miłośników ryb, złożony z iście śródziemnomorskich smaków. Livorno to portowe miasto położone w Toskanii we Włoszech, które słynie ze specjalnej metody podawania ryb. " Alla Livornese " oznacza rybę duszoną w sosie pomidorowym. Może to być ryba w całości, np. barwena czerwona ( Triglie alla Livornese ) lub, jak u mnie, filety z dorsza ( Baccala alla Livornese ).  Jak większość słynnych dań, również dorsz(...)stylu Livorno doczekał się wielu odmian. Sos pomidorowy uzupełniany jest oliwkami i kaparami, a niekiedy nawet ziemniakami. W sezonie robi się go ze świeżych pomidorów, a nawet pomidorków koktajlowych. Część przepisów zawiera trudno dostępnego w Polsce dorsza solonego, więc ja polecam wybrać świeże filety. Jednak niezależnie od wariacji, Baccala alla Livornese to danie szybkie i proste w wykonaniu, świetne zarówno

Chilli Czosnek i Oliwa
CUKINIOWE SPAGHETTI Z SOSEM SEROWYM 121

Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera: pleśniowego, topionego i żółtego twardego. Mimo lekkiego makaronu z cukinii, danie nie należy do dietetycznych, ze względu na kaloryczny sos serowy. Jednak od czasu do czasu możemy pozwolić sobie na takie pyszności. Kremowy sos serowy o intensywnym i wyrazistym smaku idealnie pasuje do delikatnej(...)Lazur 50 g sera topionego 100 g twardego sera żółtego 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml śmietany 30%  sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Wykonanie: Sos: Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę z czosnkiem. Podsmażamy do zeszklenia. Następnie wlewamy śmietankę oraz dodajemy wszystkie sery, pokrojone na mniejsze

Kuchnia MagdaLeny
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 164

Delikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej(...)jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki: Cebulę obieramy

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK W SOSIE PAPRYKOWYM 174

Kolejny sposób na kurczaka... filety z kurczaka w kremowym sosie paprykowym. Jeżeli chodzi o kurczaka to jest to moje ulubione mięso i przyrządzam je bardzo często, gdyż jest ono uniwersalne i delikatne, szczególnie gdy jest duszone. Przy wyborze kieruje się zawsze tym, aby był to kurczak zagrodowy z gospodarstw ekologicznych, hodowany w naturalny sposób, bez antybiotyków i karmiony paszą(...)zdrowo! Ale żeby nie było nudno, to za każdy razem staram się przygotowywać kurczaka na inny sposób. Tym razem filety z kurczaka są w towarzystwie dość ostrego sosu paprykowego. Sos można wykonać również w wersji łagodnej - wystarczy, że ajwar pikantny zamienimy na łagodny 😉 Smak sosu niewątpliwie wzbogaca ajwar - klasyczna bałkańska pasta na bazie papryki i bakłażanów. Delikatne i kruche mięsko

Kuchnia MagdaLeny