sosy - 72234 przepisów (strona:266/4816)

Delikatne pulpety nadziewane młodą kapustą i marchewką gotowane w sosie pomidorowym 175

Kolejny przepis na wykorzystanie młodej kapusty - gotowane pulpety nadziane młodą kapustą, cebulą i marchewką. Aby nadać im delikatności - do mięsa dodałam kaszkę manną. Poniższe pulpety ugotowałam w sosie na bazie pomidorów z puszki i startej marchewki. Jeżeli lubicie gładkie, kremowe sosy to przed podaniem możecie go zblendować.  Składniki na porcję dla 4-5 osób: pulpety 0,5 kg mięsa(...)waga przed usunięciem głąba) 1 młoda marchewka 1 średniej wielkości cebula 3/4 szklanki (suchej!) kaszki manny (120 g) 2 jajka sól, pieprz słodka papryka mąka do obtoczenia pulpetów sos 3-4 szklanki wody 1 puszka pomidorów krojonych (400 g) 2 młode marchewki 1 średniej wielkości cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta cynamonu odrobina ziół prowansalskich 2 łyżki oliwy

Ugotować
Sos a’la bolognese z kaszą 203

Sos mięsny a la bolognese podaję dziś z kaszą i zielonym posiekanym ogórkiem. Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, posiekana ostra papryczka chili i papryka czerwona, do tego sos pomidorowy własnej produkcji, passata, pomidory z puszki. Pasuje też gotowy sos bolognese lub spaghetti ze słoika. Do mięsnego sosu świetnie pasuje także ryż, wszelaki makaron, sałaty lub surówki rozmaite. Podobny(...)sos przygotowuję i podaję jako tagliatelle bolognese. Szybki obiad gotowy! SKŁADNIKI: 600 g mięsa mielonego z indyka, wieprzowego, wołowego lub cielęcego 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz, słodka i ostra papryka, lubczyk, oregano 1 papryczka chili 1 papryka czerwona 400 g pomidorów w puszce lub 1 słoik sosu bolońskiego lub passata PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej posiekaną

Zasmakuj Kuchni
Surówka z młodej kapusty z sosem winegret 221

Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – to pyszna propozycja na szybką i prostą surówkę do obiadu lub do grilla. Jest lekka, więc idealnie pasuje do smażonych lub grillowanych dań. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z młodej kapusty z sosem winegret – Składniki: Składniki na surówkę: mała główka młodej kapusty ok. 700 g (po poszatkowaniu samych liści(...)koperku, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 2 czubate łyżki) kilka gałązek natki pietruszki, bez twardych łodyg (po posiekaniu ok. 1 czubata łyżka) – ok. 4 g Składniki na sos winegret z musztardą i miodem: 1 łyżeczka miodu – ok. 5 g 1 łyżka soku z cytryny – ok. 6 g (lub 1 łyżeczka octu winnego) 3 łyżeczki oliwy

Kulinarne Przeboje
Sajgonki z piekarnika 119

powstały sajgonki z piekarnika, które są świetną propozycją na przekąskę. Można je przygotować na spotkanie w większym gronie, jako przystawkę albo coś „do pochrupania” . Najlepiej podawać je z różnymi sosami, aby każdy mógł wybrać swój ulubiony smak. Sajgonki z piekarnika 20 szt papieru ryżowego do sajgonek 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g makaronu ryżowego cienkiego ((bez gotowania(...)marchewki 1 cebula 6 suszonych grzybów mun 5 łyżek sosu sojowego ciemnego 3 łyżki sosu rybnego Przyprawy: pieprz, kolendra, płatki czosnku 1 natka pietruszki Opcjonalnie: sos do sajgonek nuoc cham lub sos chili Grzyby mun zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min. To samo zrób z makaronem. Mięso włóż na rozgrzaną patelnię posmarowaną oliwą i smaż na małym ogniu. Cebulę

Przepisy na widelcu
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 176

podsmażać chwilę (cebula powinna się zeszklić, ale nie zrumienić) - przełożyć do miseczki.  Na tej samej patelni poddusić pieczarki - oprószyć obficie solą i pieprzem. Zamiast soli można doprawić jasnym sosem sojowym. Gotowe pieczarki przełożyć do miseczki z cebulką. Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem (ostrożnie, aby się nie poparzyć). Krok 3. W miseczce wymieszać posiekane jajka, podsmażoną cebulę oraz pieczarki, wbić(...)bułka dobrze przylegała do masy. Kotleciki smażymy na patelni, rumieniąc z obu stron. Odkładamy na bok i trzymamy w cieple. Na tej samej patelni można przygotować pyszny i szybki sos koperkowy albo z kiszonych ogórków lub korniszonowy. Do gorącego sosu na powrót włożyć kotleciki jajeczne, chwilę razem podgrzać i gotowe. Kotleciki najlepiej smakują z sosem z ogórków kiszonych, korniszonowym albo

Moja Książka Kucharska
Kurczak Gong Bao 141

świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe 1 białko jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana ) Sos: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego(...)sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu chinkiang (lub miks 1 łyżka balsamico i 1 łyżka octu ryżowego) 100 ml bulionu drobiowego 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana) 1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę

kruche babeczki
Roladka z łososiem i szparagami w nori z sosem tamaryndowym 136

Kolejny przepis z łososiem, ale tym razem smażonym. Roladka z łososiem i szparagami w wodorostach nori , podana ze słodkim sosem tamaryndowym i świeżą kolendrą. Rewelacja! Danie ciekawie się prezentuje i jest pyszne. Polecam na imprezy rodzinne, Święta lub z dodatkiem ugotowanego ryżu na niedzielny obiad Składniki: około 450 g świeżego łososia MOWI 5 zielonych szparagów nori (około(...)listków) 1 łyżka masła sól pieprz Sos tamaryndowy: 3 łyżki wody 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżeczki pasty tamaryndowej 3 łyżki cukru trzcinowego Dodatkowo: świeża kolendra Przygotowanie: Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Gotować na parze 1 minutę. Następnie każdy osobno, ciasno owinąć w wodorosty nori. Łososia opłukać, osuszyć i odciąć skórę. Pokroić wzdłuż na paski o szerokości około

Oryginalny smak
Burger wołowy z domowymi frytkami. Przepis krok po kroku 150

rostbef) 2 pomidory (ja użyłem malinowych) 2-3 ogórki małosolne 8 liści sałaty karbowanej 2 czerwone cebule 3 łyżki octu jabłkowego sól, czarny pieprz odrobina oleju roślinnego   Sos:   3 łyżki dobrego majonezu (ja użyłem Roleskiego ) 2 łyżki łagodnego ketchupu (tutaj też postawiłem na  ketchup BIO Roleskiego ) kilka kropel sosu Tabasco 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka zalewy(...)zmienia kolor na bardziej fluorescencyjny. Odstaw na 30 minut. Przyznam się, że patent podpatrzyłem od Jamie Oliver’a w  TYM VIDEO .   Przygotuj sos:   W misce wymieszaj majonez, ketchup, tabasco, sos worcestershire oraz tajemniczy składnik łyżkę zalewy, która wytworzy się podczas marynowania cebuli. Dopraw solą i pieprzem

kuron.com.pl
Kurczak duszony w botwince 189

Kurczak duszony w botwince -to pyszna propozycja obiadowa na soczyste filety z kurczaka w kremowym sosie z botwinki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filety kurczaka w kremowym sosie z botwinki, przykryte z pierzynką z mozzarelli i oprószone świeżym koperkiem, to pyszne danie, idealne w sezonie na nowalijki. Jeśli macie pod ręką botwinkę, a marzy się Wam tym razem coś innego niż tradycyjna(...)sera mozzarella (waga po odsączeniu z zalewy) kilka gałązek świeżego koperku sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżeczki mąki pszennej + 50 ml zimnej wody (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na filety z kurczaka duszone w botwince: Kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Przekroić wzdłuż na 2 podłużne filety i rozbić nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawić

Kulinarne Przeboje
Żeberka w coli z grilla 192

Żeberka w coli z grilla to dość oryginalne połączenie, ale tak przygotowane mięso jest kruche, delikatne w smaku i rozpływa się w ustach. Przepis jest niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Loco moco, czyli burgery z jajkiem sadzonym 127

Lincoln, w młodzieżowej restauracji, której właściciele szukali czegoś równie łatwego do zrobienia, sycącego i taniego jak kanapka. Zamiast pieczywa użyli ryżu, na którym wylądował klasyczny burger. Całość podlali ciemnym sosem. Później dodali sadzone jajko wieńczące dzieło. Danie przypadło do gustu młodzieży z miejscowej szkoły i ochrzciła je loco moco. Jeden z uczniów nosił ksywkę „crazy”, a ponieważ uczył się hiszpańskiego(...)sprawdzaliśmy, ale być może coś jest na rzeczy. Przepis pochodzi z bloga Girlscangrill.com. Składniki: 250 g wołowiny 2 duże jajka ½ szklanki białego ryżu 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oleju 1 łyżka masła ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciepłej wody Kilka łyżek siekanego szczypiorku Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj ryż (np. korzystając z tego przepisu

Niedzielny kucharz
Makaron z oliwą i przyprawami 197

Najlepsze potrawy wychodzą z połączenia dosłownie kilku prostych składników. Takie jest właśnie makaron z oliwą i przyprawami. To szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie, które

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sos holenderski: najlepszy przyjaciel szparagów. PRZEPIS 138

Klasyczny sos holenderski na bazie żółtek i masła jest wprost stworzony do szparagów. Genialne! Sos holenderski świetnie pasuje też do innych warzyw i jajek. Wszystkie niezbędne składniki prawdopodobnie masz w lodówce. A więc, do dzieła! Przepis na sos holenderski Składniki: cztery żółtka, ćwierć kostki masła, sok z połówki cytryny, biały pieprz, sól. Zrób tak: masło rozpuść w rondelku. Żółtka roztrzep(...)garnku zagotuj niewielką ilość wody, połóż na nim miskę z żółtkami, następnie powoli wlewaj masło, następnie sok z cytryny, cały czas energicznie mieszając rózgą. Wraz ze wzrostem temperatury sos będzie gęstniał. Gdy będzie miał konsystencję zbliżoną dla budyniu, natychmiast zdejmij miskę z garnka. Jeśli przegrzejesz sos, zacznie się ścinać i będzie do niczego. Na koniec dopraw solą i białym pieprzem

Kulinarna Polska