Kurczak w sosie śmietanowo -porowym Składniki: 250 g fileta z kurczaka 1 mały por 200 g śmietany 18 % łyżka posiekanego koperku sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Kurczaka dokładnie opłukać, pokroić w kostkę. Oddzielić zielone części porów, pozostawić białą i jasno zieloną część. Pora pokroić w pół plasterki. Na patelni rozgrzać masło dodać pora
Smaki Nataliisobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz pierwiastków
UgotujmyTo.plwykorzystuję zamiennie, dlatego na zdjęciach częściowych jest jarmuż, a na końcowych szpinak :)! Najczęściej z tych dwóch składników przygotowuję bataty nadziewane szpinakiem, ale dla urozmaicenia dodałam do nich -tym razem- sos pomidorowy i ciecierzycę. Oczywiście taką potrawkę można podawać z chlebem, ryżem czy kuskusem. Zapraszam – oto potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku/jarmużu Potrawka ze słodkich ziemniaków i szpinaku Składniki
UgotujmyTo.plkochacie bakłażana to teraz na pewno się w nim zakochacie, jeśli przygotujecie te marynowane bakłażany i marynowaną paprykę Na blogu również znajdziecie inne przepisy na bakłażana: Bakłażan w sosie jogurtowym , Pasta z bakłażana i pomidorów , Cannelloni – zapiekanka z bakłażana , Bakłażan smażony i inne… Marynowane bakłażany z papryką Składniki: 2 bakłażany 2 czerwone papryki 2-3 ząbki czosnku
UgotujmyTo.pldań, jest zawartość mąki gryczanej, która nadaje przepyszny smak i aromat. Bliny można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Ja proponuję moją ulubioną kompozycję, czyli bliny z sosem makowym. Inne bardzo znane połączenia to bliny z łososiem i bliny z kawiorem. W słodkich wersjach często można spotkać po prostu bliny z cukrem pudrem albo owocami
Chleby Rolfaplacuszki cukiniowe z tymiankiem. Ja dodałam do nich tym razem także tarty ser grana padano. Wyszły naprawdę super! Możemy zajadać je solo albo w towarzystwie jogurtu naturalnego, czy domowego sosu czosnkowego, albo koperkowego. Polecam dla małych i dla dużych Placuszki cukiniowe z tymiankiem – składniki (około 15 sztuk): 150g mąki (ja użyłam pół na pół owsianą i orkiszową), 1 duża
Natka Pietruszkiprzykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka (ok 40 minut). Gorącą paprykę serwować z kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego! p.s.Wywar z papryki i można wykorzystać jako podstawę do zrobienia pysznego sosu lub zupy
Krylowa Kuchniasmaczna i treściwa, a zarazem ekspresowa w wykonaniu. Polecam! Składniki: 4-5 jajek 100g ryżu 1 pęczek szczypiorku 1 szklanka kukurydzy z puszki ok 300g tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę *** *** Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, przelewamy zimną
Blog z ApetytemStanach Zjednoczonych jest pieczony indyk z żurawiną, chlebem i warzywami, albo pieczona kaczka, bądź gęś. Na świątecznym stole nie może również zabraknąć pieczonej szynki podawanej również z warzywami i sosem pieczeniowym. W niektórych stanach pojawia się dziczyzna, przepiórki, ostrygi, krewetki i ryby. Na amerykańskim stole pojawiają się też pieczone ziemniaki, ryż, pieczone warzywa, bułeczki oraz chleb kukurydziany. A na deser
ProstePesto.pldzień i z ryżem, bo makaronu poza spaghetti nie miałam. A on mi nie pasował kompletnie do tego dania. I tak powstał ekspresowy ryż z pysznym mięsno-warzywno-serowym sosem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcienkich kiełbasek lub 5 parówek 10 łyżeczek keczupu Kromki chleba tostowego rozwałkować za pomocą wałka do ciasta można wcześniej odciąć skórki. Każdą kromkę smarujemy łyżeczką keczupu lub innego ulubionego sosu. Następnie na każdej układamy plasterek żółtego sera i mała kiełbaskę lub połowę cienkiej parówki. Zwijamy w rulon. Układamy na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika
Andzia Pichciskórą. Rybę zdejmij i odłóż. Teraz na patelnię wrzuć posiekane jajka i bułkę tartą. Smaż aż bułka lekko się zrumieni. Rybę ponownie połóż na patelni i obtocz w sosie. Podawaj ze świeżym koperkiem i gotowanymi ziemniakami. Rada: w podobny sposób można przyrządzić dzwonka lub rybę w całości – w drugim przypadku należy wydłużyć czas smażenia i przykryć patelnię, aby ryba
Kulinarna Polskaogniu i cały czas mieszać, aż polewa będzie o jednolitej konsystencji. Lekko wystudzić. Następnie polać wierzch ciasta i zatopić w polewie maliny. Odstawić do zastygnięcia. Można podawać z gorącym sosem malinowym , z bitą śmietaną, gałką lodów. Każda wersja jest boska, wypróbowałam, posmakowałam, to jest pyszne:) Smacznego:) Artykuł Ciasto czekoladowe bez mąki pochodzi z serwisu
gotuj ze mnądodać czosnek pokrojony na cienkie plasterki, podsmażyć aż zacznie pachnieć. Następnie dodać cząstki pomidora, obranego ze skórki i bez nasion. Smażyć do czasu, aż z pomidora wytworzy się gęsty sos. Dodać papryki, kapary, smażyć jeszcze 2 minuty. Peperonatę oprószyć solą i pieprzem. Podawać z pieczywem na ciepło lub zimno. Smacznego
Codziennik Kuchennyminut na średnim ogniu. Po tym czasie doprawiamy do smaku oregano, tymiankiem, rozmarynem, paprykami, cynamonem, mielonym kminem oraz solą i pieprzem. Makaron wykładamy na ciepłe talerze i polewamy pośrodku sosem, Dekorujemy rukolą/młodym szpinakiem. Czas przygotowania: 35’ Trudność: łatwe Ilość porcji
Pyry na Gaz