sosy - 72734 przepisów (strona:2581/4849)

CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI 148

LIMONKĄ I MIĘTĄ     CHILI CON CARNE INACZEJ     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CYTRYNOWE TAGLIATELLE Z PARMEZANEM     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA

globuskulinarny
Czy przemysł spożywczy może istnieć bez przypraw? 241

nich przypraw naturalne są kluczowym składnikiem. Dla przykładu w przemyśle rybnym odpowiednie kompozycje przypraw zapewniają właściwy smak i aromat popularnych konserw. Przyprawy idealnie podbijają smak ryby, łączą się z sosami czy olejem, tworząc pyszną całość. Istnieją też idealne mieszanki podkreślające smak śledzi od tradycyjnych kompozycji z kolendrą czy różnych mieszanek, gdzie przeważa pieprz, aż po oryginalne korzenne przyprawy. Przyprawa może

Słodkie okruszki
Grecka sałatka wiejska 138

warzyw. 6. Oliwki odsącz z zalewy.  Fetę pokrój w dużą kostkę i dodaj do sałatki.  6. Oliwę i pozostały ocet winny wymieszaj z oregano. Polej sałatkę sosem, dopraw pieprzem i delikatnie wymieszaj.  Ciekawostki o sałatce greckiej Grecka sałatka wiejska czyli sałatka horiatiki króluje na stołach od wczesnej wiosny do późnej jesieni. W dawnych czasach stanowiła podstawę wyżywienia

Cztery Fajery
Zupa dyniowa – najprostsza 225

przekonana, że dynię można jeść wyłącznie na słodko. A tu niespodzianka 😉 Od wielu lat w mojej kuchni dynia występuje też w wersji wytrawnej. Przykładem może być np. spaghetti z sosem dyniowym i szałwią lub dyniowe gnocchi . Dołącza do nich też ta idealnie złota i pyszna zupa dyniowa. Jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Przyznam się Wam, że nie wyobrażam

Na-talerzu.pl
Curry z batatów i ciecierzycy 112

kalafior i brokuł, cebula, czosnek i imbir, ciecierzyca, same smakowitości które mają mnóstwo witamin, mikro i makro elementów, błonnika i białka. Polecam na jesienny dzień. Warzywa w sosie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasto francuskie z serem feta 131

doskonałą przekąską na przyjęcie w gronie bliskich lub też ciekawym pomysłem na niecodzienną kolację. Jest to stosunkowo łatwa oraz szybka przekąska, którą lubi większość osób. Polecam podać ślimaczki z sosami – najlepiej ostrym pomidorowym oraz czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Smakują dobrze na ciepło i na zimno. U mnie w domu ślimaczki znikają w mig, niezależnie od wersji, którą zrobię

Kuchnia Bazylii
Pasta twarogowa z tuńczykiem 155

Składniki: 100 g białego sera, tłustego 120 g tuńczyka w sosie własnym 4 ogórki kiszone 1 jajko 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Sposób wykonania: Jajko gotujemy na twardo. Do naczynia blendera wrzucamy pokrojony na kawałki ser, odsączonego tuńczyka, jajko, pokrojone na kawałki ogórki. Miksujemy do uzyskania jednolitej pasty. Przekładamy do miseczki. Szczypiorek drobno szatkujemy i dodajemy do asty. Doprawiamy

Qchnia po prostu
Fasolka po bretońsku 114

Fasolka po bretońsku to syte danie jednogarnkowe z kiełbasą, boczkiem i fasolą w sosie pomidorowym. Znany, polski obiad dla całej rodziny i na kilka dni. Przygotujesz go przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Zapraszam po przepis na najlepszą fasolkę po bretońsku. Poniżej także kilka porad.   Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli “Piękny Jaś

Zasmakuj Kuchni
Swojak z kiełbasą cebulą i jajkiem Faceta w Kuchni 147

gotuj ok. 10-15 minut, następnie przy użyciu blendera ręcznego zmiksuj. 🛠️ Kiedy ciasto wyrośnie, przy pomocy czystych dłoni i palców rozłóż je na blaszkę, lekko posypana mąką. 🛠️ Nałóż sos na ciasto i wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220-240 stopni na ok. 7-10 minut. 🛠️ Wyjmij blaszkę, ostrożnie oczywście, nałóż kiełbasę z cebulą i posyp parmezanem. 🛠️ Wstaw ponownie blaszkę

RafalCook
Krewetki z czosnkiem i białym winem. 117

spalił, ponieważ zrobi się gorzki. Następnie dodajemy krewetki i smażymy je 1,5 minuty dolewamy wino oraz śmietankę i odwracamy krewetki na drugą stronę. Smażymy jeszcze chwilę żeby sos się odrobinę zredukował. Doprawiamy do smaku solą i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z bagietką. Krewetki z czosnkiem i białym winem to co lubie gotuje i polecam Artykuł Krewetki z czosnkiem

To co lubię - gotuję i polecam
Makaron z warzywami w sosie mascarpone 144

szybki obiad to makaron jest zawsze świetną opcją. Jesienne warzywa, makaron wstążki całość otulona niezwykle kremowym sosem na bazie serka mascarpone. Pyszne bezmięsne danie.  2 porcje Makaron typu wstążki ok 150 gramów 1 papryka czerwona brukselka ok 10 szt pół małej cukinii 2 kopiaste łyżki mascarpone  1 mała cebula 3 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku sól

Andzia Pichci
Chleb na zakwasie z dynią i sepią z mątwy 125

morskiego smaku”. Z pomocą sepii z mątwy przyrządzimy makaron po wenecku ( pasta al nero di seppia ), polentę, kopytka ( gnocchi ), risotto, hiszpański czarny ryż ( arroz negro ), paellę, kalmary w sosie atramentowym, czarne zupy, dipy atramentowe itp. Sepii używa się również do barwienia ciasta na pizzę, bułki lub chleb. Obawiałam się, że po zabarwieniu ciasta chlebowego sepia nada gotowemu pieczywu

Tajemnice Smaku
Makkaraperunat 157

kogokolwiek do taksówkarza jest zasadniczo pejoratywne :) Składniki: - ziemniaki - jakieś parówki - ogórki kiszone, czy inne warzywa, które zalegają nam w lodówce, a które lubimy jako surowe dodatki - ketchup lub inny sos np. majonez jeśli chcielibyśmy dodać akcentu holenderskiego i potrzebujemy poczuć trochę luksusu Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, polewamy olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika

Kryzysowa Książka Kucharska
Straszne papryki faszerowane makaronem w sosie warzywno - pomidorowym. 133

zrumienionej cebuli. Chwilę smażmy a następnie podlewamy delikatnie wodą. Po około 10 minutach dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku miodem, solą i pieprzem. Dusimy aż utworzy sie sos, w razie potrzeby podlewamy co chwilę odrobiną wody. Na koniec dodajemy przecier i starty czosnek. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem. Napełniamy papryki makaronem. Na wierzchu każdej z nich kładziemy łyżkę

Radość kipiąca uśmiechem.
Jak wykorzystać czerstwe pieczywo? 134

przygotować wystarczy zalać pieczywo bulionem i gotować około 15 minut. Następnie doprawić ulubionymi przyprawami. Można dodać również cebulę, czosnek lub kiełbasę. Pieczywo można również wykorzystać do zagęszczania zup i sosów. Pysznym rozwiązaniem na wykorzystanie czerstwego chleba jest zapiekanka. Na dno żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem wykładamy chleb, ulubione składniki: pieczarki, paprykę, mięso, podsmażone warzywa czy kiełbasę. Na to wylewamy mieszankę jajek

ProstePesto.pl
Udo indyka pieczone z ziemniakami 144

Składniki: 1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością) 800 g ziemniaków (z cienką skórką) Marynata: 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego 1/2 łyżki soli ziołowej Sposób wykonania: Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy

Qchnia po prostu
Tostowa zapiekanka z kurczakiem 163

układamy w naczyniu żaroodpornym tak żeby przykryć brzegi naczynia i dno. 6.    Na chleb wykładamy makaron. 7.    Następnie na makaronie układamy mięso z warzywami i sosem i posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem. 8.    Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku w 180 ° C, 10 minut. 9.    Zapiekanka gotowa

Kulinarna Chwila
Quesadillas z kurczakiem i salsą paprykowo-pomidorową 150

smaczne, nie ma osoby która się na nie nie skusi. To nic innego jak placki tortilli zapiekane z dowolnymi ulubionymi dodatkami,  podaje się je na ciepło z domowym sosem lub dowolnym dipem na zimno. Sprawdzi się na duży głód i dla tych którzy kalorii nie liczą. Jej zaletą jest szybkość przygotowania   i niesamowity smak. Wszystkie składniki do przygotowania

Wanilia i Kardamon
Duszona pierś z indyka – idealna na kanapki 126

pierś z indyka . POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Indyk – mięso uniwersalne Bardzo często wybieram mięso z indyka do przygotowania rozmaitych dań na obiad, jak np. klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , greckie keftedes czy włoskie burgery z marynowaną cebulką . To zdrowe, niskokaloryczne i bardzo smaczne mięso, które świetnie pasuje do różnego rodzaju potraw. Pierś z indyka w całości przygotowuję

Na-talerzu.pl
Czosnek marynowany w oleju do słoika 132

Pachnący, doskonały dodatek do sałatek, mięs i kanapek, czyli czosnek marynowany w oleju do słoika. Idealny do dań z makaronem. Pokreśli smak zup i sosów. Ale to nie wszystko! Po marynowaniu zostaje nam pyszna i pełna aromatu oliwa, która świetnie uzupełni smak wielu dań, surówek i sałatek. Co jednak najważniejsze, ten pyszny czosnek przygotujesz w bardzo prosty sposób w domu

Kuchnia Na Wypasie
Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granatu 188

gruzińska nuta estragonu, odbyłam ponownie sentymentalną wycieczkę po smakach Gruzji . Postanowiłam podać go z pestkami granatu (najczęściej rybę podaje się tam właśnie z granatem!) i puree kalafiorowo-orzechowym. Sosy na bazie orzechów włoskich to gruzińska specjalność. Przygotowanie dania ułatwi MOWIjka – folia, dzięki której ryba nie wysuszy się w piekarniku. Całość jest prosta i bardzo efektowna. Rybę warto podać

Poezja smaku
Pęczotto z grzybami 274

Składniki: 200 g kaszy pęczak 300 g odgotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 50 g szpinaku 2 szklanki bulionu sól, pieprz maggi sos chili Przygotowanie: Cebulę obrać, … Czytaj dalej Pęczotto z grzybami

czarrna od kuchni
Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami 171

Kurczak w sosie z suszonymi pomidorami   Składniki: 250 g fileta z kurczaka 70 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy 200 g śmietany 18 % 1 mały ząbek czosnku sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Kurczaka dokładnie opłukać, pokroić w kostkę. Na  patenie wlać odrobinę oleju i smażyć kurczaka, w między czasie odrobinę go osolić, po pieprzyć

Smaki Natalii
Kurczak w sosie dyniowym 169

rozgrzewającego, a do tego  obowiązkowo z królową jesieni w roli głównej. W taki wydaniu dynia posmakuje nawet osobom które jej nie lubią, raz że nie widać jej w sosie, dwa że dzięki aromatycznej mieszance przypraw jej smak nie dominuje całego dania. Powiem Wam, że pasty Tikka Masala od Pataks to świetna sprawa nie dość, że bardzo wygodne w użyciu

Cynamonowe szczęście
Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 219

piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa. Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami , wykonane z ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 220

piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku ze smakowitym farszem. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podałam je w towarzystwie sosu czosnkowego, który moim zdaniem idealnie tu pasuje. Takie pierożki to fajna opcja na obiad, kolację, a także jako przekąska imprezowa. Polecam też pieczone pierogi z kapustą i grzybami , wykonane z ciasta

Kuchnia MagdaLeny
Domowa szynka drobiowa – Przepis 156

wystudzeniu możemy się cieszyć smakiem pysznej domowej szynki drobiowej. Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Szarlotka z bezą i kruszonką Smażony ryż z jajkiem po chińsku Pulpety w sosie koperkowym SCHAB PO BAŁKAŃSKU Artykuł Domowa szynka drobiowa – Przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
SAŁATKA WARZYWNA W MUSZLACH MAKARONOWYCH 136

INNE PYSZNE PRZEPISY NA DANIA GŁÓWNE I SAŁATKI:   SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM     SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ     CALAMARI Z SOSEM ALFREDO     TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO     LECSÓ CZYLI LECZO PO WĘGIERSKU     ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     SAŁATKA

globuskulinarny
Filet z Kurczaka w Płatkach Kukurydzianych 109

przypadku smażenia go na tradycyjnej patelni. Osoby będące na diecie śmiało mogą pokusić się o przygotowanie tego dania. Filety z kurczaka w płatkach kukurydzianych możemy spożywać z ketchupem, ulubionym sosem lub w formie obiadu z ziemniakami i surówką. My podaliśmy kotlety z ziemniakami z dodatkiem koperku oraz surówką z kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj: Surówka z Świeżej Białej Kapusty

Przepiski.pl
Papryka w kuchni. Jak wykorzystać paprykę? 185

robił faszerowane cukinie to robimy to w podobny sposób. Wydrążone papryki nadziewamy mięsem mielonym, doprawionym i zmieszanym z ugotowanym ryżem, a następnie zapiekamy w piekarniku. Świetnie kosztować papryki z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Leczo Najsmaczniejszym jak dla mnie pomysłem na obiad jest leczo, które można przyrządzać na kilka sposobów. Leczo, które robię najchętniej to leczo z kiełbaską. Potrzebna do niego

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka z makaronem, brokułem, tuńczykiem i kukurydzą 162

tuńczykiem. Dodałam jeszcze trochę szczypiorku i majonezu. Sałatka wyszła pyszna, mieliśmy ją na kolację. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 szklanka makaronu orzo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 brokuł 1 puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz 1. Brokuła gotujemy al'dente. Makaron orzo gotujemy według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy

kruche babeczki
Curry rybne z groszkiem cukrowym 206

fileta z pstrąga łososiowego 100 g groszku cukrowego 1/2 puszki kukurydzy 4 pomidory 1-2 cebule 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru 2-3 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry rybne z groszkiem cukrowym

czarrna od kuchni
Kubdari z jagnięciną 132

stronę. Smażyć kolejne 8 minut (także pod przykryciem), na 2 minuty przed końcem na zrumieniony placek położyć kawałek masła wielkości łyżeczki. Kubdari z jagnięciną podawać na ciepło np. z sosem jogurtowo-czosnkowym, można także posypać posiekaną kolendrą lub pietruszką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Kubdari z jagnięciną pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary