obiadu wczoraj, lub przedwczoraj (ryż w lodówce w szczelnym pojemniku może spędzić 4 dni). U nas były to resztki z piątku, kiedy zrobiliśmy sadzone z ryżem w imbirowym sosie . Ugotowaliśmy wtedy więcej ryżu, po to żeby właśnie był na poniedziałek. (ryż zamroziliśmy). Zobacz przepis We wtorek był Filet z kurczaka z kozim serem Bardzo proste danie: kurczaka tniesz w poprzek
Niedzielny kucharztakże do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy. Charakteryzuje się wysokim stopniem przemiału ziaren pszenicy zwyczajnej i zawiera cenny potas, fosfor, białka oraz folacynę
Tajemnice Smakuidealna propozycja, która na pewno zasmakuje każdemu. Z podanych składników otrzymujemy 12 szt. małych, drobiowych porcji. Drobiowe kąski z ananasem najlepiej smakują bezpośrednio po przygotowaniu, podane z sosem czosnkowym. Składniki: 2 pojedyncze piersi drobiowe, 100 g ananasa (świeżego lub z puszki), 3 plastry sera kremowego do tostów (np. Hochland), sól. Panierka: ½ szklanki drobno mielonej bułki tartej, 1 łyżeczka
Świat Domowej Kuchnilekko osolonej wodzie. Następnie dodaj masło i mąkę do marchewki i intensywnie mieszaj, aż masło się rozpuści i nie będzie grudek z mąki. Kiedy marchewka będzie, miękka a sos lekko zgęstnieje, dodaj groszek i chwilę gotują, aż zmięknie, dopraw, posiekana pietruszka, solą i pieprzem. Nałóż kotlet mielony, marchewkę z groszkiem i ugotowane ziemniaki, zjadaj. Jeśli spodobał Ci się mój przepis
RafalCookgrecku Śledzie z żurawiną Zobacz też nowe przepisy Świąteczne ciasta – 12 przepisów Prezent dla osoby która lubi gotować – 8 pomysłów Bogracz Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Artykuł Świąteczne ciasta – 12 przepisów pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plwymienialna na inne opcje. Z powodzeniem widzę tutaj bitą śmietanę posypaną cynamonem w bardziej odświętnej wersji deserowej. Czyli na przykład wtedy, gdy przyjdą niespodziewani goście… Będzie pasował tutaj też sos karmelowy i orzechy pecan lub hybryda obu rozwiązań – bita śmietana i karmel. Ale – wierzcie lub nie – ze zwykłym jogurtem kokosowym w roli przekąski też daje radę. Wegański placek dyniowy
Modern Cave Girlsamą patelnię włóż masło. Smaż grubo posiekaną cebulę około minuty. Dodaj pieczarki pokrojone w ćwiartki i smaż aż zmiękną. Dodaj wcześniej usmażonego indyka. Wlej śmietankę i dodaj musztardę. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj, aż zgęstnieje (około 6 minut). Bataty obierz i pokrój w plasterki. Polej oliwą, posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz
Delicious PlacePoznaj mój podstawowy przepis na fasolkę po bretońsku. Danie jednogarnkowe, bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie sycące i aromatyczne. Fasolka po bretońsku to nic innego jak biała fasola z sosem pomidorowym oraz dodatkiem mięsa w postaci boczku i kiełbasy. U mnie najczęściej jem samą fasolkę po bretońsku lub ewentualnie z dodatkiem chleba. Najczęściej używam białej fasoli typu Jaś drobnej , zdecydowanie
Ania gotujeminut. Sałatę umyć, osuszyć, po czym ułożyć na półmisku. Na wierzchu ułożyć upieczony topinambur, jabłka pokrojone w cienkie półplasterki, a także orzechy (wcześniej uprażyć na suchej patelni). Sałatkę polać sosem: w kubku wymieszać musztardę, miód, oliwę i sok z cytryny/pomarańczy. Sałatka z topinamburem i jabłkiem gotowa. Smacznego ! Przepisy na inne sałatki znajdziesz tu Artykuł Sałatka z topinamburem i jabłkiem
Strefa Zdrowego ŻywieniaBelgia Najlepsza Sałatka ziemniaczana i potrzebne składniki 500 g małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 3 jajka ugotowane na twardo 250-300 g bekonu pokrojonego na wielkość kęsa Sos 3-5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżki octu winnego białego 2 łyżeczki musztardy Dijon 3-5 łyżeczek suszonego lub świeżego koperku Sól Pieprz świeżo zmielony Jak zrobić najlepsza Sałatkę
RafalCookSerek śmietankowy przekładamy do miseczki dodajemy musztardę, posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz i oregano. Mieszamy. Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na formie do tarty o średnicy 21 cm. Śmietankowym sosem smarujemy spód ciasta francuskiego. Następnie kładziemy usmażone pieczarki – rozkładamy je równomiernie, na wierzchu kładziemy pokrojone pomidory i cebulę. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy tartę 15 – 20 minut. Jest
Zdrowy Styl Joannykilku składników, które muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce oraz być ze sobą odpowiednio połączone. Dania kuchni włoskiej charakteryzują się niezwykłymi aromatami. Makarony nie pływają w dużej ilości rzadkiego sosu, lecz są delikatnie otulone jego kremową konsystencją. Najczęściej mają po zaledwie kilka dodatków, które zostały odpowiednio przygotowane i dodane w odpowiednim momencie. Dzięki temu smak każdego składnika jest bardzo wyrazisty
jakszef.plnarzędzia. Jest skutecznym środkiem na odblokowanie odpływu w zlewie. Sprawdzi się również przy usuwaniu plam z fantastów na dywanie lub tapicerce. Dodatek do dań Coca cola jest składnikiem sosu barbecue. Wymieszaj keczup z ludzką coli i polej kurczaka lub żeberka. Po upieczeniu na grillu na powierzchni mięsa stworzy się swoista glazura. Dzięki polaniu colą szynki podczas pieczenia, mięso będzie wilgotne
ProstePesto.plZastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia
Even Better Foodpieczemy przez 20-30 minut aż zrobią się chrupiące jak czipsy. Jest to znakomita przekąska, którą można podjadać między posiłkami. Mamy też inny sposób: mięso z rosołu zapiekane w sosie pomidorowym z pieczoną dynią. Ostatnie trick jak wykorzystać mięso z rosołu przedstawiamy w tym wpisie. To pasztet z mięsa z rosołu. Rzecz nieprawdopodobna co można wyczarować z nudnego mięsa
Niedzielny kucharz