Piri – piri to odmiana szczególnie znanej ze swej ostrości papryczki chilli, docenianej zwłaszcza w Portugalii oraz krajach Afryki. Jest podstawą sosów i marynat, które właśnie od niej czerpią swoją nazwę. Często mianem „piri – piri” określa się również całe dania, które oprócz wspomnianych papryczek doprawiane są zwykle wędzoną papryką, skórką i sokiem z cytryny, zieloną pietruszką oraz czosnkiem. Ta wyrazista mieszanka
Even Better Foodwlej dwie łyżki oliwy i wrzuć szalotkę, podsmaż ją dość mocno, pod koniec wlej ocet ryżowy i grzej, aż płyny odparują. 🛠️ Nałóż ryż do miski, dodaj kostki wołowiny z sosem curry i dodaj szalotki. 👍 Gotowe Smacznego Rok temu założyłem grupę kulinarną na Facebook „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem” nie sądziłem, że po roku będzie
RafalCookCebule obieramy, kroimy w krążki i prużymy na rozgrzanym oleju 10 minut. 3. Wlewamy passatę oraz ketchup, doprawiamy paprykami, pieprzem, cukrem oraz solą. 4. Sos łączymy z żołądkami, podajemy z ryżem lub makaronem. 5. Gotowe. 6. Smacznego
Kulinarna Chwilasumie wyszło bardzo smaczne i sycące danie. Wykonanie też banalnie proste, nic tylko wypróbować. Składniki (na 2 duże porcje): 150g makaronu penne lub większych rurek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 150g mrożonego groszku opakowanie serka wiejskiego z płynną śmietanką pół szklanki startego sera Cheddar lub jakieś innego do posypania 1 duża cebula ząbek czosnku sól i pieprz do smaku
Smaczna Stronapróbować łyżką, którą już próbowaliśmy, po każdej próbie bierzemy czystą łyżkę. Wiem, że to może wydać wam się dziwne, ale już parę razy zabiliśmy przez takie podjadanie kilka sosów pomidorowych i dżemów. Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków. Przekładamy, upychając ajvar tak, żeby wypchać ze słoika jak najwięcej powietrza. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 min w 120 stopniach w piekarniku. Wyciągamy
ladykitchenziół. Gwarantuję wam, że się zakochacie. My żremy, bo jedzeniem tego nie można nazwać, pindjur z białym serem i jest to połączenie genialne. Pindjur możecie wykorzystać jako dip, sos do makaronów, jako podrasowanie gulaszy czy pieczonego mięsa lub warzyw. My używamy go zamiast ketchupu. Robiłam kilka wersji. Jednak to pindjur wygrzebany z bałkańskich zapisków mojej teściowej, wygrał wszelkie konkursu
ladykitchendodać miód czy inny słodzik. Jeśli szukacie innych smacznych pomysłów na dynię to koniecznie sprawdźcie poniższe przepisy z mojego bloga: Dyniowe bułeczki na parze, bez pieczenia Dyniowe bułeczki pełnoziarniste Sos dyniowo-orzechowy do makaronu Dyniowe risotto Pin Print Placki dyniowe Recipe by Healthy Creations Porcje 8 placków Składniki 200 g dyni hokkaido 2 jajka 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Healthycreations.plpizza – zjedzona od razu pod restauracją w samochodzie, przepyszna ( aczkolwiek ja nie lubię ogórków na pizzy – tu one pasowały znakomicie !) Pizza zrobiona jest na cieście ziemniaczanym, z sosem pomidorowym, oscypiek, borowikiem marynowanym i ogórkiem kiszonym oraz posypana jest szczypiorkiem. Podsumowując Cóż mogę powiedzieć, miejsce oprócz tego, że zaskoczyło mnie smakami, to jeszcze zaskoczyło mnie w środku
Kuchnia na wzgórzuduże ziemniaki kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa do gotowania: 3 białe cebule 0,5 główki czosnku 5 liści laurowych garstka ziela angielskiego czarny pieprz 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki sosu sojowego - jeśli dacie bezglutenowy, danie będzie 100% gluten free dodatki: wędzony twaróg lub wędzone tofu sezam i koperek do posypania kilka kropli oleju sezamowego (pychaaa!) Do dzieła: Pokrojone warzywa
Spektrum Smakusię zawsze mieć w domu kilka paczuszek na wypadek, gdyby trzeba było zrobić jakiś szybki obiad. Używam go wtedy jako wkładkę do zupy lub zjadam w towarzystwie jakiegoś szybkiego sosu (np. w typie bolognese czy carbonara ). Makaron shirataki domowej roboty – da się? Prawie od samego początku zadawałam sobie to pytanie. Wtedy, kiedy ja wprowadzałam go do diety nie był
Modern Cave GirlPoniżej zamieszczamy przepis na doradę po baskijsku . Pieczona dorada trafia do pieca na podkładzie z cienko pokrojonych ziemniaków, które w trakcie pieczenia lekko się przypiekają, ale też przenikają delikatnym sosem rybnym. Danie bardzo proste i bardzo smaczne. Składniki: 2 dorady 8 małych ziemniaków 2 łyżki oliwy 1 cytryna – z jednej połowy wyciśnij sok, drugą pokrój na plasterki 4 ząbki czosnku
Niedzielny kucharzlepszych jakie można użyć, żeby kogoś zachęcić do spożycia wątróbki. Ciekawie wypada także z zastosowaniem nerek ale jest dużo bardziej pracochłonny, nie to co parominutowa, pyszna wątróbka w sosie Polecam, może kogoś przekona, a jeśli lubisz podroby to być może trafi w Twoje gusta. składniki na 2 osoby: 0,5 kg drobiowej wątróbki 4-5 pieczarek kawałek boczku, mniej więcej
Ogrodnik w podróżydodatek do pożywnego gulaszu albo pieczonego drobiu i klusek śląskich. Koniecznie wypróbujcie, bardzo polecam, smacznego:) Jeśli macie ochotę przygotować czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu, przygotujcie również moje polędwiczki w sosie własnym : Czerwona kapusta zasmażana z jabłkiem, składniki: główka średniej wielkości czerwonej kapusty, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jabłka, ok. 2 szklanek wody, kilka łyżek soku z cytryny
Lekcje w kuchniPaulli dostałem przyprawę „Golden powder” mieszankę przypraw z jej domu rodzinnego do Paelli, wskazówki na temat makaronu.Po wysłaniu zdjęcia Paulli stwierdziła, że wygląda pysznie, choć powinno być więcej sosu, ale w różnych regionach Hiszpanii wygląda to różnie, gdzieniegdzie Fideuà przypomina zupę w innych miejscach, makaron jest przypieczony. Mój błąd sprawił, że połączyłem cały Hiszpanie w jednej patelni, wsypałem zbyt dużo
RafalCook