Grillowane faszerowane pieczarki 188Pieczarki oczyściłem, usunąłem nóżki i ułożyłem blaszkami do góry w piekarniku. Zapiekałem pod grillem w 220 C przez 15 minut. Zgromadzony w środku sok odlałem. Tak przygotowane pieczarki faszerowałem sałatką i posypałem pieprzem
R'n'G Kitchen
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 186krótki niestety sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób
ClauditteMissCooking
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 226mowy żebym stała przy garach w taki upał! Żar leje się z nieba a w mieście wszystko tak nagrzane, że w mieszkaniu ledwo da się wytrzymać. Ratujemy się sałatkami, zimnymi napojami, kanapkami i chłodnikami . Coś zimnego zjadamy z prawdziwą przyjemnością, oczywiście tylko wtedy kiedy jest to coś smakowitego. A takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa
Smaczna Pyza
Surówka z młodej kapusty 296Wiosna i lato to najlepszy czas na pyszne surówki. Stragany uginają się od młodych i świeżych warzyw i wtedy też najlepiej smakują. Szczególnie w surówkach i sałatkach. Dzisiaj proponuje Wam surówkę z młodej kapusty z dodatkami. Wcześniej była kapusta gotowana z koperkiem klik. Składniki: 0,5 główki młodej kapusty 0,5 ogórka sałatkowego 5 rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka
Ala piecze i gotuje
Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków 242szukali ośmiornicy to do nabycia w Biedronce. Ośmiornicę wbrew pozorom bardzo łatwo się przygotowuje. Popróbujcie koniecznie, jeśli nigdy jej nie próbowaliście bo jest tego warta, pokochacie ją jak ja. Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Kurczę pieczone 266Uwielbiam dobrze doprawionego upieczonego kurczaka z dodatkiem oliwy z oliwek. I co najlepsze – chrupiąca skórka. Idealne z sałatką obiadową i młodymi ziemniaczkami. 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki) 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 0,5 łyżeczki majeranku 50 ml oliwy z oliwek Ćwiartki z kurczaka
VioletoweKucharzenie
Udka z cytrynową nutą 167piekarnik. Jednak uśmiech dzieci po zjedzeniu i słowa "mama było pyszne" wynagradza trud przygotowań. Polecam Wam również pyszne udka pieczone z cytrynową nutą. Podałam je z młodymi ziemniakami i sałatką caprese. Składniki: 10 podudzi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju Marynata sok z 1/2 cytryny 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki
O kuchni z uczuciem
Falafele 397przez bardzo sympatycznych panów w syryjskiej restauracji Sami Am Am na ul. Św. Wawrzyńca 27 w Krakowie. Tamtejsze kotleciki są bardzo delikatne, Podane są z syryjskim chlebkiem, hummusem i sałatką taabouleh. Dla mnie to prawdziwa fuzja smaków. Z każdym kęsem odkrywany nową przyprawę, której użyto do przyrządzenia naszego dania. Falafeli spróbowałam też w Falafel Take Away Israeli Style przy ul.Jakuba
Chocolate Muffin Blog
Falafel w picie pełnoziarnistej z hummusem i sałatką tabbouleh 216sól pęczek liści mięty Miętę drobno posiekać, wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i solą. Całość dodać do kefiru, wymieszać i odstawić do lodówki. Pitę rozkroić u góry. Nadziać sałatką i falafelami, polać sosem i zajadać z domowym HUMMUSEM :) Smacznego
Chocolate Muffin Blog
Grillowana wieprzowina z nadziewanymi papryczkami, cukinią, bobem i chipsami z buraka 222Kolorowa sałatka, niczym tęcza na Niebie, jest dla mnie, ale może być dla Ciebie, odrobina fantazji podczas grillowania, a mogą wyjść naprawdę fajne dania. Składniki: marynata: 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka startego imbiru, 2 łyżki wody, 10 ml oleju rzepakowego, 2 płaskie łyżeczki cukru brązowego, sok z połowy cytryny, 2 łyżeczki soli himalajskiej, 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo
Moniki Smakołyki
szaszłyki owocowe 191Kolejna propozycja na upalne dni. Szaszłyki owocowe idealna zdrowa, szybka przekąska na różnego rodzaju przyjęcia. Jest to bardzo fajna alternatywa dla tradycyjnej sałatki owocowej. Moim zdaniem w takim wydaniu prezentuje się jeszcze lepiej. Tego typu szaszłyki jeszcze na drugi dzień są bardzo dobre jeśli przechowujemy je w lodówce. Warto wykorzystać owoce sezonowe i cieszyć się ich smakiem przez całe lato
noteskulinarnyfiga
Sałatka BLT 177akronim od Bacon Lettuce Tomato i w oryginale tworzy bardzo popularną na całym świecie kanapkę z bekonem, sałatą i pomidorem. Zamiast klasycznej kanapki można też zrobić sałatkę z tych samych składników, która doskonale pasuje do dań z grilla a smakiem oczywiście bardzo przypomina oryginalną kanapkę. Naprawdę pomysł jest świetny i warto go wypróbować w swojej kuchni
Milion Smaków
Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami 197Dzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską, zwłaszcza w okresie kranawałowym. Zobaczcie koniecznie inne dania z młodymi ziemniaczkami: Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Jest lato
Moja smaczna kuchnia
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem. 411potrawy. Myślę, że moja świadomość kulinarna urodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji. Smacznego. Składniki: 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty) 1 szklanka nasion słonecznika 1 mała papryczka chili
Apetyt na Zielone
Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi. 271Kocham niedzielne śniadania. Staram się przygotować poranną ucztę. Świeży chleb, sałatka, świeże sezonowe warzywa i pasta do chleba. Robiłam hummus tradycyjny kilkanaście razy i zawsze mi czegoś w nim brakowało, a to czosnku za dużo, a to za mało doprawiony, w końcu za bardzo... Postanowiłam więc, że nie ma co, trzeba stworzyć hummus, który będzie smakował wybornie na chlebie
Apetyt na Zielone