Kofty 241którym wystąpią. Ja podałam z harrisą (baaaardzo ostra arabska pasta paprykowa) dipem miętowym, sałatką z sałaty lodowej i szczypiorku oraz ze złocistymi talarkami
Kuchnia Prezydentowej
Wołowina z goździkami 260trwa to ok. 2-3 h w zależności od jakości wołowiny. Pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz do smaku. 4. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub makaronem i wyrazistą sałatką. Polecam doskonały przepis zięcia sąsiadki
Kuchnia Prezydentowej
Surówka z młodej kapusty z truskawkami 235kapusty. Z marchewki wycinamy wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw, a truskawki kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Z octu balsamicznego i oliwy z oliwek przygotowujemy dressing, polewamy sałatkę
Moja smaczna kuchnia
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 507razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy innej okazji. Jest on o tyle istotny, że stanowi pewnego rodzaju „łącznik” pomiędzy upieczonym marynowanym mięsem z kurczaka a makaronem, z którym sugerujemy je podawać
Kulinarna Pokusa
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM 229małym haczkiem), wybieram się nad nasz cudowny Bałtyk. Już nie mogę się doczekać: błogiego lenistwa, cudownego klimatu i bogactwa ryb jaki tam znajdę. A póki co, zapraszam na smaczną sałatkę z tuńczykiem. SKŁADNIKI: kilka liści sałaty lollo bianco (lub innej "twardej" sałaty) 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty 2 jajka ugotowane na twardo kilka zielonych oliwek kapary w zalewie
Kuchnia w opałach
Zielona sałatka z sosem czosnkowym 1077Pyszna, lekka sałatka z zielonych składników z dodatkiem sera sałatkowego. Świetnie smakuje sama, ale może być też pysznym dodatkiem do mięska do obiadu a także świetnie pasuje do kiełbaski i mięs z grilla. składniki: 1 średnia główka sałaty masłowej lub strzępiastej 2-3 średnie długie ogórki mały pęczek koperku 2 młode małe cebulki 200 g sera sałatkowego w kawałku
Monia miesza i gotuje
Falafele z sałatką ze szpinaku, fasolki szparagowej i szparagów 245wodzie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy
Mango Papaja
Piersi kurczaka w krakersach 302smaczne. Do przygotowania poniższego dania nie trzeba używać oleju, dzięki temu mięso nie będzie tłuste. Piersi kurczaka w krakersach możecie podać, np. z sosem jogurtowym lub czosnkowym i ulubioną sałatką. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g jogurtu naturalnego 100 g krakersów solonych sól, pieprz przyprawa do kurczaka Pierś umyć, osuszyć i przekroić na 4 części. Każdy kawałek
Ugotować
Czas zmian i Ragu z dlugo pieczona wieprzowina 261naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku, obrane
Dzieje kuchennej Wiewióry
Flavours of Portugal - kolacja, Tejo oraz wielkie białe wina Portugalii 226Intensywne i orzeźwiające z charakterystyczną mineralną nutą. Wspaniałe wino z przyjemnym długim finiszem. Bardzo dobre już dziś, ale zyska jeszcze podczas kilku kolejnych lat starzenia. Wspaniale połączy się z sałatką z grillowanym kalmarem, duszoną piersią z kurczaka, pstrągiem w ziołach lub też z małżami w sosie cytrynowym. Herdade de Esporao Verdelho 2006 Średni wiek winorośli to 10 lat rosną
królestwo garów
Detoks - dzień 8, powrót do normalnej diety 352więc poczekam i poobserwuję. Umysł mam jakby jaśniejszy. Pełne podsumowanie efektów chcę zrobić pod koniec tygodnia - po kilku dniach normalnego odżywiania. Menu "przejściowe": Śniadanie: - woda z cytryną - jabłko - sałatka (rokola, sałata rzymska, kalarepa i ogórek + sok z cytryny) - kawa zbożowa II śniadanie - sok wycisnięty z buraków, botwinki i grapefruita - czipsy z selera (były chrupiące! :)) Obiad: - warzywa duszone curry (kalarepa
pyszne zdrowości
Sałatka z kaszy kuskus 318Dziś proponuję Wam lekką a zarazem bardzo zdrową sałatkę z kaszy kuskus. Doskonała na każdą okazję. A przy tym bardzo szybka w przygotowaniu. Idealna na lato. Składniki: 1,5 szkl. kaszy kuskus, 1 papryka, 1 świeży ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, 8 rzodkiewek, 1 czerwona cebula, natka pietruszki ( ilość wedle uznania) 1 kostka sera fety, sól Wykonanie
Passion of Cooking
Włoska sałata z orzechowym dressingiem 198Kolejna recenzja książki za nami więc czas na sałatkę, która w niej była czyli włoska sałata z orzechowym dressingiem. Składniki: - 50g rukoli - 1 główka cykorii - 1/2 małej główki radicchio - kilkanaście obranych orzechów włoskich Sos: - 25g prażonych orzechów włoskich - 1 mały ząbek czosnku - 4 łyżki oliwy - starta skórka z 1 cytryny - sok z 1 cytryny - 2 łyżeczki parmezanu - sól i pieprz
Kuchenne Wariacje
Fotoreportaż: Wigilia Małopolski Smak 202przez kucharzy i blogerów podczas Wigilii Małopolski Smak. Były słodkie zupy jak i wytrawne (barszcz, zupa migdałowa czy czekoladowa), różne ryby (karp, pstrąg), kanapki z kapustą i oscypkiem czy sałatki śledziowe w kilku wariantach. To kolejna impreza z cyklu Małopolski Smak i choć tym razem było dużo zimniej niż w letnich miesiącach to jednak gorąca atmosfera i zabawa pozostały takie
Kuchenne Wariacje
Kiszone cytryny 254pierwszy raz użyliśmy ich właśnie do wspomnianego powyżej tażinu ale to nie jedyne zastosowanie tak przygotowanych cytryn ponieważ można je wykorzystać również przy grilowaniu czy pieczeniu ryb, w sałatkach czy do różnych gulaszów. Tak więc jeżeli chcecie i wy rozkoszować się tym ciekawym smakiem to już dzisiaj kupcie troszkę cytryn i przygotujcie je według poniższego przepisu Składniki: - cytryny - sól morska
Kuchenne Wariacje