pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka(...)cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini z serkiem kremowym, szynką i szpinakiem Truskawkowy koktajl na maślance Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaułożone duże kawałki warzyw i mięso z kością przypominają mi wiejski gulasz. P.s. Zachęcam Was również do spróbowania innych marokańskich tażinów: tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem. Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli z książki "Kulinarne wyprawy Jamiego" Jamie(...)się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com
Chilli Czosnek i Oliwaszklance zamknięta Ale zajmijmy się festiwalowym menu. Na pierwszy ogień poszło Jesienne Trio — zupa krem w trzech odsłonach. Oryginalne podanie zachęcało do skosztowania. Radosna pomarańczowa barwa kremu z dyni spowodowała, że bez zastanowienia poszedł on na pierwszy ogień. Lekko pikantny, o wyrazistym smaku wraz z chipsem z kiełbasy kresowej (tylko czemu tak małym?) tworzył kompozycję doskonałą. Później aż żałowałem(...)był bardzo poprawnie przyrządzony. Delikatny, soczysty, przyjemnie się kroił i smakował nawet rzeczonemu przeciwnikowi dziczyzny, czyli mnie. Jego charakterystyczny leśny smak, delikatnie i w nienarzucający sposób przebijał się spod sosu na lipowym miodzie z lokalnej pasieki Migoccy, którym był okraszony. Mimo wszystko dla mnie najsmaczniejsza była cała oprawa dania, a dzik tworzył tylko konieczny, acz niezły dodatek. Ale cóż, żaden
Food Squarekilku dni publikujemy rzeczy związane z hamburgerami. Póki co dodatki, jak sosy, czy frytki. Teraz będzie ostatni dodatek, po nim, jutro, już pierwszy przepis na burgera. Ostatni, ale bardzo ważny. Bo czy ktoś wyobraża sobie burgera bez bułki? Co prawda dawno temu hamburger to był własnie sam kotlet. Legenda głosi, że pochodzi właśnie z Hamburga, z Niemiec. I to właśnie(...)zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników. Możemy też barwić bułki na różne kolory. Przydadzą
Marder&Marder Manufacturedrobną kostkę, wrzucić do rozgrzanego garnka, smażyć na złoto. Dolać maślankę, śmietanę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Zrobić zaklepkę (mąka rozprowadzona w wodzie, mleku lub śmietanie – służy do zagęszczenia sosu lub zupy), powoli wlewać do zupy mieszając, tak aby nie porobiły się grudki. Z iemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc z dodatkiem masła. Na talerzu ułożyć ziemniaki, wlać zupę, podawać. Polewka(...)Julita Strzałkowska/ wrzacakuchnia.pl konfitowana gęsia noga z modrą kapustą, puree z dyni z kozim serem. Gruszka sous vide ze świeżą lawendą z lodami śmietankowymi (lody też sami robiliśmy) i galaretką pigwową
królestwo garówCukinia,kabaczek (Cucurbita pepo convar.giromontiina Greb.) to odmiana dyni zwyczajnej.Odmiane te wyselekcjonowano we Wloszech,stad pierwotna nazwa "cukinia" od wloskiego zucchini,czyli mala dynia.Przywedrowala do nas z Ameryki Poludniowej i zachodnich rejonow Indii.Duza popularnoscia cieszy sie w krajach srodziemnomorskich ,gdzie jest stalym elementem diety.U nas od wielu juz lat rowniez.Nie zam dzialkowicza,ktory nie mialby na swojej dzialce cukinii.Zreszta(...)swoim delikatnym smakiem.Swietnym dodatkiem do salatek jest rowniez cukinia konserwowana.Robi sie ja w podobny sposob jak ogorki konserwowe.Cukinia konserwowa pokrojona w kostke z dodatkiem pomidorow i cebuli z sosem winegret to naprawde smaczna salatka. Ponizej na zdjeciu cukinia z mojego ogrodu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blendera, dodajemy odrobinę mleka z garnka i blendujemy na gładką masę, dodając na koniec masło i cukier. Scorzonerę tniemy w słupki o długości około 2 cm. Rybę wykładamy na dynię i podajemy z pieczoną scorzonerą. Mak au caramel Przepis dla 4 osób Składniki: 400 g maku 600 ml mleka 300 ml śmietany 30 % 100 g cukru 100 ml miodu(...)czym gotujemy przez 2-3 minuty i odstawiamy na bok. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim śledzie przez około 4-5 minut. Rybę podajemy z rakami, sosem limonkowym oraz jajami łososia. Mam nadzieję,że załączone zdjęcia i przepisy zachęcą Was do eksperymentów z kuchnią staropolską. Dziękuję za zaproszenie
karmelowyteż jakoś nie za bardzo za polentą..ale Piemont, moi Kochani Piemont to są ludzie, którzy wsuwają polentę ze wszystkim, do wszystkiego i popijają winem. Kochają polentę, kochają wino, dynie, sery- słynny ser o nazwie TOMA, nie ma sobie równych! Kochają kasztany, warzywa i kapustę oraz czosnek! I kochają się u siebie spotykać, obowiązkowo! Na kolacjach! Mieszkając w Condove prov.Turyn(...)tyle. Polenta gotowa! Przypomina swoją konsystencją tłuczone ziemniaki. W następnym poście pokażę Wam jak można podać polentę inaczej niż "jak tłuczone ziemniaki". W tej formie idealna jest do sosów grzybowych, wędlin typu salami Milano czy Ungherese. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMój trening? Często dostaje o to pytania i od razu chce zaznaczyć, że to nie jest typowy miesiąc. Dlaczego? Każdy jest inny. Wszystko zależy od mojego
fitolarun.blogspot.comPrawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają równie wysokie wartości odżywcze) 2-3 razy w tygodniu. Można jeść je na przekąskę lub dodawać po troszku do różnych dań, np. posypywać nimi sałatki. Dodadzą potrawom smaku(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać
Chilli Czosnek i Oliwa