menu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit
królestwo garówłyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na patelnię z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz. Dla rozpusty możecie po wierzchu posypać świeżymi owocami lub jak ja polać je sosem owocowym (na zdjęciu
Taste Of My Daysię nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować
pyszne zdrowościprzepuszczamy przez praskę. Łączymy dynie z ziemniakami, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną i około 0,5 szklanki mąki pszennej oraz sól. Wyrabiamy ciasto, gdy jest zbyt lepkie dodajemy mąkę pszenną. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy pod lekkim kątem ostrym nożem na 1,5 cm kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane kopytka odcedzamy. Podajemy ze sosem
Przysmaki Karolkizamiast dodać pestki dyni dodałam tytułową czarną soczewicę. Wygląda jak kuleczki czarnego kawioru, stąd jej nazwa. Kończę zatem ten wstęp, co by nie przypominać mojego męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc
Marder&Marder Manufacturebardzo syta. Lunch. Kotlety z dyni z ciecierzycą + przepyszna surówka jabłko-ogórek kiszony-chrzan-musztarda-limonka-agawa + zupa ziemniaczano-selerowa. Wszystko przepyszne! Był to nasz pierwszy posiłek zjedzony tam i zdecydowanie przekonał nas, aby przychodzić tam częściej :) Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle pyszne! Do tego zielona herbata :) Lunch. Placki jaglane z hummusem i sosem czosnkowym. Jedno ze słabszych dań
Bananowe Poledorsza w sosie śmietanowym z dodatkiem kurkumy, bazylii, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych. Dla nas pycha. Do tego można dodać ryż lub kaszę i smaczne danie gotowe, nie jest trudne i jest szybkie. Polecam, miłego dzionka życzę :-) Składniki: ok. 500 - 600 g fileta z dorsza 1/2 opakowania pomidorków koktajlowych 8 sztuk pomidorów suszonych (u mnie z dynią) 1/2 szklanki śmietanki
kruche babeczkizielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona. Do tego wino Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw. oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane
królestwo garówskładniki są dostępne przez cały rok, więc możecie się cieszy niezwykłymi smakami niezależnie od pory roku. Tarte możecie podać na talerzu, w kubku, miseczce... lub w warzywach (dynia, cukinia, kabaczek, papryka, pomidor, patison, cebula itp.). Warzywne naczynka możecie zapiekać lub blanszować (tak jak w moim przepisie). Jeśli do blanszowania dodacie trochę cukru warzywa zachowają swój intensywny kolor(...)czosnek. Dodać wino i posiekane grzyby, dusić minutę żeby alkohol odparował. Dodać wodę z grzybów (przelewając ją przez sitko), połowę bulionu i suchy makaron. Gotować 12 minut, kontrolując gęstość sosu (dodać więcej bulionu jeśli sos będzie zbyt gęsty). Doprawić solą i pieprzem. Makaron gotowany w sosie wchłonie aromaty i jednocześni lekko go zagęści. Pod koniec gotowania dodać śmietanę
SzczyptaSmaQzielony sos, pochodzi z Genui we Włoszech. Według tradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka
My Chcemy Jeśćpietruszką w sosie sojowym (wyborna!). Również dipy robiły niezłą robotę. Dla Maugo kotlet miał troszkę za dużo kuminu, ale Paszko zjadł z uśmiechem na ustach, zresztą zupkę też wciągnął pierwszorzędnie :) Spróbowaliśmy również kuskusa z warzywami (oliwkami, które Maugo nie lubi i Paszko musiał kończyć już sam), a także z surówką posypaną słonecznikiem i hummusem z dodatkiem pestek dyni. Na deser
Bananowe Poleplacku rozprowadzić sos, zostawić margines na brzegu. Posypać drobno pokrojoną cebulą i oregano. Rozłożyć kawałki pokrojonych boczniaków. Piec ok. 30 minut w temp. 180 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć plastry mozzarelli na wierzchu placka. Podawać gorącą. Świetnie sprawdza się jako kanapka do pracy bez konieczności odgrzewania. ------------ Podobne: Wytrawny rogal z wędliną i serami Zapiekanka "nawinie" z dynią Szybka zapiekanka
Weekendy w domu i ogrodziepestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz. Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny jako przekąska, wyśmienicie smakuje też na kanapach. Ja bardzo lubię podawać go do tradycyjnego zestawu obiadowego, który umieszczam poniżej. Można pokusić się o zrobienie sosu jako dodatku
Roślinna - blog wegańskipyszne sosy do mięs i deserów, galaretki i konfitury na zimę czy też aromatyczne nalewki. Owoce i przetwory z nich wykonane poza walorami smakowymi posiadają właściwości odżywcze, przeciwkaszlowe, rozgrzewające i antyreumatyczne. Owoce są bardzo słodki i można z nich przygotować przetwory niskosłodzone, w pełnym tego słowa znaczeniu. Sprawdzają się w połączeniu z innymi owocami np. jabłkami, gruszkami czy dynią.Eksperymentuje
SzczyptaSmaQsosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią
mojewypiekiinietylko