zloto cebula lub skwarkami z wedzonego boczku.Smacznego!Placuszki z dyni i ziemniakowskladnikifarsz z pierogow1 jajkookolo 5 lyzek makioliwa do smazeniawykonanie:Do farszu dodajemy jajko i make. Wszystko laczymy ze soba, a nastepnie lyzka nakladamy na patelnie male placuszki, ktore smazymy z obu stran az sie przyrumienia.Placuszki bardzo fajnie smakuja ze sosem tatarskim.Smacznego
Przysmaki Karolkigotowania. Z braku dyni zrezygnowałam z przygotowania puree, ale myślę, że równie dobre co dyniowe będzie puree z pieczonego batata. Wydawać by się mogło, że najprostsza w przygotowaniu będzie piana jogurtowa z chrzanem, w moim przypadku efekt nie był zadowalający i piana ubita blenderem (nie bamiksem) dość szybko kończyła żywot zmieniając się w sos jagurtowo-chrzanowy. Nie wiem(...)pestki), 6 gałązki tymianku, 2 liście laurowe, 3 ząbki czosnku. Glazura 100 ml wywaru z duszenia golonek, 100 ml miodu lipowego, 100 ml ciemnego karmelowego piwa, 100 g ziaren dyni. Piana 150 ml jogurtu pitnego, 100 g świeżego chrzanu. Puder 25 g suszonych kwiatów lipy. Do przybrania kilka świeżych kwiatów (opcjonalnie). Przygotowanie: Golonka Wodę zagotować z solą i wystudzić
SzczyptaSmaQmasła, sól do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Dynię obrać, usunąć pestki drobno posiekać blenderem. Kiełbasę również drobno posiekać lub zmielić, a żółtka utrzeć z masłem. Połączyć wszystkie składniki, dodać ubitą pianę z białek, posolić do smaku i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i podawać z dodatkiem sosów np. pomidorowym
Tradycyjna KuchniaKofta to jedno z tradycyjnych dań kuchni hinduskiej. Przygotowuje się je na bazie sera. Ja zrobiłam moją wersję tego przysmaku - wegańską. Tak na prawdę planowałam zrobić makaron z sosem. Sos już miałam więc wystarczyłoby ugotować makaron. Jednak zaszłam do kuchni, otworzyłam lodówkę, zobaczyłam tofu... Wzięłam kilka innych rzeczy, które akurat były pod ręką i ... oto kofta! ;) Smakuje wyśmienicie i jest(...)tworzy pełnowartościowy i sycący posiłek. Uwaga - szybko znika z talerza ;) Składniki: 2 kostki tofu (po 180 g) 1 cebula sok z 1 cytryny 6 łyżek mąki dyniowej (zmieliłam pestki dyni) 2 łyżki ziaren chia łyżka wiórków z suszonych pomidorów Przyprawy: szczypta chilli i kuminu, po łyżeczce kurkumy, kozieradki , 2 łyżeczki cynamonu, soli, 3 łyżeczki papryki słodkiej + tłuszcz do smażenia
pyszne zdrowościkońcu dodać cukinię, dusić jeszcze 5 minut Dodać sos pomidorowy i przyprawy, podgotować i dusić aż warzywa będą odpowiednio miękkie (polecam al dente) Na samym końcu dodać oliwę i wymieszać (używając oleju zimnotłoczonego warto go dodać tuż przed podaniem, zachowa on wtedy najwięcej walorów zdrowotnych) Podawać np. z ryżem i pestkami dyni, słonecznika i świeżymi ziołami Smacznego
pyszne zdrowościryżu dodać uprzednio podsmażoną cebulę oraz pure z dyni. Podgrzewać, mieszając. Na koniec dodać masło i tarty ser - wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka
kolorowotorcikowoNiedawno będąc w IKEA natrafiliśmy na przydatne pojemniki na lunch w dwóch wersjach. Jednej na sałatki (Pojemnik na sałatkę, sos, pieczywo wyposażony w nóż i widelec), a drugi pojemnik ma 3 komory jedna większą i dwie mniejsze na np owoce . Zapewne większość z Was zabiera do Pracy czy tez szkoły zwykłe kanapki lub coś kupionego(...)dzieła, bo nie mamy wiele czasu. Składniki : 1 pierś z kurczaka, łyżeczka przyprawy gyros, 1/2 czerwonej cebuli, sałata rzymska (możecie użyć innej ) parę pomidorków koktajlowych, troszkę sera feta, pestki dyni, ulubiony winegret. Przygotowanie: Filet z kurczaka przekrawamy na pół tak by stracił na swojej grubości (dzięki czemu będzie się szybciej smażył ). Na rozgrzanej patelni obsmażamy kurczaka posypujemy go przyprawą gyros
cookplpopularne sa: ancho, pasilla, mulato, chipotle, wiele przypraw np. czarny pieprz, kmin, gozdziki, anyz oraz roznego rodzaju ziarna np sezamu, orzechy, suszone owoce, pomidory, czosnek i wiele innych. Niektore sosy mogla skaldac sie nawet z 30 skaldnikow. Czekolada z ktorej znane jest mole poblano dodawana jest pod sam koniec gotowania. Przygotowanie prawdziwego mole od podstaw jest zajeciem bardzo zmudnym(...)bird eye 0,5 lyzeczki platkow chili 2 cebule 3 zabki czosnku 2 lyzki migdalow (dalam w platkach) 2 lyzki orzeczkow ziemnych (pominelam) 3 lyzki rodzynek 1 lyzka pestek dyni 1 lyzka pestek słonecznika 4 lyzki sezamu 4 gozdziki 2 gwiazdki anyżu 0,5 lyzeczki ziaren czarnego pieprzu 0,25 lyzeczki ziaren kolendry 1 lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc
Codzienne Gotowaniedodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i sos sojowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na min 1 godzinę do lodówki. Nastepnie wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec do zrumienienia. Dodatki: Skrzydełka w miodzie najlepiej smakują z marynowaną dynią i frytkami
Atlas SmakówGarfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja! W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej postawy? Śmiem twierdzić(...)mięsno-beszamelowa (Garfield nie słucha) polecam tę wariację! A zaczęło się jak to ze zdradą bywa- od kuszenia. Wczoraj poszłam do warzywniaka kupić gruszki i zobaczyłam na parapecie piękną dynię Hokkaido. Nie musiałam się długo zastanawiać- była moja. Dynia ta jest lekko orzechowa w smaku, miąższ ma raczej suchy. Jeśli chcecie dowiedzieć się wszystkiego o różnistych dyniach polecam posty
les mirabellesDziś mieliśmy w planach wyjście na obiad do restauracji jednak plany się trochę zmieniły i ostatecznie wychodziliśmy na kolację. Nie mieliśmy możliwości ugotowania już niczego w
BaRepasmenu. Zaprezentowane zostały nam: Łosoś, dynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit
królestwo garówłyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód goi, ulubionych orzechów, wiórków kokosowych,... łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy. Wylewamy na patelnię z roztopioną łyżką oleju kokosowego. Po usmażeniu z obydwu stron na złoty kolor, przekładamy na talerz. Dla rozpusty możecie po wierzchu posypać świeżymi owocami lub jak ja polać je sosem owocowym (na zdjęciu
Taste Of My Daysię nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;) Składniki : 260 g (kubek) czerwonej soczewicy 4 łyżki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki mąki cieciorkowej 2 łyżki przyprawy barbecue masala 1/2 łyżeczki pieprzu cyenne sól do smaku garśc pestek słonecznika i dyni do posypania Przygotowanie: Soczewicę ugotować
pyszne zdrowości