sos z dyni - 500 przepisów (strona:26/34)

Sos-nadzienie -baza- pod pizzę, tortellini, makaron itd... 192

Dziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove

Z Kuchni Do Kuchni
Bułki z dynią! Smażone banany! 195

miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut.  Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Puree z dyni dodajemy już pod sam koniec wyrabiania ciasta.  Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.  Ciasto podwoi swoją objętość.  Uformuj z małych kuleczek(...)czasie bułeczki wyrosną. Natnij je nożem. Posyp czarnuszką  Wstaw do nagrzanego piekarnika.  Temp. 200 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.  Smażone banany i figi w sosie kokosowo- orzechowym: Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego, smaż grube plastry bananów i figi. Oprósz cynamonem, pod koniec smażenia dodaj masło z nerkowców (Primavika). Podajemy na gorącym bułeczkach dyniowych

SMYKWKUCHNI
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 180

musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu(...)jest też karp duszony w kiszonej kapuście :) GRILL - dobrze się zapowiada m.on. łosoś w papilotach z młodą kapustą z kaparami i suszonymi pomidorami, czy dorada po grecku z sosem tzatziki. OWOCE MORZA - są mule, homary, krewetki. Zaintrygował mnie koktajl z homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo

bistro mama
30 przepisów na listopad 174

zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona , świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu.  Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy , zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów(...)smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem . Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu. W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni , którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj . Sałatka

Moja smaczna kuchnia
Oryginalnie do makaronu 285

                            

Kuchnia Prezydentowej
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 180

Mieliśmy wiórki z kokosa, mleczko kokosowe, miąższ z kokosa, wodę kokosową, skorupki z kokosa, mascarpone i nieustające kląskanie prowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo(...)ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły

ladykitchen
Placki z dyni 210

imbir - kilka gałązek natki pietruszki - olej do smażenia Składniki na ok 10-12 sztuk placuszków. Cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Marchewkę, ziemniaka i dynię obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli dysponuje ktoś malakserem może wszystko zetrzeć dużo szybciej niż na tarce. W garnku mieszamy nasze wszystkie warzywa, przyprawiamy, dodajemy jajka(...)patelnię to możemy ładnie uformować. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki. Najlepiej jeść świeże placuszki bo są pysznie chrupiące. Placuszki możemy podać ze śmietaną lub ulubionym sosem. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Fusilli z bazyliowo-migdałowym pesto 109

Pesto coraz częściej gości na polskich stołach. Zrobienie domowego jest bardzo proste, wystarczy zmiksować kilka składników.Ich ilość zależy od naszych upodobań. Jedynym minusem w przypadku

bistro mama
krwawa pierś 211

dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy je około(...)ogniu kapustę z każdej strony po około 2-4 minut . Cukier karmelizujemy na patelni dodając porzeczki czerwone oraz miód i zgniatamy je delikatnie łyżką drewnianą i chwilę smażymy , gdy sos wydaje się zbyt gęsty można dodać kilka łyżek wody, sos przecieramy przez sitko jeżeli okaże się że pestki porzeczek są zbyt twarde.Wszystkie produkty układamy na talerzu , podajemy z grillowanymi kromeczkami

na gazie
CO Z ŻÓŁTKAMI: paluszki 162

Dzisiaj ''co z żółtkami'' nie na słodko. Czasami mam ochotę na włąśnie takie przekąski... Kocham paluszki, orzeszki i ketchup! Jak już jeść to na całego! :) Idealnie

fitolarun.blogspot.com
Słodkie pierożki z batatami i migdałami, Truchas de batata 231

Gran Canarii opowiedziała mi o truchas - słodkich, smażonych pierożkach (empanadillas) z nadzieniem z migdałów i słodkich ziemniaków. Bataty bardzo lubię, szczególnie w formie pieczonej z dodatkiem ostrego sosu, ale wykorzystanie ich w deserze zaintrygowało mnie i uznałam, że słodkie pierożki koniecznie muszą zagościć w moim tegorocznym bożonarodzeniowym menu. Po przejrzeniu kilku przepisów w języku hiszpańskim stwierdziłam, że bazą(...)rodzynki. Przepisy zazwyczaj odwołują się do dostępnych w Hiszpanii gotowych arkuszy ciasta do empanadillas, dlatego ja skorzystałam z mojego sprawdzonego przepisu na ciasto znane Wam z empanadas z pieczoną dynią i chorizo.  Przyznam Wam, że nie potrafiłam wyczuć smaku batatów w gotowym wypieku, ale bez wątpienia nie do przeoczenia był jego piękny pomarańczowy kolor. Truchas smakują migdałami, cynamonem

Chilli Czosnek i Oliwa
Skomponuj swój idealny lunch! 191

groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś z kurczaka (wcześniej upieczona/ugotowana i pokrojona na kawałki) wędliny (dobre jakościowo) tuńczyk w sosie własnym łosoś wędzony (również świetne źródło zdrowych tłuszczy) tofu twarożek  ser feta Oczywiście, to nie wszystko, ale ja najchętniej wybieram właśnie powyższe produkty. Idealnie nadają się do przygotowania szybkiego(...)wybierajmy więc tłuszcze roślinne, zawierające niezbędne kwasy tłuszczowe nienasycone. Ze względu na budowę chemiczną dzielą się na jednonienasycone i wielonienasycone. Jednonienasycone : oliwa z oliwek olej rzepakowy olej z pestek dyni i ziaren sezamu Ze względu na wysoką temperaturę dymienia z powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które

Kuchnia Ellie
Letnia sałatka z arbuzem, fetą, bazylią i sosem chilli 262

Arbuz, nazywany też kawonem, jest krewnym dyni. Pochodzi z Afryki, gdzie do dziś występuje dziko. Uprawia się go w wielu rejonach świata o cieplejszym klimacie. Owocem arbuza jest jagoda o słodkim, zwykle ciemnoczerwonym lub różowym miąższu, ale spotkać można też owoce żółte i białe. Tym, którzy nie lubią wydłubywać pestek z arbuza, polecam odmiany beznasienne, bo i takie istnieją. Miąższ(...)dzień taki jak dzisiejszy jest dla mnie owocem pierwszego wyboru. Arbuza, choć sam jest słodki, można podać tak, jak zrobiłem to dziś - ze słonawą fetą, aromatyczną bazylią i pikantnym sosem chilii. Mam nadzieję, że dobrze wyważone smaki tej sałatki przypadną Wam do gustu. Składniki (na 2 duże porcje): 1/2 niezbyt dużego arbuza (wolę tego bez pestek) 300 g sera feta

W SMAK