Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek świeżego koperku skórka z połowy cytryny sól, pierz Wykonanie: Rybę opłukać i osuszyć. Wymieszać jogurt naturalny z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać otartą skórkę z połowy cytryny oraz drobno posiekany koperek. Ułożyć rybę a naczyniu do zapiekania, zalać sosem jogurtowo-koperkowym. Piec rybę
kolorowotorcikowoobiad zębacz pieczony . Jest to ryba żyjąca w wodach Oceanu Atlantyckiego, o białym , jędrnym I przepysznym mięsie. Danie jak najbardziej dietetyczne, dostarczające dużo białka , oraz witamin . Polecam.Zaczynamy Składniki:ok 1 kg zębacza1 cytrynapieprz , sól,2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku Najpierw zaczęłam od sosu tatarskiego- przepis znajdziecie tutaj.Myjemy zębacza, porcjujemy. Do miseczki nalewamy(...)rozgnieciony ząbek czosnk, szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.Smacznego
Smaki Edytypodlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec do warzyw wrzucamy usmażoną cebulę, koncentrat, cukier. Mieszamy i sprawdzamy smak, ewentualnie jeszcze doprawiamy.Tak przygotowany sos pozostawiamy w garnku i bierzemy się z smażenie ryby. Do miseczki wybić jajka i dokładnie roztrzepać. Do drugiej miseczki wsypać mąkę. Rybę pokroić na kawałki.Obtoczyć delikatnie mące, jajku a następie ponownie(...)sama panierka wcale nie jest gruba. Do miski układamy warstwę upieczonej ryby, polewamy sosem.Tak postępujemy z kolejnymi warstwami, pamiętając, że na wierzchu powinien znaleźć się sos. Dekorujemy wg upodobań i schładzamy. Ryba idealnie smakuje następnego dnia, choć znam osoby, której jedzą ją na ciepło....Polecam przepis i życzę smacznego
Gosia gotujeFantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodaję. Taka jest najlepsza. I taką się zajadamy nie tylko na Wigilię ale i w święta- zimna najlepsza ! Składniki: 1 kg filetu z morszczuka- może być inna ryba mąka do panierki olej do smażenia 5 marchwi 3 cebule słoiczek koncentratu pomidorowego sól,cukier do smaku 3/4 szkl wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Filet z morszczuka oprószamy solą, pieprzem, obtaczamy(...)Doprawiaqmy do smaku solą i cukrem - musi być delikatnie słodkie. Do dużej salaterki wykładamy porcję sosu z warzywami , na to warstwę ryby, przykrywamy znów warzywami, następnie znów ryba...i tak do wykończenia dania. Wierzchnia warstwa musi być sos. Odstawiamy do lodówki na min. noc. Wtedy podajemy
Z Majeczką w kuchnivolens, kupujemy ryby dostępne w handlu, ale nigdy w hipermarketach. Dobra rybę można kupić pod Halą Mirowską. Kotlety są łatwe do zrobienia: wystarczy połączyć tłuczone ziemniaki i ryby. Tego typu połączenie to jeden ze standardów anglosaskiej kuchni o nazwie fishcake. Standardowo występuje w nim ryba surowca. Duet z wędzonym pstrągiem to ciekawa odmiana – zdecydowanie upraszcza przepis(...)każdej strony. Krok 4 Przygotowujemy sos. Orzechy włoskie chwilę prażymy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki. Dodajemy je do jogurtu greckiego razem z posiekanym szczypiorkiem i 3 łyżkami chrzanu. Solimy i mieszamy. Krok 5 Na talerz wykładamy kotlety, obok kładziemy sos. Do dania można podać gotowanego kalafiora. Kotlety z wędzonej ryby i ziemniaków to wariacja
Niedzielny kucharzsprężyste (ok. 5-7 minut). Odcedzam i miksuję przy pomocy blendera, dodając przyprawy - przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz.Podgrzewam. Gorące wykładam na talerz, a na nim układam rybę, polewając odrobiną sosu. SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich tych, którzy nie mają z kim dzielić dzisiaj talerza.. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkihitem. Oprócz ryby w słoiki upycham też marynowaną paprykę, sparzoną cebulkę i ogórki kiszone, co w rezultacie daje niesamowity efekt. Po tygodniu ryba jest gotowa, wykładam rybę na półmisek, na wierzch układam warzywa i polewam powstałym sosem..... Pychotka!!! Składniki na rybę w zalewie pomidorowej 1,2 kg mrożonych filetów rybnych lub 1 kg świeżych przyprawa do ryb
Rozpustne gotowaniecukru tymianek PRZYGOTOWANIE Filety oprószamy solą i pieprzem oraz dwiema łyżeczkami tymianku. Polewamy 1,5 łyżki oliwy i odstawiamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg), po czym zapiekamy rybę w naczyniu żaroodpornym przez 10 minut (bez przykrycia). W tak zwanym międzyczasie :) obieramy ziemniaki i kroimy w małą kostkę (1x1 cm). Obsmażamy na patelni na łyżce oliwy, aż zmiękną. Dodajemy(...)pokrojony w plasterki czosnek. Szklimy. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i dusimy razem przez 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojonego w krążki pora. Sos przekładamy do ryby, zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i zapiekamy razem przez 15-20 minut. Pomidorki koktajlowe przesmażamy na pozostałej oliwie. Rybę podajemy z pieczonymi warzywami i pomidorkami
Moje Kuchenne Rewelacjezabraknie. Bardzo proste połączenie śledzia i sosu koperkowego poleca się na Świąteczny stół. Składniki: - 1/2 kg filetów śledziowych Sos: - 6 łyżek majonezu - 2 łyżki kwaśnej śmietany - 2 łyżki oleju rzepakowego SemCo - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - koper - 1/2 łyżeczki cukru - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - sól - pieprz 1. Ryby moczymy w zimnej wodzie przez całą(...)odlewamy wodę i kroimy je na plastry. 2. Drobno kroję cebulę, czosnek oraz koper. Łącze ze sobą wszystkie składniki na sos, mieszam i polewam ryby ułożone na półmisku. Wierzch posypuję dodatkowo koperkiem i cebulą, odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 godziny przed podaniem
Apetyczna babeczkacytryny olej siekany koperek Sposób wykonania: 1. Odmrożone filety kroimy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 2. W międzyczasie przygotowujemy sos. Pieczarki kroimy w paseczki i paprykę i cebulę w kosteczkę. Na oleju smażymy cebulę, następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Dusimy(...)koniec dodajemy śmietanę i koperek. 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy rybę, pieczemy ok 15 minut w 180 st. C. Po tym czasie odlewamy wodę, którą puściła ryba, a później zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze 10-15 minut. 4. Podajemy wedle uznania - z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. Smacznego!!! Źródło: Moje walijskie pichcenie
Kuchnia domowa Aniskład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej(...)salinach Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamakrela pieczona Wszystkich miłośników morskich ryb, nie trzeba szczególnie zachęcać do dania wykonanego z pysznej makreli i aromatycznego sosu. Zaś tych którzy kulinarną morską przygodę mają jeszcze przed sobą, szczerze zachęcam do wykonana ryby według tego przepisu. składniki dla trzech(...)nich wkładając pół łyżki masła. Teraz ryby pojedynczo zawijamy w aluminiową folie (dodajemy do nich cały pomidorowy sos) i wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Rybę pieczemy przez 30 minut, a następnie wyjmujemy z piekarnika, odwijamy z folii, dzielimy na części i wykładamy na talerze, podając z ryżem
Miód i pieprzoliwę dodać drobno poszatkowaną papryczkę. Podsmażać minutę. Włożyć na oliwę ryby. Lekko obsmażyć. Dodać wino i odparować. Ryba powinna być już gotowa (usmażona) – wyjąć ją z patelni i odłożyć. Umyte pomidorki przekroić na pół lub w ćwiartki i wrzucić na patelnię, na której smażyliśmy rybę. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut aż pomidorki zmiękną(...)międzyczasie gotujemy makaron i obieramy kurka i dzielimy na małe kawałki. Rozdrobioną rybę dodać do sosu, dusić razem 3 minuty. Pamiętajcie, żeby makaronu po odcedzeniu nie przelewać zimną wodą – w ten sposób sos lepiej go „oblepi”. Odcedzony makaron dodajemy do sosu, mieszamy. Makaron z sosem z kurka podajemy posypany poszatkowaną natką pietruszki. I macie Włochy na talerzu
Pociąg Do Kuchnibyły podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus(...)suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni). Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam, więc
bastalena