Kurczak zapiekany w pysznym sosie wywodzącym się z Hiszpanii. Ten sos będzie znakomity także do ryby, jednak podany na zimno. Mocno pomidorowy, z dużą ilością ziół i czosnku a do tego razem zapieczona papryka. Do tego dania można użyć dowolnego mięsa z kurczaka - może to być obrane mięso z całości, mogą być to pokrojone piersi, czy udźce. Całość natomiast(...)mogą być krojone) - 800 g 2 czerwone papryki 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pieprz, bazylia, sól, ostra papryka, słodka papryka, curry - jako przyprawy łyżka cukru jeżeli sos z pomidorów ma gorzkawy smak Wykonanie : Mięso z kurczaka natrzeć solą i pieprzem najlepiej poprzedniego dnia, lub choć 2-3 godziny przed pieczeniem. Do naczynia żaroodpornego włożyć kurczaka z odrobiną
Poezja Smaków - blog kulinarnyciepłego, przecedzonego wywaru włożyć porcje ryby i gotować na maleńkim ogniu przynajmniej 20 min. Pozostawić rybę w wywarze do ostygnięcia. Wyjąć, wybrać ości, ułożyć na półmisku. Sklarować galaretę i krzepnącą zalać dwukrotnie przybrane porcje karpia. Podawać z zimnym sosem chrzanowym, cytryną ,a ja lubię z sosem tatarskim. Przypominam klarowanie galarety do ryb: Teoretycznie nie trzeba dodawać
Kulinarny karnet Christopherarybami. Jeden taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam. Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem
Milion Smakówczasie kie dy organizujemy grille, spotkania ze znajomymi na świeżym powietrzu, czy też po dajemy na obia d ryby lub mięsa, możemy po dać intensywnie orzeźwiający sos. Intensywny smak limonki, przełamany delikatnością ogórka i świeżością mięty do da naszym potrawą nowego smakowego wymiaru. Spróbujcie :) Skła dniki: 300 ml gęstego jogurtu naturalnego skórka z całej limonki(...)limonki. Wyciskamy sok z połowy cytrusa i dokła dnie mieszamy. Liście mięty myjemy, osuszamy i drobno siekamy, do dając je do sosu. Całość przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Po dajemy do mięs z grilla, drobiu oraz ryb. Smacznego
ChilliJemyozdoby. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do niego sos teriyaki, oregano i sok wyciśnięty z pozostałych kawałków mandarynki. Całość mieszamy i równomiernie rozprowadzamy na łososiu. Na wierzchu układamy 4 pozostawione kawałki mandarynki. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową, pamiętając, aby matowa strona była na zewnątrz. Tak przygotowaną rybę wstawiamy na 1 - 2 godziny(...)grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. Przez pierwsze 15 minut łososia mam przykrytego folią aluminiową. Na ostatnie 5 - 10 minut zdejmuję folię. Czas pieczenia zależy od wielkości ryby. Sezam prażymy chwilę na suchej patelni. Posypujemy nim łososia już na talerzu. Smacznego
Smak mojego domumnie dziadkowie uwielbiali wędkować i strasznie mi teraz tego brakuje. Tych wypraw na ryby, szczególnie gdy mieszkało się nieopodal rzeki. Świeże płotki prosto z patelni, albo niepowtarzalne węgorze w sosie koperkowym. Mmm.. Poza walorami odżywczymi ryb,dla mnie równie ważna jest szybkość ich przygotowywania. A to, dla żyjących w biegu "młodych bogów" jest nader ważne, prawda
Karczma Honoriettymlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się(...)patelnię, dusicie kilka minut i kolejna porcja warzyw zaliczona :) ryby Jeśli możecie wybierajcie te świeże, ale miejcie też w zapasie jakiś mrożony filet, dodajcie troszkę masła, plaster cytryny, zawińcie w folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć
Cooking MonsterChyba już pisałam, że pasty i wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa cieszą się u mnie w domu wielkim powodzeniem. Jest u mnie na blogu już ich
Kuchnia z widokiem na ogródśledź w tatarskim sosie Okres postu, to czas kiedy na talerzu w moim domu królują ryby. Przyznam się szczerze, że ten rodzaj diety nie jest dla mnie wielkim wyrzeczeniem, a wręcz przeciwnie. Jeżeli już mowa o rybach, to przecież nie może tu zabraknąć prostych(...)smacznych potraw ze śledzi. Dlatego dziś proponuje przyrządzenie tych smacznych ryb, w jeden z najprostszych i najsmaczniejszych sposobów. składniki 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z olejowej zalewy 1 niewielka cebula 1/3 pęczka szczypioru 2 niewielkie kiszone ogórki 2-3 kapelusze marynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 1 łyżka
Miód i pieprzwędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie. Obiad urodzinowy dla męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;) 6 cienko pokrojonych(...)temp 180 stopi, lub tak jak ja troszkę na skróty. Ułożyłam na patelni i po prostu chwilkę podsmażyłam. Tak, aby boczek mi się zrumienił.Wylewamy nasz sos na talerz, układamy szparagi i kładziemy jajko. Jajko solimy i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.Życzę smacznego
Malinowe Pocałunkipieprz kolorowy) Sos: 350 ml śmietany (12% lub 18% do sosów/zup) Przygotowanie: Jak wiemy łosoś to wspaniała i smaczna ryba, dziś chciałbym wam przedstawić mój sprawdzony przepis na łososia w sosie śmietanowo- koperkowym bardzo smaczne, delikatne danie. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę i dajemy na rozgrzaną oliwę (masło) i smażymy(...)smażymy około 5-8 min i w tym czasie doprawiamy solą ( ja używam morskiej) i pieprzem. Próbujemy łososia czy jest już usmażony ( nie trwa to długo gdyż to delikatna ryba) i dodajemy posiekany koper i całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie dodajemy śmietankę i całość trzymamy około 5 min na ogniu w trakcie próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Wcześniej
Sprawdzone przepisy kulinarnewielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki Aztekom, którzy dawno temu połączyli mąkę
potrawyregionalnerondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze
AZgotuj!Kolejna odsłona ryb, tym razem w gęstym "sosie" z warzyw. Przepis z zeszytu mamy, który od wielu lat gości na naszych stołach w okresie karnawałowym i nie tylko
Milion Smakówrozgnieść go nożem i dodać do buraków. Szczelnie zawinąć w sreberko i włożyć do pieca na 30 min nagrzanego do 180 st C. Dobrze smakują z pieczoną rybą i sałatą pekińską polaną sosem winegret..... Smacznego
Gaździnka warzySola jest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską.Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich.Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami.Składniki:filety z soli (ja miałam mrożone)1 cebulasólpieprz białymąka2 jajkabułka tartaNa sos:łyżka masła2 serki topione
Walijskie Pichcenie